Dolar

32,3566

Euro

34,9482

Altın

2.325,18

Bist

9.079,97

1 tonluk uyuşturucu Akdeniz'de radara takıldı!

Akdeniz'de 2 Haziran'da Kongo bayraklı 'Commander Tide' isimli gemiye operasyon düzenlendi. Gemide piyasa değeri 200 milyon TL olan 1 ton 71 kilogram eroin bulundu. Uyuşturucunun Afganistan olduğu ve Taliban tarafından üretildiği görüldü.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-08 09:14:44

1 tonluk uyuşturucu Akdeniz'de radara takıldı!

Akdeniz'in uluslararası sularında gerçekleştirilen son yılların en büyük uyuşturucu operasyonunda ele geçirilen eroinin Afganistan kaynaklı olduğu anlaşıldı.
Eroin paketlerindeki incelemede Taliban tarafından imal edilen uyuşturucu olduğu anlaşılırken, operasyon yapılan geminin iki yıldır takip edildiği ortaya çıktı.
Daha önce Hollanda, İspanya ve İtalya polisinin yaptığı aramalarda bulunamayan uyuşturucu zulası, Türk polisi tarafından ele geçirildi.

Demokratik Kongo bandralı “Commander Tide” adlı gemiye yönelik operasyonla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Milliyet'in aldığı bilgiye göre, sıklıkla Güney Amerika-Avrupa güzergahında yük taşıyan geminin uyuşturucu sevkiyatında kullanıldığı yönünde bilgiler elde edilmesi üzerine İngiltere ile Türk Polisi arasında ortak çalışma başlatıldı.

1496828591-624ee8

ORTAK ÇALIŞMA

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi (NSM), İngiliz güvenlik makamlarıyla başlattığı çalışmada “şüpheli kargo” taşıyan gemiyi takibe aldı. İki yıldır farklı ülke polislerince uyuşturucu madde taşıdığı gerekçesiyle takibe alınan ancak uyuşturu bulanamayan geminin, Asya'dan uyuşturucu getirmek amacıyla Mart'ta Akdeniz'den Cebelitarık yoluyla Atlas Okyanusu'na açıldığı belirlendi.
Afrika'yı baştan başa geçerek Ümit Burnu'nu geçip Hint Okyanusu'na giren geminin, Pakistan-Hindistan karasularının açıklarında demir atarak beklemeye başladığı anlaşıldı.

SOYLU'DAN TALİMAT

İçişleri Bakanlığı, takibin operasyonla sonuçlandırılması için hazırlık yapmaya başladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gelişmelerle ilgili yetkililerden bilgi aldıktan sonra takibin riske atılmamasını ve operasyon yapılması talimatını verdi. Geminin Hindistan açıklarında beklediği günlerde, İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı soruşturmayla ilgili dosya, Dışişleri ve Adalet Bakanlıkları tarafından uluslararası istinabeyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne iletildi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, kendi ülke bayraklarını taşıyan böyle bir geminin olmadığı yanıtını verdi. Ardından Akdeniz'in uluslararası sularında operasyon yapılmasına olanak sağlayan işlemler mayıs sonu itibariyle tamamlandı.

20170607AW090033_03

UYDUDAN TAKİBE ALINDI

Milli Savunma Bakanlığı'nın talimatıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik ve Emniyet Genel Müdürlüğü arasında yürütülen çalışmalarda “Şehit Alp-Er” adı verilen operasyon için düğmeye basıldı. Hindistan açıklarından yaklaşık 20 gün önce demir alıp Süveyş Kanalı'na doğru gelen geminin rotası, İngiliz güvenlik birimlerince uydu takibine alındı. Son üç aydır gemilerde kullanılması zorunlu olan AIS'i (Otomatik kimlik tanımlama sistemi) kapalı olan gemi, Süveyş Kanalı'nı geçip Akdeniz'de yol almaya başlamasıyla birlikte Türk Emniyeti de harekete geçti.

TAMAMI TÜRK MÜRETTEBAT

Gemide tamamı Türk 9 kişilik mürettebat gözaltına alındı. Gemi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın kontrolünde Aksaz'daki deniz üssüne getirildi. Deniz üssünde gemide yapılan aramada, kolay bulunamayacak bir zula yapıldığı ve 1 tonu aşkın eroinin bu zulada bulunduğu belirlendi.

Ayrıca, gemi mürettebatında bir şüpheliye ait bir çantanın içinde 1 dolarlık banknot bulunması dikkat çekti. Uyuşturucunun, hiçbir limana yanaşmayan ve Hint Okyanusu'nda bekleyen gemiye küçük gemilerle taşındığı anlaşıldı.

Eroin paketleri üzerinde yapılan incelemede uyuşturucunun menşeinin Afganistan olduğu ve Taliban tarafından üretildiği görüldü. Geminin asıl rotasının Avrupa olduğu ancak daha önce yapılan operasyonlarda bulunamayan uyuşturucunun 4. operasyonda ele geçirildiği öğrenildi. Polis, uyuşturucunun kime ya da kimlere ait olduğu yönünde incelemelerini sürdürülor.

hq720

SAT'LARDAN 200 MİLYON LİRALIK OPERASYON

Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e giren bir gemiye denizden ve havadan baskın yapan SAT'lar, piyasa değeri 200 milyon lira olduğu değerlendirilen yüklü miktarda eroin ele geçirdi.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı SAT Timleri, önemli bir uyuşturucu operasyonuna imza attı. Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e giren bir gemiye denizden ve havadan baskın yapan SAT'lar, piyasa değeri 200 milyon lira olduğu değerlendirilen 1071 kilo eroini 26 dakikada ele geçirdi. Operasyona 2 sahil güvenlik gemisi ve 2 deniz savaş uçağı katıldı. Sahil Güvenlik şehidi er Alper Al anısına yapılan ‘Şehit Alp-Er' operasyonunda, uluslararası sularda seyreden Kongo bayraklı ‘Commander Tide' adlı gemi uyuşturucu şüphesiyle takibe alındı. Süveyş Kanalı'ndan geçerek Akdeniz'de seyreden gemiye operasyon için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir fırkateyn ile bir Sea Hawk savaş helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan da 2 arama kurtarma gemisi ve bir deniz uçağı ile çok sayıda bot hazır edildi. Avrupa ülkelerine yüklü miktarda uyuşturucu götürdüğü öğrenilen gemiyi yakalamak için SAT timinin olduğu savaş gemisi 30 Mayıs'ta Süveyş Kanalı'nın kuzeyine gitti. Uyuşturucu yüklü geminin Akdeniz'e girmesiyle uzaktan takibine başlandı. 2 Haziran'da da geminin karasularımıza girmesiyle operasyona başlandı. Marmaris açıklarında yapılan operasyon için önce fırkateyn üzerindeki Sea Hawk deniz helikopteriyle SAT (Sualtı Taarruz) Görev Timi yola çıktı.

HALATLA GEMİYE

Sahil Güvenlik arama kurtarma gemisindeki SAT timi de aynı anda hızlı botlarla gemiye çıkmak için harekete geçti. Helikopterdeki SAT timleri halatlarla gemiye çıkarak mürettebatı 26 dakika içinde etkisiz hale getirdi. Denizden de önü kesilen geminin içindeki uyuşturucu kolayca bulundu. Gemide piyasa değeri 200 milyon lira olduğu öğrenilen ve gizli bölmelere saklanmış 40 çuval içinde, 1 ton 71 kilo eroin ele geçirildi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara