Dolar

32,5093

Euro

34,9415

Altın

2.435,68

Bist

9.716,77

Yusufeli sakinleri için Bakanlar Kurulu kararı

Yusufeli sakinleri için Bakanlar Kurulu kararı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-05 16:10:31

Yusufeli sakinleri için Bakanlar Kurulu kararı
Baraj ve HES inşa edilen Artvin'in Yusufeli ilçesinde, 11 Eylül 2014'ten geriye doğru 3 yıldır kamulaştırma sahasında kesintisiz ikamet ettiğini belgeleyen aileler, kamulaştırılacak taşınmazı olmasa dahi hak sahibi kabul edilecek.

Yusufeli Barajı ve HES Projesi İnşaatı Nedeniyle Bulundukları Yerleşim Yerlerinden Kaldırılmaları Zorunlu Bulunanların Yeni Yerleşim Alanına Nakilleri, Hak Sahiplikleri ve Borçlandırılmalarına İlişkin Usul ve Esaslarla ilgili Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre iskan duyurusu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilecek bir tarihte ilgililerce düzenlenip imza altına alınacak ve tutanak ile askıya çıkarılarak, 30 günlük askı süresi sonrasında yine tutanak ile askıdan indirilecek. Duyuru süresince veya askıdan inmeyi takip eden 60 günlük süre içerisinde iskan talep eden aileler müracaatta bulunacak, belirlenen süreler geçirildikten sonraki müracaatlar kabul edilmeyecek.

Kamulaştırma sahasında taşınmazı bulunanların devlet eliyle iskan edilebilmeleri için bin lira peşinat bedelini DSİ Genel Müdürlüğünün bütçesine gelir kaydedilmek üzere bildirilecek hesaba yatırmaları ve bu kararın yayımı tarihi itibarıyla mevcut yerleşim biriminde ikamet ettiklerini belgelemeleri gerekecek.

Kamulaştırma sahasında taşınmazı bulunan ailelerin geçim imkanlarını kaybedip kaybetmediklerine bakılmayacak, İskan Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 6. maddesinin ikinci fıkrasının (ç) ve (d) bentleri hükümleri uygulanmayacak.

11 Eylül 2014 tarihinden geriye doğru 3 yıldır kamulaştırma sahasında kesintisiz ikamet ettiğini belgeleyen aileler, kamulaştırılacak taşınmazı olmasa dahi hak sahibi kabul edilecek.

Bu tarihten geriye doğru olmak üzere kamulaştırma sahasında en az 3 yıl öncesinden beri ticari vergi kaydı olan iş yerinin öncelikle mülk sahibine ve yeterli nitelik ve sayıda olması halinde kiracılara, yeni yerleşim yerinde yapılacak ticaret merkezinde, mevcut kapalı alandaki ticari faaliyetine uygun nitelikte ve ticaret merkezinin işletme bütünlüğünü bozmayacak şekilde, hak sahibi olmaları şartıyla yeni işyeri borçlandırılarak verilebilecek.

İkamete ilişkin belge Adres Kayıt Sisteminden alınacak ve mülki idare amirince onaylanacak. Mahalli İskan Komisyonunda DSİ Genel Müdürlüğü temsilcisi de yer alacak.

- Borçlandırma bedelleri 15 yılda ve 15 eşit taksitle faizsiz olarak tahsil edilecek

Devlet eliyle iskan kapsamında hak sahibi olanlar sadece konut veya işyeri maliyetleri ile arazi ve arsa bedelleri için borçlandırılacak, imar planı, alt yapı, sosyal donatılar ve kamuya ait binaların maliyeti borca yansıtılmayacak.

Tespit olunan borçlandırma bedelleri, borçlandırmayı takip eden 60. ayda ilk taksiti alınmak üzere, 15 yılda ve 15 eşit taksitle faizsiz olarak tahsil edilecek.

Konut, işyerleri, arsa ve arazilere ait geri ödemeler hak sahipleri tarafından DSİ bütçesine gelir kaydedilmek üzere bildirilecek hesaba yatırılacak. Tahsil ve takibe ilişkin işlemler DSİ tarafından yapılacak.

Konutların tesliminden itibaren en geç 30 gün içinde aileler mevcut konutlarını boşaltarak yeni konutlarına taşınacak. Bu süre içerisinde yerlerini terk etmeyen ailelerin konutları Artvin Valiliğince 15 gün içinde boşaltılacak. Yeni iskan alanına nakillerde ihtiyaç sahibi ailelere, Artvin Valiliği ve DSİ tarafından gerekli araç yardımı sağlanabilecek.

Mevcut yerleşim yerlerinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapılara karşılık, yeni yerleşim yerlerinde ilgili kurumunca talep edilmesi halinde yeni yapılar yapılacak. Ancak bu yapılar dışında ihtiyaç doğması halinde yeni yapılar ilgili kurumlarınca yapılacak.

Yeni yerleşim yerlerinde yapılacak olan kamu yapıları, sosyal donatılar ve iş yerlerine karşılık mevcut yerleşim yerlerinde bulunan ilgili kurumların söz konusu yapıları ve bu yapıların bulunduğu yerleri için DSİ tarafından herhangi bir kamulaştırma bedeli ödenmeyecek. Bu donatıların bulunduğu taşınmazlar, ilgili kurumlar tarafından muvafakat edilerek DSİ'ye bedelsiz devredilecek. Taşınmazların devir, tescil ve diğer işlemleri ilgili kurum, DSİ ve Artvin Valiliğince yerine getirilecek.

- Katma değer vergisi hak sahiplerince karşılanacak

Konut, işyerleri, arsa ve arazilere ait tapu, temlik, tescil, ipotek, devir, kat mülkiyeti, takyit, geri alma ve diğer işlemleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılacak. Katma değer vergisi hak sahiplerince karşılanacak.

Yeni yerleşim alanlarında özel mülkiyete konu taşınmazların bulunması durumunda bu taşınmazlar DSİ tarafından kamulaştırılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iskan uygulamalarında kullanılmak üzere Hazine adına bedelsiz devredilecek.

Hak sahibi olarak belirlenenlerden, yeni yerleşim yerinde planlanan alanda konut istemeyenler, diğer hak sahipleri için yapılacak konut ve işyeri talepleri alındıktan sonra fazla konut alanı bulunması halinde sadece konut arsası alarak borçlanabilecek. Hak sahipliği şartlarını taşıyan ailelerin bu yönde müracaatları halinde, uygun miktar ve özellikle arsa 1 yıl geri ödemesiz 3 yıl ve 3 eşit taksitle faizsiz olarak ödenmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından satılacak. Aileler, satın aldıkları arsa üzerine imar planı ve belirlenecek mimariye uygun konutlarını kendileri yaptırabilecek.

Proje ve inşaatlara ilişkin hususlar ile kontrollük hizmetleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, DSİ ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı arasında yapılan ve yapılacak protokollere göre yürütülecek.

Haber Ara