Dolar

32,3161

Euro

35,1221

Altın

2.303,61

Bist

9.055,29

YPG: ABD bizi sırtımızdan bıçakladı

YPG, Türkiye'nin başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu'nun ardından ABD'nin taraf değiştirerek kendilerini 'sırtından bıçakladığını' söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-27 09:30:41

YPG: ABD bizi sırtımızdan bıçakladı

ABD bir zamanlar PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin Suriye'deki en yakın müttefikiydi. Ancak Çarşamba günü her şey değişti.

Türkiye'nin Fırat Kalkanı Operasyonu dahilinde ÖSO ile Cerablus'a girmesinin ardından ABD'nin " Fırat'ın doğusuna çekilmezlerse desteğini çekeğini" söylemesi üzerine YPG kendini yüzüstü bırakılmış bir halde buldu.

YPG, Perşembe günü ABD'nin emirlerine uyarak Fırat'ın doğusuna çekilmeye başlayacağını, Cerablus ve Menbiç civarındaki bölgeleri boşaltacağını açıkladı.

 

"SIRTIMIZDAN BIÇAKLANDIK "

 

YPG'de gönüllü olarak çatışan ABD'li militan Erwin Stran ABD'nin tavır ve açıklamalarının kendilerini sırtından bıçaklama olarak nitelendirdi.

Militan Stran "Şöyle bir deyiş var ki sanırım doğru. 'Kürtlerin dağlardan başka dostu yok. Kürtlerin büyük oranda bu durumda olduğuna inanıyorum" dedi.

 

TÜRKİYE'NİN BÜYÜK PLANI: "KANTONLARI BİRLEŞTİRMEK İMKANSIZ"

 

Ağırlıklı olarak YPG kuvvetlerinden oluşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Fırat Kalkanı Operasyonu'ndan önce Cerablus ve El Bab'a ilerlemeyi ve böylelikle Afrin'e yeni bir koridor açarak kuzeyde parçalar halinde bulunan kantonlarını birleştirmek istiyordu. Ancak bu, şimdi imkansız gibi görünüyor.

Mart 2016'ya kadar YPG saflarında çatışmış olan İngiltere eski askeri Joe Ackerman, ABD'nin tavrını "iğrenç ve üzücü" olarak tanımladı

Ackerman "Doğruyu söylemek gerekirse, bu Türkiye'den çıkmış büyük bir plan gibi görünüyor" dedi ve Türkiye'nin ÖSO ile ortak operasyon düzenlemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

 

"RAKKA'YA ÇAĞRILIRSAK YİNE GİDERİZ"

 

PYD eski yetkililerinden Nawaf Xelil, ABD'nin bir devlet olarak kendi çıkarları doğrultusu hareket ettiğini söyledi.

Nawaf Xelil  "Eğer ABD, bizi Rakka'nın kuzeyinin özgürleştirilmesi için davet ederse, Kürtler olarak üzülmeyiz. Bu, Rojova için değerli olduğu kadar Afrin ve Kobani'yi birleştirmek için bizim için çok değerli" dedi.

Xelil ayrıca "Elbette ABD'nin her söylediğine evet demeyeceğiz. Ancak Kürtler ve Amerikalılar koalisyon içinde birbirlerinin rollerinin ne kadar önemli olduğunu anlamalı" açıklamasında bulundu.

 

TÜRKİYE'NİN TAVRI İKİ ABD MÜTTEFİĞİNİN ARASINDA ÇATIŞMAYA YOL AÇAR

 

YPG'nin kontrolünde bulunan Kobane'nin dış ilişkiler eski sorumlusu olan İdris Nassan da Türkiye'nin Cerablus operasyonunun ABD'nin iki müttefiki arasında çatışmalara yol açacağını söyledi.

İdris Nassan "Halihazırda Türklerin desteklediği muhalifler ile Kürtler arasında Halep ve Azez'de zaten çatışmalar var. İleri de bu çatışmalar daha da artıp Cerablus'tan Azez'e kadar uzanan sınır hattına yayılabilir" iddiasında bulundu.

Haber Ara