Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Yüksekova'daki 'Nehil Sazlığı' kurtarılacak

Yüksekova'daki 'Nehil Sazlığı' kurtarılacak

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-31 14:16:29

Yüksekova'daki 'Nehil Sazlığı' kurtarılacak
Orman ve Su işleri Bakanlığı, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde önceden çok sayıda kuş türünü barındıran Nehil Sazlığı'nın kurtarılması için harekete geçti.

İlçeye 5 kilometre mesafede bulunan, bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla önemli bir konuma sahip 2 bin 800 hektarlık sazlık, burayı besleyen suların bilinçsiz kullanılmasıyla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Orman ve Su işleri Bakanlığınca kabul edilen "Yüksekova Nehil Sazlığı Sulak Alan Alt Havzalarında Yapılacak Tüm Korunan Alan Çalışmalarına Temel Oluşturacak Biyolojik Çeşitlilik Araştırılması" projesi kapsamında, Ankara Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Saniye Cevher Özveren ve beraberindeki heyet sazlıkta incelemelerde bulundu.

Sazlıkta zamanla yok olan hayvan ve bitki türlerinin belirlenmesi için saha çalışması yapan Özeren ve beraberindekiler, sazlığın yeniden canlandırılması için çalışma başlattı.

Özeren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle sazlığı korumayı amaçladıklarını belirterek, bu nedenle sulak alan yönetim planını oluşturduklarını söyledi. Özeren, şöyle konuştu:

"Havzadaki mevcut tüm sucu ve karasal ekosistemle ilgili canlıları belirliyoruz. Ardından bu canlıları hangi yollarla koruyacağımızı belirlemeye çalışacağız. Bu kapsamda sazlıktan gerekli bulguları aldık. Bulguları Ankara'daki laboratuvarımızda inceledikten sonra, buradaki canlı türlerinin koruma altında olup olmadığına bakacağız."

Sazlığa ilk kez geldiğini anlatan Özeren, sazlığın büyük bir alanı kapsadığını ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Yalnız sazlıkta çok küçük bir alan kalmış. Özellikle kışlama, göç ve üreme amaçlı buraya gelen kuşlar açısından negatif bir etki yaratıyor. Sazlık için tehdit unsuru olabilecek unsurları da belirliyoruz. Bu nedenle alanı tekrar aktif hale getirmemiz gerekiyor. Sazlığın kurtarılması için gerekli yöntemleri ilgili kurumlara bildireceğiz. İnşallah başarılı bir çalışma olacak ve burası tekrar kuşların merkezi haline gelecek."

Haber Ara