Dolar

32,3697

Euro

34,9616

Altın

2.325,62

Bist

9.075,30

Zarrab ve Halkbank Müdür Yardımcısı'nın görüşmeleri FBI dosyasına girdi

ABD’de tutuklanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, Reza Zarrab ile yapmış olduğu telefon görüşmeleri FBI dosyasına girdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-30 09:45:17

Zarrab ve Halkbank Müdür Yardımcısı'nın görüşmeleri FBI dosyasına girdi

Sputnik'in haberine göre New York'taki John F. Kennedy Havalimanı'nda gözaltına alınan ve tutuklanarak duruşmasının 10 Nisan'a ertelenmesi üzerine cezaevine gönderilen Atilla, Zarrab ile işbirliği yaparak İran hükümeti ve ülkedeki diğer kurumlar adına ABD bankaları üzerinden yüz milyonlarca dolar tutarında yasadışı işlem yapmakla suçlanıyor.

RAPORDA DÖRT İSİM VAR

Cumhuriyet'te yer alan habere göre FBI tarafından hazırlanan 40 sayfalık raporda Atilla ve Zarrab yüzlerce milyon dolarlık yasadışı işlem yapmakla suçlanırken, dosyada Zarrab ve Atilla'nın yanısıra adı ‘birinci şüpheli,' Atilla ise ‘ikinci şüpheli' olarak iki isim daha yer alıyor.

Raporda ikili arasındaki telefon görüşmelerine yer verilirken, telefon dinlemelerinin 1.5 tonluk altın operasyonunun hemen ardından yapılmaya başlandığı belirtildi.

‘EVRAKLARI HALLETMEMİZİ İSTİYOR, DEDİĞİNİ YAP'

26 Mart 2013 tarihli görüşmede ‘birinci şüpheli' "(İkinci şüpheli) sürekli ‘Yiyecekleri hazırla' diyor. Ben iki üç ay uzatacağım ama o yiyecekleri hazırla demeyi sürdürüyor" derken, Zarrab'ın buna yanıtı "O (ikinci şüpheli), onların İran'dan Dubai'ye gönderilmesini istiyor… Nereden olursa olsun evrakları halletmemizi istiyor, dediğini yap" oluyor.

Nisan 2013'teki görüşmede ise, Zarrab, Atilla'nın İran'daki müşterisinden alacağı ödemeyi Dubai üzerinden gerçekleştireceğine ilişkin bilgi verip "Satışı gerçekleştirdik… dolar üzerinden… ödemeyi şirkete göndereceğiz" diyor.

‘BİZ BİR HATA YAPTIK BURADA'

2 Temmuz 2013'teki görüşmede, Zarrab, Atilla'ya Dubai ve İran arasındaki nakliyat için beş tonluk ahşap gemiler kullandığını ve bu yüzden sözü edilen evrakları gönderemeyeceğini belirtirken, "Bu konşimentolar hükümet tarafından hazırlanıyor. Dubai Gümrüğü hangi gemide ne kadar mal olduğuna ve ne taşındığına hepsine bakıyor. Ayrıca üzerinde Dubai mührü de var" diyor.

Atilla, Zarrab'a "Sen bu belgeleri alabilir misin? Belgeleri bize ulaştırırsan daha sonra incelerim" yanıtını verirken, Zarrab "Hakan, biz bir hata yaptık burada. Bunları daha ufak çapta göndermeliydik. Şimdi 5 milyon göndermeliyiz" diyor.

Aynı görüşmede Atilla "Belgelerde buğdayın menşei Dubai. Bu imkansız" diye konuşuyor.

‘SAYI BANA DA BÜYÜK GELDİ'

Zarrab aynı gün ‘birinci şüpheli'ye "Taşınan mal çay olabilir mi?" derken, ‘ikinci şüpheli' ile görüşen Atilla'nın "150 bin tondan bahsediyorsunuz. Bunu öyle taşıyamazsınız" demesi üzerine ‘ikinci şüpheli' "Sayı bana da büyük geldi, her parti için 5 ila 6 milyon yeterli'' diyor.

‘ALLAH YARDIMCISI OLSUN'

9 Temmuz 2013'te ise Zarrab ‘birinci şüpheli'ye "Henüz bir şey gönderme, Hakan Atilla'nın aramasını bekleyelim ki bu şekilde içeriden haber geldiğini anlayacaklar'' diyor. Atilla ise Zarrab'a "Rica ediyorum. Gemilerin tonajlarını dikkat edin" derken, Zarrab ‘birinci şüpheli'yi arayarak, "Adamlar 13 bin tonluk gemiye 20 bin tonluk yüklemeyi yaptı. Dikkat edeceğini söyledi. Adam, ‘Açıkça gözünüz arkada kalmasın' dedi" diyor. ‘Birinci şüpheli' ise "Teşekkür ederim. Allah yardımcısı olsun. Başka ne diyebilirim" yanıtını veriyor.

 

Haber Ara