Dolar

32,3272

Euro

35,0896

Altın

2.298,91

Bist

9.053,67

10 bin yıl öncesine ait kalıntı bulundu

Bilim insanları insanlık tarihinde yaşanan en eski savaşlara dair kanıt buldu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-21 15:28:31

10 bin yıl öncesine ait kalıntı bulundu

BBCtürkçe'de yer alan habere göre: Bilim insanları, Kenya'daki bir arkeolojik kazıda, bugüne kadar insanlık tarihinde yaşanan savaşlara dair en eski kanıta ulaştı. Kenya'nın kuzeyindeki Turkana Gölü yakınlarındaki bir alanda 10 bin yıl öncesinden 27 kişiye ait kalıntılar buldu.

Bu kişilerin cesetlerinin gömülmediği, bu alanda toprak üstünde bırakıldığı belirtildi. Birçok bilim insanı, tarihteki savaşların, insanlar yerleşik hayata geçtikten sonra yaşanmaya başladığını savunuyor.

Ancak bu son arkeolojik keşifte kalıntıları bulunan insanların muhtemelen yerleşik hayata geçmemiş avcı ve toplayıcılar olduğu belirtiliyor.

Cambridge Üniversitesi'nden paleantropolog Marta Mirazon Lahr, "bulunan kalıntıların, savaşların insanlık tarihine bugüne kadar düşünüldüğünden çok daha önce girmiş olabileceği tartışmasını gündeme taşıyacağını" söyledi. Arkeologlar Nataruk'taki kazı sahasında 2012'den bu yana çalışma yürütüyor.

Arkeologlar, kalıntıları bulunan insanların, tek bir olayda, sopa ile vurularak ya da bıçaklanarak öldürüldüklerini aktarıyor. Öldürülenler arasında erkek ve kadın yetişkinler ile çocuklar da yer alıyor.

Nature dergisinde yayımlanan bulgular, ölümlere neden olan olayla ilgili tam olarak bilgi içermiyor. Ancak bunun bir tür savaşın sonucu olarak yaşandığı belirtiliyor.

Haber Ara