Dolar

32,3641

Euro

34,9637

Altın

2.325,57

Bist

9.079,97

Yunanistan'daki referandumun ardından

Yunanistan'daki referandumun ardından

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-06 20:32:54

Yunanistan'daki referandumun ardından
" İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Yunanistan'da "Hayır" oylarının galip çıktığı halk oylamasının ardından Avrupa'daki ekonomi politikalarının tasarruf odaklı değil, büyüme odaklı olması gerektiğini söyledi.

İtalyan basınına yansıyan haberlerde, referandumdan böylesine bir sonucu beklemediği ifade edilen Renzi, bu sabah Ekonomi ve Maliye Bakanı Pier Carlo Padoan ile bir durum değerlendirmesi gerçekleştirdi.

Buluşmanın ardından sosyal paylaşım sitesi facebook'ta görüşlerini yazan Renzi, referandumun ardından Avrupa başkentleri ve Brüksel'de yüzleşilmesi gereken iki konu olduğunu ifade etti.

Renzi, bunlardan ilkinin, "ekonomik ve sosyal açıdan zor durumda olan Yunanistan'ın bu acil durumuna yönelik yarın yapılacak (Avro Bölgesi toplantısı) buluşmaların kesin bir çözüm yolu bulması gerektiğine işaret etti.

İtalya Başbakanı, ikinci yüzleşilmesi gereken konunun ise kendilerinin birkaç aydır ısrarla üzerinde durdukları ve "daha fazla ötelenemez, büyüleyici, karmaşık" diyerek tanımladığı mali programlarda tasarruf yerine büyüme, altyapı, göçmen politikaları, gelişim ve çevre konularına eğilmek olduğunu savundu.

"Eğer, halen bürokrasinin ve yönetmeliklerin esiri olarak kalırsak, Avrupa biter" diyen Renzi, farklı bir Avrupa yaratmanın, son yıllarda yaşananlarla çok kolay olmayacağını ancak bunu denemek için şu anın doğru zaman olduğunu ve İtalya'nın da kendi rolünü oynamaya hazır bulunduğunu kaydetti.

Renzi, Avrupa'daki ekonomi politikalarının tasarruf odaklı değil, büyüme odaklı olması gerektiğini vurguladı.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni de katıldığı bir televizyon programında Yunanistan'daki referandumun sonucuna ilişkin değerlendirmesinde, Yunanistan'daki krizin sadece teknik cevaplarla değil, siyasi kararlılıkla çözülebileceğini belirtti.

Gentiloni, İtalya'daki mali sistemin güvenliği olduğundan ve Yunanistan'daki gibi bir risk arz etmediğinden bahsetti.

Bu arada, İtalya'da Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümetinin karşısında yer alan muhalif partilerden 5 Yıldız Hareketi ve Sol-Ekoloji-Özgürlük (SEL) Partisi liderleri Beppe Grillo ve Nichi Vendola da Atina'da Başbakan Çipras'ın "Hayır" kampanyasına destek verirken, kendi başbakanları Renzi'yi eleştirdiler.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara