Dolar

32,4733

Euro

34,7559

Altın

2.477,71

Bist

9.530,47

Yunanistan'daki referandum

Yunanistan'daki referandum

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-05 23:55:05

Yunanistan'daki referandum
" Yunanistan İdari Reformlar ve İçişleri Bakanı Nikos Vuçis, Yunanistan'da, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesiyle ilgili halk oylamasının yapıldığı 5 Temmuz'un Yunan halkı ve tüm Avrupa için büyük ve tarihi bir gün olduğunu söyledi.

Vuçis, referandum sonuçlarının belli olmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugün Yunanistan'da, tarihi koşullarda uzun zamandan sonra Yunan halkı ve ülke için küçük, Avrupa ve hakları için çok büyük bir adım atıldı. Bunu anladıklarında umarım hepimiz, tüm Avrupa halkları daha mutlu oluruz" dedi.

Halk oylamasının itirazlara rağmen hiçbir sorun yaşanmadan tamamlandığını belirten Vuçis, hükümetin bundan sonraki görevinin, kendisine güvenen Yunan halkını korumak ve içerisinde bulunduğu zor koşullardan kurtarmak olduğunu kaydetti.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise, hükümetin kreditörlerle olan müzakerelerde öne sürdüğü argümanlarının bugün yapılan halk oylamasıyla teyit edildiğini söyledi.

Yunan hükümetinin, "eski krediler yeniden yapılandırılmadan yeni kredilere ve düşük maaşlarda yeni kesintilere hayır" şeklindeki argümanlarının duyulması için 5 aydır mücadele verdiğini ancak sesini duyuramadığını belirten Varufakis, "Bu ikisi hükümetin müzakerelerdeki iki hedefiydi. Maalesef kanıtlandığı üzere, müzakereciler bu konuda her türlü özlü görüşmeyi ret ettiler" dedi.

Referandumda 'hayır' çıkmasının ardından Yunan hükümetinin yarından itibaren Avrupalı ortaklarıyla ortak bir noktada buluşmak için yeni girişimlerde bulunacağını belirten Varufakis, "Yarından itibaren Yunan halkının bizi donattığı hayır ile, kapalı bankalar ve oligarşinin oluşturduğu korkuya karşı haykırdığı hayır ile ortaklarımıza yardım eli ve işbirliği eli uzatacağız. Hepsini birer birer davet ederek ortak bir noktada buluşmaya çalışacağız. Avrupa kurumlarına olumlu yaklaşacağız" dedi.

Varufakis, Yunanistan'ın yarasının Avrupa'nın da yarası olduğunu ifade ederek, "Yarından sonra, Avrupa yaralarını sarmaya başlayacak. Bugünkü hayır, Demokratik Avrupa'ya karşı büyük bir evet'tir. Avro Kuşağı'nın halkları için sonsuz bir demir kafes olması yönündeki vizyonuna karşı hayırdır. Avro Kuşağı'nın ortak refah ve sosyal adalet alanı olması vizyonuna evet'tir" diye konuştu.

Haber Ara