Dolar

32,5964

Euro

34,7991

Altın

2.494,24

Bist

9.462,20

1 Eylül'de dış basında Türkiye

İngiliz basınında Kıbrıs müzakereleri, Diyarbakır'da gözaltına alınan gazetecileri gündemine taşıdı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 10:51:45

1 Eylül'de dış basında Türkiye

Independent gazetesi bugün yaklaşık iki sayfasını Kıbrıs'taki son gelişmelere ayırmış.

Rum ve Türk liderler Nikos Anastasiadis ile Mustafa Akıncı arasında bugün yapılacak görüşmenin hatırlatıldığı haberin başlığı, "Onlarca yıllık bölünmüşlüğün ardından, Kıbrıs artık bir anlaşmanın eşiğinde mi?"

Lefkoşa'dan bildiren Independent muhabiri Donald Macintyre, Kıbrıslı Rumların ve Türklerin ülkelerinin imajını yenilmeye çalıştığını, adada eski düşmanlıkların unutulduğunu belirtiyor.

Donald Macintyre'a göre Kıbrıslı Rumların ve Türklerin beklentileri yüksek.

Macintyre'a konuşan Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, Nikos Anastasiadis ve Mustafa Akıncı arasında yapılan yedi görüşmede de ilerleme sağlandığını söylüyor ve ekliyor:

"Ben geçmişte hiç müzakerelerin bu kadar hızla ilerlediğini görmedim."

Yannis Kasulidis, Kıbrıslı Türklerin "başkalarına bağlı olmak yerine Kıbrıslılık ruhu içinde Kıbrıs'ın çıkarları için Kıbrıslı Rumlarla çalışma niyetinde olduklarını" belirtiyor.

Tarafların "tamamen bağımsız" bir devleti hedeflemeleri gerektiğini belirten Kasulidis, "Eğer bu adada Türk askerine ya da Yunan askerine ihtiyaç duyduğumuzu söylüyorsak, hangi çözümden bahsediyoruz?" diye soruyor.

Kasulidis, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Türkiye'nin en iyi müttefiklerinin bile Kıbrıs'ın dış politikasının Türkiye'ninkine benzer olmasını görmek istediklerini düşünmüyorum. İncirlik'in IŞİD'e karşı kullanılmasını sağlamak iki yıl sürdü."

'Türkiye henüz elini göstermedi'

Kıbrıs Dışişleri Bakanı Kasulidis, Anastasiadis ve Akıncı arasındaki müzakerelerde şu ana kadar, Türkiye için kritik konular olan toprak paylaşımı ve güvenlik garantisi gibi konuların ise gündeme gelmediğini söylüyor, "Türkiye henüz elini göstermedi" diyor.

Türkiye'nin şu ana dek Kıbrıslı Türklere herhangi bir pozisyonu dikte etmediğini belirten Rum bakan, "Türkler, çözümle ilgilendiklerini söylüyorlar. Söylenenlerin yapılanlarla uyumlu olmasının zamanı geldi" diye konuşuyor.

Kasulidis, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi halinde turizm sektörünün bundan buyük fayda sağlayacağını vurguluyor.

Rum bakan kamuoyu için zor bazı konular olsa da koşulların, Annan Planı'nın reddedildiği 2004'e kıyasla çok daha iyi görüşünde. Kıbrıslı Rumların planın dışardan dikte ettirildiğini düşündüklerini, bu kez çözümün adanın içinden geleceğini belirtiyor, "Bu kez iki liderin üzerinde anlaşmadıkları hiçbir şey halkın onayına sunulmayacak" diyor.

Kıbrıs Dışişleri Bakanı sözlerini şöyle noktalıyor:

"Kaybedecek vaktimiz yok. Zaten taraflar da birbirlerinin zaman kazanmaya çalıştığından şikayetçi değil...İnsanlar bana müzakerelerin aylar içinde sonuçlanabileceğini söylediğimde, neyi kastettiğimi soruyorlar. Ben bu sürenin 15 ay olabileceği görüşündeyim. Ancak burada yıllardan değil, aylardan söz ediyoruz."

İki İngiliz gazetecinin tutuklanmasına tepkiler

ABD merkezli haber sitesi VICE News çalışanı iki İngiliz gazeteci Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury ile tercümanları Muhammed İsmail'in dün Diyarbakır'da tutuklanmaları, İngiliz gazetelerinin ilk baskılarına yetişmemiş.

Gelişmeyi internet sitesinde duyuran Independent gazetesi ise üç kişinin, "bir terör örgütüne yardım etmek" ile suçlandığını belirtiyor.

Doug Bolton imzalı haberde, gazetecilerin "hangi terör örgütüne" yardımcı olmakla suçlandığının ise açıklanmadığı bildiriliyor.

Haberden bazı satırlar şöyle:

"Türkiye'nin Kürt bölgelerinde habercilik yapan gazeteciler için tutuklanmak ya da gözaltına alınmak, alışılmamış bir şey değil. Ancak gazetecilerin terörle bağlantılı suçlarla itham edilmeleri ender görülen bir durum...

"Türkiye'de son yıllarda ifade özgürlüğü saldırı altında. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetiminde hükümet devlete yönelik eleştirileri önlemek için medyaya sansür uyguluyor, gazetecileri tutukluyor, Twitter ve YouTube gibi internet sitelerine erişimi engelliyor.

"PKK ile 1980'lere dayanan çatışmalar, yazın yeniden başladı. Resmi medyaya göre Temmuz ayından bu yana 60 kadar asker, polis ve köy korucusu ile 90 Kürt isyancı öldürüldü. Son dönemdeki çatışmalar, iki buçuk yıllık barış sürecinin olumlu etkilerini tersine çevirdi."

Daily Telegraph gazetesindeki kısa haberde ise İngiliz gazeteciler ile Iraklı tercümanlarının, "IŞİD adına terör faaliyetinde bulunmakla" suçlandıkları bilgisi yer alıyor.

Haberde belirtilen bir diğer nokta da, üç kişiyle birlikte gözaltına alınan Türk şoförün, daha sonra serbest bırakılması.

'Gazeteciler serbest bırakılsın' çağrıları

Guardian yazarı Roy Greenslade de gazetenin internet sitesindeki yazısında, güvenlik güçlerinin önce gazetecileri akreditasyonları olmadan çalıştıkları gerekçesiyle gözaltına aldıklarını söylediğini belirtiyor. Greenslade, gazetecilerin daha sonra ise IŞİD'i desteklemekle suçlandıklarını yazıyor.

Aynı zamanda Londra'daki City Universitesi'nin gazetecilik bölümünde profesör olan Greenslade, basın özgürlüğü için faaliyet gösteren kuruluşların gazetecilerin serbest bırakılmalarını talep ettiklerini duyuruyor.

Bu kuruluşlar arasında, tutuklamaları kınayan Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ).de var.

Greenslade'in yazısında atıfta bulunduğu bazı açıklamalar şöyle:

Uluslararası Af Örgütü: Türk yetkililerin suçlamaları asılsız, şok edici ve tuhaf. Gazetecilerin bu önemli haberi takip etmeleri son derece uygundur.

Zeynep Oral (PEN Türkiye Başkanı): Gazeteciler için Türkiye'de çalışmak giderek zorlaşıyor. İfade özgürlüğüne ve gerçekleri bilme hakkına en fazla ihtiyaç olduğumuz dönemden geçiyoruz. Adaletin yerini bulması ve görevlerini yapan gazetecilerin derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulunuyoruz.

Maureen Freely (PEN İngiltere Başkanı): Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdogan son yıllarda medyaya baskı altına alma konusunda inanılmaz girişimlerde bulundu. Erdoğan her tür eleştirel yayını yok etmeye yönelik girişimlerini yoğunlaştırdı. Özellikle de, nüfusun büyük çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu ülkenin güneydoğusunda artan çatışmalarla ilgili yayınları.."

Nina Ognianova (CPJ Avrupa ve Orta Asya Programı Direktörü): Türkiye'nin güneydoğusunda güvenlik güçleri ile ayrılıkçı Kürtler arasında yeniden başlayan çatışmalar, gerek ülke içinde gerek ülke dışında kamuoyunun ilgisini çekmektedir. Hanrahan, Pendlebury ver meslektaşları serbest bırakılmalıdır.

Guardian yazarı Roy Greenslade ise tutuklanan İngiliz gazeteci Jake Hanrahan'ın gözaltına alınmadan bir gün önce attığı son tweete de değinmiş.

Greenslade, Hanrahan'ın, PKK sempatizanlarının kurduğu Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketinin (YDG-H) özerklik için mücadele ettiği Cizre'den dört kareyi takipçileriyle paylaştığını belirtiyor.

Haber Ara