Filistin İslâmi Cihad Hareketi sözcüsü Barim: Trump, İslâm ümmetine karşı yeni bir savaş başlattı

Trump'ın, Suriye'nin Golan tepelerinin Siyonist rejim tarafından işgalini resmi olarak tanıma kararını kınayan Filistin İslami Cihad Hareketi sözcüsü Musab el-Barim, ABD’nin İslam ümmetine karşı yeni bir savaş başlattığını söyledi.

ABD Başkanı Trump'ın "Golan Tepeleri üzerinde İsrail egemenliğini tanıyan başkanlık kararını imzalamasına tepkiler dinliyor. Filistin İslami Cihad Hareketi sözcüsü, ABD başkanı Donald Trump'ın Suriye'nin Golan tepelerinin Siyonist rejim tarafından işgalini resmi olarak tanıma kararını kınayarak, ABD'nin İslam ümmetine karşı yeni bir savaş başlattığını belirtti.

'DİRENİŞ SON DUVARDIR'

Filistin el-Yevm haber merkezinin bildirdiğine göre, Filistin İslami Cihad Hareketi Sözcüsü Musab el-Barim, "ABD'nin Suriye'nin Golan tepelerinin Siyonist rejim tarafından işgalini resmi olarak tanıma kararı, İslam ümmetine ve Filistin meselesine karşı yeni bir savaşın açıklamasıdır ve bu aynı zamanda, düşman İsrail'in milletimize ve tutsaklarımıza karşı yeni bir saldırının ilanıdır" açıklamasında bulundu.

Filistin İslami Cihad Hareketi Sözcüsü Musab el-Barim, "Trump'ın kararı, kendi siyasetinin kötülük ve terör kampının en net şekli ve biçimi olduğunu gösterdi. Bu nedenle, Araplar, İslami ve İnsani yapı altında tek parça ve tek saf halinde, yardım ve insaf kaidesi esasınca ve İslam ümmetinin destekçisi ve koruyucusu ve onun bayraktarı olan Filistin Direnişi bu kararın karşısında durmalıdır. Direniş son duvardır ki; İslam Ümmeti, ABD destekli bir silahla donatılmış Siyonist bir düşmanla tek başına kalmasına ve çökmesine izin verilmemelidir." dedi. 

TRUMP'IN GOLAN TEPELERİ

KARARINA DÜNYADAN TEPKİLER SÜRÜYOR

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararına imza atmasının ardından, en sert tepkiyi Türkiye verdi. Cumhurbaşkanı, Trump'ın 'Golan' kararını BM'ye taşınacağını açıklarken, Avrupa Birliği (AB) sözcülüğünden de, "Golan Tepeleri dahil İsrail'in 1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz" açıklamasında bulunuldu.

AB Sözcülüğünden yapılan açıklamada, birliğin, uluslararası hukuk uyarınca Haziran 1967'den bu yana İsrail'in işgali altında bulunan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımadığı ve bu toprakları İsrail'in parçası olarak görmediği vurgulandı.

Açıklamada, "Tutumumuz değişmedi. Golan Tepeleri dahil İsrail'in 1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz" ifadesi kullanıldı.

BM: GOLAN TEPELERİ'NİN STATÜSÜ DEĞİŞMEDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, ABD Başkanı Donald Trump'ın Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini tanıyan başkanlık kararına ilişkin açıklamada bulundu.

Sözcü Dujarric, ''Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi ve BM'nin Golan politikası Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor'' ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump, Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini tanıyan başkanlık kararını bugün imzaladı.

BM Güvenlik Konseyinin 1981'de aldığı 497 sayılı karar, İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgaline karşı çıkıyor ve kararda ''İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'nde kendi kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdür ve uluslararası hukuki geçerliliği yoktur.'' ifadesi kullanılıyor.

İNGİLTERE: GOLAN TEPELERİNİ İSRAİL İŞGALİ ALTINDAKİ TOPRAK OLARAK GÖRÜYORUZ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Golan Tepeleri'ni İsrail'in işgali altındaki toprak olarak gördüklerini ve İsrail'in ilhakını tanımayı planlamadıklarını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Golan Tepelerini İsrail işgali altındaki toprak olarak görüyoruz. İsrail'in 1981'deki ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz" ifadesi kullanıldı.

KANADA: İSRAİL'İN KALICI KONTROLÜNÜ TANIMIYORUZ

Kanada Dışişleri Bakanlığı, Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı olarak tanıyan ABD'nin kararının ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Bakanlığın açıklamasında, "Uluslararası hukuka uygun olarak Kanada, İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki kalıcı kontrolünü tanımamaktadır. Kanada'nın bu konuda uzun süredir devam eden pozisyonu değişmemiştir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Güç kullanarak bir toprağın ilhak edilmesi uluslararası hukuk tarafından yasaklanmıştır. Tek taraflı olarak herhangi bir sınır değişimi kararı, kurallar üzerine kurulu uluslararası düzenin esasına aykırıdır. Kanada, İsrail'in güçlü bir dostudur. İsrail'in yanındayız ve onun komşularıyla barış ve güvenlik içinde yaşama hakkını savunuyoruz".

ARAP BİRLİĞİ, KARARI KINADI

Arap Birliği, ABD Başkanı Donald Trump'ın Golan Tepeleri'ne ilişkin kararını kınadı. Arap Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, "ABD'nin Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini tanıması Washington yönetiminin uluslararası hukukun dışına çıktığının göstergesidir. Arap Birliği, kararı en sert ifadelerle kınamaktadır. Söz konusu karar şekil ve konu bakımından geçersizdir, batıldır." ifadelerine yer verildi.

Trump'ın kararının Golan Tepeleri'nin Suriye toprağı olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğinin vurgulandığı açıklamada, Arap Birliği'nin kati ve tek vücut halindeki tutumunun ay sonunda Tunus'ta yapılacak zirveye yansıyacağı kaydedildi.

Açıklama şu ifadeler kullanıldı:

"Arap ülkeleri bu tür üslup ve yaklaşımı reddetmektedir. İşgal bir suç ise onu meşrulaştırmak da en az işgal kadar tehlikelidir. Güçlü olmak haklı olmak değildir. Uluslararası yasalar, statüsü ne olursa olsun sadece bir devlet tarafından konulamaz. İşgal ne kadar kısa veya uzun olursa olsun katiyen meşru olamaz".

 

SON HABERLER

ECB'den faiz artışını erteleme sinyali Kırklareli'nde 276 bin seçmen oy kullanacak Red Bull Uçuş Günü başvurusu 10 Nisan'a kadar uzatıldı Rekabet Kurumu'ndan hal ve market soruşturmalarına ilişkin açıklama 'Tolkien' filminden yeni fragman Ordu'da 2 bin 172 sandıkta 581 bin 352 seçmen oy kullanacak Balıkesir'de 942 bin 88 seçmen oy kullanacak