Dolar

32,3631

Euro

35,1236

Altın

2.324,69

Bist

9.079,97

100 yaşındaki Nazi subayı 3 bin 500’den fazla cinayetle yargılanacak

Alman yetkililer, 2. Dünya Savaşı sırasında Berlin'in kuzeyindeki bir Nazi toplama kampında çalışan 100 yaşındaki eski Nazi subayının, 3 bin 500’ü aşkın kişinin ölümüne yardım ve yataklık etmekten yargılanacağını duyurdu.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-10 21:27:07

100 yaşındaki Nazi subayı 3 bin 500’den fazla cinayetle yargılanacak

NTV'nin haberine göre, Almanya'nın Brandenburg eyaletinde yer alan Neuruppin şehri savcıları, adı açıklanmayan adamın, 1942 ile 1945 yılları arasında Berlin'in kuzeyindeki Oranienburg'daki Sachsenhausen Toplama Kampı'nda 3 bin 518 kişinin ölümüne bilerek ve isteyerek yardım ve yataklık etmek suçundan yargılanacağını ifade etti.

TOPLAMA KAMPLARININ KOMUTA MERKEZİ

Nazi toplama kamplarının idari merkezi ve SS subaylarının eğitiminin yapılsın Sachsenhausen, Almanya'nın toplama kampı 1936-1945 yılları arasında faaliyet gösterdi. Geniş bir alana yayılmış olan kampta, şu anda bile ziyaretçilere kapalı tutulan bir gaz odasının yanı sıra, çeşitli deneysel ameliyatların yapıldığı bir patoloji laboratuvarı bulunuyor.

100 BİNİ AŞKIN İNSAN VAHŞİCE ÖLDÜRÜLDÜ

UooK_G_aLEeBTHfQhdf3bQ

22 Nisan 1945 tarihinde Sovyet Kızıl Ordusunun 47. tugayı tarafından özgürlüğe kavuşturulan kampta Yahudilerden ve siyasi muhaliflerden oluşan 200 binden fazla kişi tutsak edildi. 100 bin kişi ise hastalık, yetersiz beslenme, tifo, sarılık ve dondurucu soğuklar nedeniyle hayatını kaybetti. Ayrıca binlerce kişi de gaz odalarında ve yapılan tıbbi deneylerle öldürüldü.

Soruşturmayı yürüten başsavcı Cyrill Klement'e, şüphelinin ileri yaşına rağmen mahkemeye çıkarılması uygun görülse de duruşma saatlerini sınırlayabileceklerini açıkladı.

Bununla birlikte eski Nazi subayının suçlanması, ülkenin kuzeyindeki Itzehoe kasabasındaki savcıların, 2. Dünya Savaşı sırasında Stutthof toplama kampında sekreter olarak çalışan bir kadını da aynı iddialarla suçlamalarının ardından geldi. 96 yaşındaki kadın 10 bini aşkın kişinin ölümüne yardım ve yataklık etmekle suçlanıyor.

KAMPTA İŞLEVİ OLAN HERKES CİNAYETE ORTAKLIKTAN SUÇLANABİLİYOR

_C-D1s8r4Em7WyIo42GzQw

Her iki dava da, bir Nazi kampının işlevine katkıda bulunan herhangi birinin cinayete doğrudan iştirak etmese suç ortaklığı yapmaktan yargılanabileceğine dair yasal emsallerin ortaya çıkmasının ardından geldi.

Yasal dayanak, 2011 yılında otomotiv işçisi John Demjanjuk'un, Alman işgali altındaki Polonya'daki Sobibor ölüm kampında gardiyan olarak görev yaptığı iddiaları üzerine cinayete yardımdan mahkum edilmesiyle kuruldu. İddiaları reddeden Demjanjuk, temyize gidemeden hayatını kaybetti. 2015 yılında da eski Auschwitz gardiyanı Oskar Gröning'in aynı suçlamayla 2015 mahkumiyeti onaylanarak yasal dayanak sağlamlaştırıldı. Bu davalardan önce Alman mahkemeleri, Nazi kampında çalışan herhangi birinin yargılanması için cinayete katıldığına dair kanıt sunulmasını istiyordu.

Klement, "Bu davanın özü, Demjanjuk ve Gröning'in davalarında Nazilerin ölüm mekanizmasının bir parçası olmasının, cinayetten mahkum edilmeleri içi yeterli olduğu kararına dayanıyor” dedi.

Öte yandan, mahkeme duruşma için henüz bir tarih belirlemedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara