Dolar

32,3462

Euro

35,0564

Altın

2.309,54

Bist

9.079,97

Yunanistan'da referanduma doğru

Yunanistan'da referanduma doğru

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-03 10:42:54

Yunanistan'da referanduma doğru
Yunanistan'da tarihi referanduma günler kala, hükümet kanadının halka "hayır" çağrıları da artıyor.

Yunanistan İdari Reformlar Bakanı Yorgos Katrugalos, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her zaman anlaşmadan yana olduklarını ancak her seferinde masaya ültimatomlarla gelindiğini belirtti.

Yunan halkının kararının etkili olmasını düşünerek bu durumdan nasıl çıkılacağına halkın karar vermesi amacıyla, referandum kararı alındığını ifade eden Katrugalos, "Biz vatandaştan son 5 yılda Yunan ekonomisini dağıtan politikalara 'hayır' demesini istedik. Biz halktan, Yunan ekonomisini ve Yunan toplumunun dağılmasına izin vermeden, Avro içinde müzakere pozisyonumuzu güçlendirmek için "hayır" demesini istiyoruz" dedi.

Katrugalos, 'evet' oylarının fazla çıkması durumunda halkın kararına saygı duyarak değerlendirme yapacaklarını vurgulayarak, referandum sonucunun bir seçim ihtimalini de beraberinde getirdiğini kaydetti.

Yorgos Katrugalos, şöyle konuştu:

"Seçim, seçeneklerimizden bir tanesi olabilir. Böyle bir ihtimalin yer almayacağını umut ediyorum ama her halükarda tek kriter tabi Yunan halkının çıkarını göz önüne alarak tüm verileri inceleyeceğiz. Başbakan Aleksis Çipras'ın da dediği gibi herhangi bir koltukta gözümüz yok, tek kriterimiz Yunan halkının çıkarıdır. Ama bu olasılık üzerinde durmak istemiyorum Yunan halkı mücadele vermeyi biliyor, bunun için de özellikle iyimserim. Halk korkunun hakim olmasına izin vermeyecek ve nihai seçeneği "hayır" olacak."

-"Hayır sonucu güçlendirir"

"Hayır" sonucunun müzakerelerde Yunanistan'ın elini güçlendireceğini ifade eden Bakan Katrugalos, "Hayır' sonucu çıktığında müzakere yapmaya gideceğiz. Bakın AB içinde ufak bir ülke dahi olsa "hayır" dediği zaman bu saygıyla karşılanıyor, size İrlanda'yı örnek olarak hatırlatayım Lizbon Antlaşması görüşmeleri sırasında 20 AB üye ülke arasında "hayır" diyen tek ülkeydi ama kimse ona dönüp 'sen 5 milyonsun biz 500 milyonuz' demedi. Her ülkenin kanaatine saygı gösterilmesi gerekiyor. "Hayır" dediği zaman da bu "hayır"a saygı gösterilmelidir" diye konuştu.

Katrugalos, son olarak Yunan vatandaşlarına, "Kendinize güveniniz olsun, korkmayın ve temiz kafa ile oylamaya gidin" çağrısında bulundu.

Haber Ara