Dolar

32,5852

Euro

34,8056

Altın

2.513,11

Bist

9.693,46

10. Hırvatistan Forumu

10. Hırvatistan Forumu

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-10 11:56:05

10. Hırvatistan Forumu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Sadece güvenlik odaklı dış politika yapamayız. Bu nedenle Türk dış politikası kalkınma ve insani endişeleri odağına alıyor. Biz, bunu insanoğlunun geleceğine yatırım olarak görüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinde "Yeni Kalkınma Politikası - Ortaklık ve Müşterek Vizyona Doğru" başlığıyla düzenlenen Forum'un "Dış, Güvenlik ve Kalkınma Politikası: Karşılıklı İlişki ve Bağımlılık" temalı açılış oturumuna katıldı.

Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığı öncelikleri ve kalkınma gündemi hakkında sunum yapan Çavuşoğlu, "Hırvatistan Forumu'nun bu yılki konusu çok yerinde ve zamanında olmuş. Çünkü 2015, küresel gelişme gündeminde önemli bir yıl olarak öne çıkıyor" dedi.

Gelecek hafta, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 3. Uluslararası Kalkınma için Finans Konferansı ve Eylül'de Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Zirvesi düzenleneceğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Bugün, güvenlik ve kalkınma her zamankinden daha ilişkili hale geldi. Çatışmalar, tahrip, yoksunluğa ve yoksulluğa neden oluyor" diye konuştu.

Çavuşoğlu, ekonomik büyümenin yokluğunun, şiddete elverişli ortam doğurduğuna dikkati çekerek, "Hiçbirimiz bu meydan okumaların yan etkilerine bağışık değiliz. Sadece güvenlik odaklı dış politika yapamayız. Bu nedenle Türk dış politikası kalkınma ve insani endişeleri odağına alıyor. Biz, bunu insanoğlunun geleceğine yatırım olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 3,3 milyar dolarlık resmi kalkınma yardımıyla, donör ülkelerin başında geldiğini vurgulayan Çavuşoğlu, gelişmekte olan ülkelerle diplomatik, kültürel ve ekonomik bağların arttığının altını çizdi.

- Türkiye, ilk "İnsani Zirve"nin ev sahibi

Çavuşoğlu, Türkiye'nin insani yardım yapan ülkeler arasında 16 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldığına işaret ederek, "Bu miktarı, dünyadaki donörlerin GDP'lerine (Gayrisafi Yurtiçi Hasıla) kıyaslarsak, listenin en başındayız. Sadece ülkemizdeki 1.8 milyon Suriyeliye yaptığımız harcamalar 6 milyar dolara ulaştı. Bu yüzden hiç şüphesiz, Mayıs 2016'da ilki düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapacağız" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin G- 20 başkanlığına da değinen Çavuşoğlu, "kapsayıcılık, uygulama ve büyüme"nin öncelik olarak seçildiğini anımsattı.

Çavuşoğlu, alınacak kararların uygulanmasının gerekliliğini vurgulayarak, "Eğer geçen sene karar verilen büyüme stratejilerini uygulasalardı, 2018 itibariyle, dünya ekonomisine 2 trilyon dolar eklenecekti" dedi.

Türkiye'nin başkanlığında enerji ve gıda bakanlarının ilk defa toplandığını hatırlan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Tüm bu çabalar Kasım ayında Antalya'daki Liderler Zirvesi'nde sonuç verecek. Antalya'yı benim memleketim olduğu için seçtik. Sürdürülebilir kalkınmaya olan bağlılığımızı vurgulamak isterim. G20 başkanlığımız sona erdikten sonra dahi bunun için çalışmaya devam edeceğiz. Ancak bunu yalnız yapamayız. Güçlerimizi birleştirmeli, ortak vizyon için çalışmalıyız"

Oturuma ayrıca, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Portekiz Dışişleri Bakanı Rui Machete, Macaristan Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Igor Crnadak, Karadağ Avrupa Bütünleşmesi ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Igor Luksic, Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruçaşvili ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Barones Joyce Anelay katıldı.

Bakan Çavuşoğlu oturumun sonunda panelist bakanlarla toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.

Oturumun ardından, Hırvat mevkidaşı Vesna Pusic ile bir görüşme yapacak olan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç tarafından kabul edildikten sonra Bosna-Hersek'e gitmek üzere ülkeden ayrılacak.

Haber Ara