Dolar

32,5402

Euro

34,9141

Altın

2.422,88

Bist

9.717,13

15 yıl sonra ilk kez Gazze'de

Bir Batı Şeria takımı, 2000 yılından sonra ilk kez İsrail'in izniyle Gazze'de bir futbol maçı oynayacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-06 11:11:14

15 yıl sonra ilk kez Gazze'de

Gazze Şeridi'nden Şecaiyye ve Batı Şeria'daki İsrail işgal bölgesinde yer alan El Halil'den El Ehli, Perşembe günü Gazze'de karşı karşıya gelecek. Karşılaşmanın rövanşı ise 9 Ağustos'ta El Halil'de oynanacak. Filistin Kupası'nın kazananı gelecek sene Asya Futbol Konfederasyon Kupası'nda mücadele etmeye hak kazanacak.

El Halil takımı El Ehli'nin Gazze'ye ulaşması zor oldu. Seyahat izinleri dolayısıyla takım 24 saat şehre geç ulaştı. Takımın normal şartlarda Pazartesi günü Gazze'de olması bekleniyordu.

Gazze Spor Yetkilisi Abdülselam Heniye,  FIFA'nın devreye girmesiyle İsrailli yetkililerin kurallarda yumuşadığını belirtti.

Bu maçın Filistin futbolu için bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Heniye, böylelikle Gazze ve Batı Şeria takımlarının çeşitli turnuvalarda yer alabileceklerini kaydetti.

El Ehli forveti Haldun Helman ise "Onur ve gurur doluyum. Gazze'ye ilk kez geliyorum. Heyecanımı anlatacak kelimeler bulamıyorum" dedi.

El Ehli'nin İtalyan teknik direktörü Stefano Cusin ise Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada "Bu maç, oyuncuların yeni yüzlere karşı oynaması açısından çok önemli. Bu bizim oyunumuzu geliştirmede de büyük katkı sağlayacak" ifadesini kullandı.

Gazzeli spor gazetecisi Eşref Matar'a göre Yermuk'ta Filistin'in en iyi iki takımı arasında oynanacak maçı yaklaşık 10 bin taraftar takip edecek.

İsrail, 1967 yılındaki savaşla üç bölgeyi de aldı, Gazze'den ise 2005 yılında çıktı. Fakat Hamas tarafından yönetilen bazı bölgeleri hâlâ abluka altında tutuyor.

Filistin Futbol Federasyonu, Mayıs ayındaki FIFA Kongresi'nde İsrail'in üyeliğinin FIFA tarafından askıya alınmasına yönelik başvurusunu geri çekmişti. Federasyon,  İsrail'in Filistinli oyuncuların Gazze ile İsrail işgali altındaki Batı Şeria arasındaki hareketlerini kısıtladığını iddia ediyordu.

İsrail ise bu kısıtlamaların güvenlik gerekçeleriyle alındığını savunuyordu. Ülke federasyonu da güvenlik güçleri üstünde herhangi bir hükmü olmadığını vurgulamıştı.

Haber Ara