Dolar

32,3299

Euro

35,0822

Altın

2.286,60

Bist

8.967,32

Yunanistan Başbakanı Çipras Filistin'de

Yunanistan Başbakanı Çipras Filistin'de

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-26 19:41:15

Yunanistan Başbakanı Çipras Filistin'de
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İsrail'in Yahudi yerleşim yeri politikasını sürdürmesi konusunda endişe duyduklarını açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Yunanistan Başbakanı Çipras'ı makamında kabul etti. Abbas tarafından resmi törenle karşılanan Yunanistan Başbakanı Çipras, görüşmeden önce eski Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın mezarına çelenk koydu.

Ramallah'taki Devlet Başkanlığı ofisinde gerçekleşen görüşmede, Filistin topraklarındaki ve bölgedeki son gelişmelerin yanı sıra iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusu ele alındı.

Görüşmenin ardından, yapılan ortak basın toplantısında Abbas, "Filistin halkının bugün yaşadığı gözaltılar, idamlar, İslam'ın ve Hristiyanların kutsallarına yönelik Yahudi yerleşimcilerin yaptığı ihlaller kabul edilemez. İsrail'i aramızdaki çatışmayı siyasi olmaktan çıkarıp dini boyuta dönüştürmesine karşı uyarıyorum" dedi.

- "İsrail tüm barış şanslarını engelledi"

Abbas, söyle devam etti:

"Halkımız işgalin devam etmesi, işkenceler, ekonomik ambargo, siyasi bir geleceğin olmaması nedeniyle zor şartlar altında yaşıyor. Bu durum ümitsizliği, güvensizliği ve gençlerin görülen tepkilerini doğruyor. İsrail tüm barış şanslarını engelledi ve üzerine inşa edilen tüm siyasi, güvenlik ve ekonomik anlaşmaları yıktı. Bu durum bizi tek başımıza barışı sağlayamaz hale getirdi. Müzakere için müzakere istemiyoruz. Geçici veya kısmi çözümler istemiyoruz. Halkımızın haklarını korumak ve devletimizin temelini güçlendirmek için uluslararası anlaşmalara ve sözleşmelere katılmaya devam edeceğiz."

Öte yandan, Yunanistan Başbakanı Çipras, Batı Şeria'da Yahudi yerleşim yeri inşaatlarının devam etmesinden duyduğu endişeyi ifade etti.

- "Yahudi yerleşim yeri politikasının sürmesinden endişe duyuyoruz"

Çipras, "Filistin halkının haklarına rağmen Yahudi yerleşim yeri politikasının sürmesinden endişe duyuyoruz. Aynı zamanda Kudüs'teki ve Harem-i Şerif'teki tüm kutsalların tarihi konumlarına saygı duyulması gerektiğini vurgulamak isterim" diye konuştu.

Kendilerini en çok endişelendiren şeyin siyasi sürecin durması olduğunu ve Filistin halkının kendi devletini kurma umuduna sahip olmayı hak ettiğini belirten Çipras, şunları söyledi:

"Filistin ziyaretimin zor bir dönemde, vaktin endişe ve sivillere yönelik şiddetle geçtiği bir dönemde gerçekleştiğinin farkındayım. Aynı zamanda bölgede istikrarsızlık yaşanıyor. Filistin davası bölgedeki sorunların artmasının nedenlerinden biridir. Filistin de yaşanan krizlerden etkilenmektedir. Bu nedenle Filistin davası konusunda cesur adımlar atılmasının vakti geldi diyorum. Biz bu yöndeki her türlü uluslararası girişimi destekliyoruz. Avrupa Birliği'nde ve uluslararası arenada Abbas'ın çabalarını desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü Filistin Devleti'nin 1967 sınırlarında, başkenti doğu Kudüs olarak kurulacağı iki devletli çözüme ihtiyacımız var."

Çipras ayrıca, 21-22 Aralık tarihinde Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı ülkesinde ağırlayacağını kaydetti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Batı Kudüs'te görüşmüştü.

Haber Ara