Dolar

32,3184

Euro

35,1145

Altın

2.295,76

Bist

9.050,61

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya'da

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya'da

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-27 21:01:26

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya'da
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya geldiği Türk gençlere, toplumsal ve siyasal yaşamda daha aktif olmaları çağrısında bulunurken, gençlerden kültürlerini, anadillerini ve inançlarını korumalarını istedi.

Aspen Forum tarafından düzenlenen konferans için Almanya'ya gelen Gül, başkentteki temasları kapsamında Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Berlin Teşkilatı'nı ziyaret etti.

Dernek yetkilileriyle basına kapalı olarak bir süre görüşen Gül, UETD Berlin Başkanı Sinan Kaplan ve dernek temsilcilerinden Türk göçmenlerin sorunları ve beklentileri hakkında bilgi aldı. Gül, ardından Türk gençlerle bir araya geldi.

Almanya'daki yeni kuşak Türklerin eğitimlerine önem vermeleri, özgüvenlerini korumaları, toplumsal ve siyasal yaşamda yerlerini almaları gerektiğini söyleyen Gül, "Muhakkak ki Almanya'ya faydalı olacaksınız ama kimliğinizi, inançlarınızı, bunları da muhafaza ederseniz sonunda Türkiye'ye, anayurdunuza da en büyük faydayı sağlayacaksınız" şeklinde konuştu.

Türk göçmenlerin Almanya'da ekonomiye, toplumsal ve siyasal yaşama büyük katkılar sağladıklarını vurgulayan Gül, genç göçmenlerin son yıllarda elde ettikleri başarılardan övgüyle söz etti.

Gül, "Buranın bir parçasısınız artık. Babalarınız, büyükleriniz, bunu çok tartıştı. Gidecek miyiz, kalacak mıyız? Bu tartışmalar artık bitti. Şimdi isteyen gider, isteyen kalır. Ama şu bir gerçek ki burası artık Türklerin ve Müslümanların yurdudur" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında göç, entegrasyon, demokrasi ve çok kültürlülük konularında ABD'deki tartışmalardan ve uygulamalardan örnekler veren Gül, Almanya'nın göç toplumu olduğunu geç kabullendiğine işaret etti.

2010-2012 yıllarında görev yapan eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un "İslam Almanya'nın parçasıdır" sözünün Alman kamuoyunda tartışmalara yol açtığını hatırlatan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Demokrasi dediğimizde, demokrasinin temel ayaklarından birisi temel hak ve özgürlükler. Temel hak ve özgürlük dediğimizde, bunun bir ayağı da din özgürlüğü, inanç özgürlüğü. Herkesin inancında, yaşayışında serbest olması. Bunlar zaten kural. Ama şimdiye kadar bu kural çok işlemedi. Şimdi bu kural işleyecek artık. Almanlar da şunu anladılar. İşte Cumhurbaşkanı Wulff. İslamiyet, Müslümanlık artık Almanya'nın bir parçasıdır, gerçeğidir, dedi. Önce kızdılar, ettiler ama şimdi işte Başbakan Merkel de Cumhurbaşkanı Gauck da diyor. Herkes bunu kabullenmiş vaziyette."

Almanya'daki Türk gençlerden eğitimlerine önem vermelerini, toplumsal yaşama tam entegre olmak için kararlı adımlar atmalarını isteyen Gül, sorunların çözümüne katkı sağlamak için de siyasal yaşama katılımın büyük önem taşıdığını vurguladı.

Gül, "Burada siyasete girmeli, buradaki partiler, buradaki siyasi gruplar içinde yer almalısınız" dedi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmasının ardından basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda, gençlerin ve sivil toplum temsilcilerinin güncel gelişmelere ilişkin sorularını cevapladı.

Haber Ara