Dolar

32,3370

Euro

35,2002

Altın

2.247,05

Bist

8.718,11

2.5 milyon esnaf için ekonomi paketi yolda

2.5 milyon esnaf için 10 adımlık dev bir paket geliyor. Markalaşmadan, kira desteğine, vergi ve primden, kooperatif kurulmasına kadar birçok teşvik verilecek.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-25 09:11:50

2.5 milyon esnaf için ekonomi paketi yolda

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı 40 bin işletmeye 20 milyar liralık paketle birlikte kredi muslukları açılırken, 2.5 milyon esnafın yüzünü güldüren adımlar da devam ediyor. ;Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre Hükümet, esnafa kredi desteğinin yanı sıra markalaşma, geleneksel mesleklere alışveriş merkezinde kira desteği, vergi, prim teşviki, tedarik ve dağıtım kooperatifleri kurulmasına kadar bir dizi reform hazırladı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, esnafa vergi, sosyal güvenlik, mesleki eğitim, kredi, finansman ve yenilikçi alanlarda desteklerin artarak süreceğini belirterek, markalaşma projesini yaşama geçireceklerini söyledi.


DÖRT KOLDAN DESTEK

Esnafa kredide sübvansiyon oranı yüzde 20'den yüzde 100'e çıkarırken, uygulamadan yararlananların sayısı 600 bine yaklaştı. Bu yıl küçük işletmeleri teşvik için girişim- risk sermayesi gibi yenilikçi finansman modelleri de desteklenecek. Bakan Pekcan'ın verdiği bilgiye göre bu kapsamda yaşama geçirilecek 10 önemli adım şöyle:

MARKALAŞMA DESTEĞİ:

Pazarlama ve markalaşma projesi yaşama geçiriliyor. Küçük işletmelerin eğitim, fuar, markalaşma forumlarına katılımı desteklenecek.

PERAKENDE İŞLETMELERE KOLAYLIK:

Perakende işletmelerin açılış ve faaliyete geçişindeki kriterler esnaf lehine yeniden düzenlenecek.

GELENEKSEL MESLEKLERE DESTEKLER:

Geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan meslekleri icra edenlere alışveriş merkezlerinde rayiç bedelin en fazla dörtte birinden kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az binde 3'ü yer ayrılacak.

TEDARİK-DAĞITIM KOOPERATİFLERİ:

Esnafın sattığı malı etkin bir şekilde piyasadan temini için tedarik ve dağıtım kooperatifleri kurulacak.

BİR USTALIK BELGESİ YETERLİ:

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesinde birden fazla kişi çalışıyorsa bir kişiden ustalık belgesi alınması yeterli olacak.

YÜZDE 100 FAİZ İNDİRİMLİ KREDİ:

İşyeri modernizasyonu, hammadde ihtiyaçlarını karşılamak için 30 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirimli kredi kullanımı sürdürülecek.

VERGİ DESTEĞİNE DEVAM:

Basit usuldeki ticari kazançların 9 bin liralık kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak.
Emeklilik sonrası sosyal güvenlik primi kaldırılırken, böylece emekli maaşlarında yüzde 10 artış sağlandı.

ODA KAYITLARINDA KOLAYLIK:

Oda kaydında ustalık belgesi, muadili belgeler istenmeyecek. 1 Haziran 2018'den itibaren primleri bir yıl süreyle Hazine karşılıyor.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE ÖZEL YER:

Alışveriş merkezlerinde esnafa toplam satış alanının en az yüzde beşi oranında yer verilecek.

NOTER TASDİKİ BİTİYOR:

Esnafın defter onayları Gelir İdaresi'nce elektronik ortamda yapılacak, noter tasdikine gerek kalmayacak.

Haber Ara