Dolar

32,5994

Euro

34,8026

Altın

2.503,83

Bist

9.431,16

15 Temmuz: Örtülü CIA darbesi neden başarısız oldu?

'15 Temmuz darbe girişiminin başarısız olmasının baş sebeplerinden biri; darbeci askerlerinin CIA merkezleri Langley, Virginia ve CIA himayesinde bulunan liderleri Gülen'in yaşadığı Pensilvanya'dan fiziksel olarak çok uzakta olmalarıdır.'

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-22 17:30:37

15 Temmuz: Örtülü CIA darbesi neden başarısız oldu?

TİMETURK I HABER MERKEZİ
MELAHAT KEMAL

Darbe girişiminin ardında, görünenin ve medyaya yansıtılanın dışında çok önemli bir nokta var: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir yandan Gülen hareketini tasfiye etmeye çalışırken diğer yandan bölgede gerçekleştirdiği geniş kapsamlı jeopolitik değişim.

" CIA'YE SADIK OLAN AĞLAR YAPTI"

Darbe girişimi, Erdoğan'ın son zamanlarda gerçekleştirdiği 'geniş kapsamlı jeopolitik değişime' bir tepkiydi. Bu kalkışma Türkiye'de CIA'ye sadık olan ağlar tarafından gerçekleştirildi. Çaresizlik içinde aceleyle gerçekleştirilmiş bir girişimdi. Bu yüzden iyi şekilde planlanmamıştı.

"GÜLEN,CIA'İN MALIDIR"

Türkiye'de gerçekleşen darbe girişimi, Türk ordusunda Gülen'e sadık askerler tarafından gerçekleştirildi. Gülen ise %100 CIA'in malıdır. Pensilvanya'da yaşayan Gülen'e, CIA'in eski yöneticilerinden Graham Fuller ve ABD'nin Ankara büyükelçisi tarafından yeşil kart ve güvenli bir ikametgah sağlandı.

Gülen, Türkiye'de rejim değişikliği gerçekleştirmek üzere siyasal İslam'ın bir silahlı örgüt haline getirilmesi için yaklaşık on yıldır CIA tarafından kullanılmakta.

ERDOĞAN, OBAMA İÇİN TEHDİT HALİNE GELDİ

Son zamanlarda gerek Erdoğan'ın gerekse Türkiye hükümetinin dış siyasette ortaya koyduğu gelişmeler, Obama yönetimini huzursuz etti.

Erdoğan'ın Rusya ile arasını düzeltme ve Rusya-Türkiye boru hattı ile Rus gazının Yunanistan sınırına kadar getirilecek olması; İsrail ile arasını düzelterek Doğu Akdeniz havzasında etkin bir rol üstlenmek üzere olması; yine Rusya ile Suriye meselesi üzerine görüşüp Esed'i devirmek için etkin bir görev üstlenmiş olması Ortadoğu'da hakimiyet kurmaya çalışan Obama'yı çok rahatsız etti.

Erdoğan'ın dış siyasetteki son hamleleri Obama için büyük bir jeopolitik hezimet anlamına geldi.

DARBE GİRİŞİMİNİN BAŞARISIZLIĞI CIA'İN YÜZÜNE ATILAN YUMURTAYDI

Darbe girişiminin başlamasının ardından Erdoğan kameralar karşısına çıktı ve olanların Gülen'in kalkışmada bulunduğunu söyledi. Bu sayede zaten şüphelendiğimiz bu durumdan yani Gülen'in darbe girişiminde bulunmasından artık emin olduk.

İşte o saatlerde Gülen'in başarısız olacağı belli olmuştu ki, 16 Temmuz'da da yenildiği kesinleşti. Gülen'in darbe girişiminin başarısız olması CIA'in yüzüne atılmış bir yumurtaydı.

CIA'in girişimi eline yüzüne bulaştırması üzerine bu pisliği temizlemek üzere Obama ve NATO "demokratik olarak seçilmiş Erdoğan'ı dostça kucaklıyoruz" açıklamalarında bulundu.

Aynı CIA, bu açıklamaları 2014 yılında Ukrayna'nın demokratik yollarla iktidara gelmiş başkanı için yapmamış aksine kendi planladıkları Ukrayna darbesi ile Rusya ve AB'nin arasını açmaya yönelik çalışmalarda bulunmuştu.

DARBE BAŞARISIZ OLDU ÇÜNKÜ ABD'NİN NATO'DA TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR

Washington yönetimnin küresel siyaseti kapsamında NATO'da Türkiye'ye çok ihtiyacı var; özellikle Ortadoğu'nun petrol ve doğal gaz akışı için.

Darbenin başarısız olma sebeplerinden biri işte bu ihtiyaçtı. Obama ve şürekası bu yüzden "dostları" Erdoğan'ı "kucaklamışlardır". Buna istihbarat literatüründe 'hasar kontrolü" denir.

FETÖ ve CIA GÖZCÜSÜ ADALARDA İDİ

Darbe girişimi sırasında Graham Fuller ile çalışmalar yapan ve 1998 yılında Roma'da Öcalan'ı ziyaret eden ekipte yer alan Henri Barkey'in Büyükada'da bir otelde darbenin gelişimini izlediği de kayıtlara geçti. Henri Barkey'in ABD'de CIA ve FBI destekli FETÖ örgütü Rumi Forum'da etkin şekilde görev aldığı biliniyor.

* İlgili yazı, jeostrateji uzmanı F. William Engdahl'ın globalresearch'ta yayımlanan makalesi derlenerek kaleme alınmıştır.

Haber Ara