Dolar

32,5728

Euro

34,7979

Altın

2.500,95

Bist

9.693,46

15 Temmuz sonrasında Almanya'ya 'göç' yaşanmış

Almanya İçişleri Bakanı De Maiziere, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Türkiye’den 250’si diplomatik, 365’i ise hizmet pasaportu sahibi 615 Türk vatandaşının ülkelerine iltica başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-12 09:07:37

15 Temmuz sonrasında Almanya'ya 'göç' yaşanmış

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'den kaçan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları başta Almanya ve Yunanistan olmak üzere birçok farklı ülkeye kaçarak iltica başvurusunda bulundu. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, konuya ilişkin Rhein Zeitung'a yaptığı açıklamada, darbe girişiminden bu yana 250 diplomatik pasaport, 365 ise hizmete bağlı olarak alınan pasaporta sahip toplam 615 Türk vatandaşı devlet çalışanının Almanya'ya iltica başvurusunda bulunduğunu söyledi.

AĞUSTOS'TAN SONRASI DA VAR...

De Maiziere, bu rakamların ağustos ayına kadar yapılanlar olduğunu, 615 iltica başvurusunun Türk diplomatların aile fertlerini de kapsadığını belirtti.

De Maiziere, bu rakamın önemi ancak aşırı fazla olmadığını savunarak, Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi'nin (BAMF) Türk vatandaşlarının yaptığı bu başvuruları diğer başvurular gibi yasalar ve hukuka uygunluk açısından değerlendirdiğini kaydetti.

MAYIS RAKAMLARI

Federal Göçmen ve Mülteciler Dairesi'nin daha önceki verilerine göre bu yılın mayıs ayına dek Almanya'ya diplomatik ya da özel pasaport sahibi 414 Türk vatandaşı iltica başvurusu yapmıştı. İçişleri Bakanlığı'nın Sol Parti'nin ağustos ayında verdiği soru önergesine yanıtına göre temmuz ayında iltica başvurusunda bulunan Türklerin yüzde 22'sinin başvuruları kabul edildi. Bu oranın 16 Nisan'da düzenlenen anayasa değişikliği referandumu öncesi mart ayında yüzde 8,7 olduğu bilgisi verildi.

Die Welt gazetesinin ağustos sonundaki bir haberinde, bazı üst düzey emniyet görevlilerinin ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nda görevli üst düzey memurlardan birinin de Almanya'ya iltica başvurusunda bulunduğu ileri sürüldü. Haberde, darbe girişiminden bu yana toplam 6 bin 700'den fazla Türk vatandaşının Almanya'ya iltica başvurusunda bulunduğu iddia edildi. İltica etmek isteyenler arasında kırmızı pasaport sahibi diplomatlar ve aileleri de bulunuyordu.

thomas_de_maiziere

BERLIN'İN IDDIASI: İKİ VATANDAŞIMIZ GÖZALTINA ALINDI

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, Alman Dışişleri Bakanlığı'na, İstanbul'da Türk kökenli Alman vatandaşı bir çiftin geçen hafta sonunda gözaltına alındığı konusunda ciddi bilgiler ulaştığını belirtti. İki kişiden birinin serbest bırakıldığını ancak kendisine yurtdışına çıkış yasağı konulduğunu belirten Schäfer, gazetecilerin “Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısında bulunacak mı?” sorusuna “Şu an böyle bir plan yok” yanıtını verdi.

Haber Ara