Dolar

32,5018

Euro

34,7781

Altın

2.477,21

Bist

9.530,47

Zafer Bayramı Mersin'de coşkuyla kutlandı

30 Ağustos Zaferi'nin 94. yıldönümü Mersin'de düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı. Mersin Valisi Özdemir Çakacak, 30 Ağustos'un, tarihten silinmek istenilen bir milletin adeta küllerinden yeniden doğuşunun simgesi olduğunu söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-30 11:53:06

Zafer Bayramı Mersin'de coşkuyla kutlandı
30 Ağustos Zaferi'nin 94. yıldönümü Mersin'de düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı. Mersin Valisi Özdemir Çakacak, 30 Ağustos'un, tarihten silinmek istenilen bir milletin adeta küllerinden yeniden doğuşunun simgesi olduğunu söyledi.

Mersin'de 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla sabah saat 9.00'da Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ın tören kıtasını selamlamasıyla başlayan törene, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin milletvekilleri Haci İnan, Yılmaz Tezcan, Aytuğ Atıcı, Fikri Sağlar ve Baki Şimşek, askeri erkan, gaziler, il protokolü ve vatandaşlar katıldı. Törende, Vali Çakacak, Tuğamiral Yıldız ve Başkan Kocamaz'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunmalarının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi.

Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'ndaki Kültür Merkezi'ne geçen Vali Çakacak, Tuğamiral Yıldız ve Başkan Kocamaz, Şeref Salonu'nda tebrikleri kabul ettiler. Bayram kutlamasının yer aldığı törenin ikinci bölümünde ise Çakacak, Yıldız ve Kocamaz, törene katılanların ve halkın bayramını kutladılar.

Ardından, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'nda görevli Deniz Binbaşı Suat Gökçeer Gökmen, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. 30 Ağustos'un, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin zaferi olduğunu vurgulayan Gökmen, "Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları olarak 94. yıldönümünü kutladığımız bu büyük zaferi yaratan büyük Türk milletinin ve ordusunun mensubu olmanın onur ve gururu içerisinde olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri, dün olduğu gibi bugün de demokrasiye inanan, demokrasinin tesisi ve idamesi için polisi, güvenlik güçleri ve halkı ile bütünleşerek, deniz savaş makinelerine, Türkiye Cumhuriyeti aşkı ile dolu, gerektiğinde bu uğurda canını feda eden milletten aldığı güç ile milletin emrinde ve kendisine verilecek her türlü görevi ifaen, gerektiğinde yeni 30 Ağustoslar yaratmaya daima hazırdır" dedi.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise 30 Ağustos'un, tarihten silinmek istenilen bir milletin adeta küllerinden yeniden doğuşunun simgesi olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı bu zafer ile bu cennet vatanda hür ve bağımsız olarak yaşamamızı sağlayan Atatürk ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve kahraman gazileri minnette andıklarını kaydeden Çakacak, "Tarihimiz, vatanımızın bütünlüğü ve bağımsızlığı, milletimizin birliği ve kardeşliğinin korunması için verilen mücadeleler neticesinde elde edilen büyük zaferlerle doludur. Türk milletinin, bayrak ve vatan sevgisi, ordumuzun kahramanlığı ve cesaretiyle, Büyük Önder Atatürk'ün başkomutanlığında, 30 Ağustos'ta Kurtuluş Savaşı'nı zaferle taçlandıran tarihin büyük destanlarından biri daha yazılmıştır. Bu sayede bu toprakların ilelebet vatanımız kalması sağlanmış, Cumhuriyetimizin de temelleri atılmıştır. 30 Ağustos zaferi ile milletimiz, bağımsızlık inancının ve vatan sevgisinin önünde hiçbir gücün duramayacağını tarih önünde bir kez daha ispat etmiştir" diye konuştu.

Tarihin her döneminde, atalarımızın vatan, millet ve bağımsızlık aşkının, dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de ülkemizin birliğine, milletimizin kardeşliğine, içeriden ve dışarıdan kast eden hainlere karşı verilecek mücadelede en büyük ilham kaynağı olmaya devam edeceğini vurgulayan Çakacak, şöyle devam etti; "Cumhuriyet tarihi boyunca, devletimiz ile milletimizin bağlılığını zayıflatmaya yönelik tüm çabalara rağmen, milletimiz daime devletine sahip çıkmış, bu uğurda hiçbir fedakarlıktan kaçınmamıştır. Türk milletinin, söz konusu vatanı ve mukaddesatı olduğunda en kıymetli varlığı olan canını, bir an dahi tereddüt etmeden vermeye hazır olduğunu unutan dahili ve harici düşmanlar, hainler, Türk Silahlı Kuvvetleri içine gizlenmiş FETÖ mensupları, 15 Temmuz'da tarihimizde görülmemiş bir hainliğe kalkıştılar. Milletimizin, dışarıdan kendisine yapılacak bir saldırı karşısında tek vücut olacağını aslında iyi bilen bu hainler, şerefli ordumuza, kahraman polis teşkilatımıza ve diğer kurumlarımıza sızdırdıkları hainler eliyle, birlik ve beraberliğimizi içeriden vurmaya kalkıştılar. Bu süreçte aziz milletimizin vergileriyle alınan uçaklardan, helikopterlerden, tanklardan yine milletin üzerine ateş ederek, onları sindirmeye, korkutmaya çalıştılar. Kendi uçaklarımızla egemenliğimizin sembolü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bomba yağdırdılar. Ama bundan 94 yıl önce Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, vatanına uzanan hain elleri kırmak üzere bir birine kenetlenen ecdadın bu torunları olan aziz milletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine, siyasi düşüncesi, etnik yapısı ne olursa olsun meydanlara koşarak bu birlik ve beraberlik ruhunu bir kez daha yaşatmıştır. Aziz ve kahraman milletimiz, egemenliğimize, demokrasimize kast etmek isteyen bu hainlerin kullandıkları silahların önüne durmuş ve amaçlarına ulaşmalarına müsaade etmemiştir." Çakacak, bu topraklar üzerinde ne FETÖ'ye ne PKK'ya ne DAEŞ'e ne de bir başka terör örgütüne yer olmadığını belirterek konuşmasını tamamladı.

Mersin'deki 30 Ağustos kutlamaları, Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi'nin gösterileriyle devam etti. Vatandaşlar, kutlamalara ellerinde Türk bayraklarıyla katılırken, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri ve askeri birliğin resmigeçit töreni ile sona erdi.

Haber Ara