Dolar

32,3124

Euro

35,0130

Altın

2.277,88

Bist

8.995,70

Yıldırım-Biden ortak basın toplantısı

Yıldırım-Biden ortak basın toplantısı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-24 18:57:31

Yıldırım-Biden ortak basın toplantısı
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, "YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına hiçbir şekilde geçmemelidir, geçtikleri takdirde ABD tarafından desteklenmeyecektir." dedi.

Biden, Başbakan Binali Yıldırım ile Çankaya Köşkü'nde ikili görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın da hayatına kastedilmek istendiğini hatırlattı.

Bu saldırının Türkiye'nin demokratik kurumlarına yapılmış bir girişim olduğunu ifade eden Joe Biden, ABD Başkanı Barack Obama'nın iki ülke ilişkilerine verdikleri önemi tüm dünyaya göstermek adına kendisinden Türkiye'ye gitmesini istediğini anlattı.

ABD'nin Türkiye ve Türk halkına müttefik olarak her zaman tam destek verdiğinin altını çizen Biden, Türkiye'ye herhangi bir konuda yardım yapmaya hazır olduklarını ve demokrasiyi savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

ABD'nin 15 Temmuz darbe girişimini derhal kınadığını söyleyen ABD Başkan Yardımcısı Biden, "Biz olaylar olurken bunun gerçek olup olmadığını anlayamadık. Bu son derece şaşırtıcıydı." diye konuştu.

TBMM'ye yaptığı ziyarette Başbakan Yıldırım'ın odasını gördüğünü vurgulayan Joe Biden, yerlerdeki beton parçalarını, boruları, kırılmış camları ve delinmiş tavanları gördüğünü anlatarak, "Çok şükür siz ofisinizde değildiniz. Çünkü orası harabeye dönmüş. Bombalar Türk demokrasisinin kalbine düşmüştü. Bombalar birkaç metre uzağa düşmüş olsaydı, kim bilir kaç kişi hayatını kaybetmiş olacaktı ki bunlara Parlamento üyeleri de dahil olabilirdi. Hatta Parlamento'da bulunmak için ısrar etmeniz ve milletvekillerine saldırı devam ederken orada bulunmalarını istemeniz sizin kararlılığınızı gösterir." ifadelerini kullandı.

Biden, bütün dünyanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkente gelme cesareti gösterdiğini gördüğünü ve cep telefonuyla yapılan kaydı izlediğini, Erdoğan'ın çağrısından sonra Türk halkının sokaklara döküldüğünü anımsattı.

Türk halkına hayranlığını dile getiren Joe Biden, onların hiçbir zaman unutulmayacağını vurguladı.

ABD'nin darbe girişiminden önceden haberdar olduğuna yönelik söylentileri de yalanlayan ABD Başkan Yardımcısı Biden, şöyle devam etti:

"ABD asla bu hadiseden önceden haberdar olmamıştır. ABD halkı olan bitenden son derece üzgündür ve darbe girişimini nefretle karşılamaktadır. Bu davranışı hiçbir zaman hoş görmeyiz. Bu hareketi derhal kınadık ve girişimden önce olduğu gibi sadece Türk hükümetiyle değil, Türk halkıyla da omuz omuzayız. Türkiye'nin ABD'den daha iyi dostu yoktur. Bunu tekrar söylüyorum. Biz her zaman ortak değerlerimiz ve güvenliğimiz için birlikteyiz."

- "Türkiye'yi çok iyi anlıyoruz"

Biden, bütün delilleri göz önünde bulundurarak ABD mahkemesine başvuracaklarını söyledi.

Türk milletinin kızgınlığını anladıklarını belirten Joe Biden, sürecin devam edeceğini, Türk milleti ve hükümetiyle iş birliği yapacakları konusunda şüphe duyulmaması gerektiğini vurguladı.

Gaziantep'te 54 kişinin yaşamını yitirdiği düğün merasimine yönelik terör saldırısı hakkında, bu saldırının Türkiye'deki PKK veya DAEŞ tarafından yapılan ilk nefret hareketi olmadığını dile getiren ABD Başkan Yardımcısı Biden, "Hiçbir ülke böyle bir harekete tolerans gösteremez. Türk milleti de bu affedilmez ve barbarca terör hareketine maruz kalmıştır." ifadelerini kullanarak, "ABD, bu korkakça hareketleri reddetmekte ve kuvvetle kınamaktadır." şeklinde konuştu.

ABD'nin hem 11 Eylül saldırısının hem de yıl içerisinde meydana gelen terör saldırılarının kurbanı olduğunu hatırlatan Joe Biden, Türkiye'yi çok iyi anladıklarını ifade ederek, saldırılarda yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Türkiyeye taziyelerini iletti.

Biden, PKK, DAEŞ veya başka terör unsurları için ise "Onların bütün amacı bizim inandığımız her şeyi mahvetmektir, onların bütün amacı bizim değişmemizi sağlamaktır, biz buna asla izin vermeyeceğiz. Türk halkı da ABD halkı gibi terör korkusu karşısında eğilmeyecektir, ezilmeyecektir, kararlılığından dönmeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yüzden bu ziyareti gerçekleştirdiğini ifade eden ABD Başkan Yardımcısı Biden, demokrasiye ve seçilmiş hükümete zarar verenlere ve DAEŞ'e, Suriye'de ve Irak'ta birlikte karşı duracaklarını söyledi.

Görüşmede bu teröristlerle mücadele sürecinin de konuşulduğunu aktaran Joe Biden, Türkiye'ye darbe teşebbüsünden sonra DAEŞ'le savaşa devam ettiği için tebriklerini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz bu savaşa devam edeceğiz, koalisyon kuvvetleri DAEŞ'i Suriye'de ve başka yerlerde vurmaya devam edecek. Biz birlikte çalışarak, Suriye'de muhalefet kuvvetlerini ve onların etkilerini artırmak için eğitim vermeye devam edeceğiz. Daimi bir politik çözüm yolu bulmak için çalışacağız Suriye'de."

Ülkelerindeki savaştan kaçan 3 milyondan fazla göçmene Türkiye'nin kucak açtığına dikkati çeken Biden, bundan dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Joe Biden, Kıbrıs konusunda adanın yeniden federasyon halinde birleşmesini ve bölgede enerji güvenliğini sağlama konusunu müzakere ettiklerini aktararak, Türkiye ve ABD'nin, Kıbrıs'taki liderlerle görüşmelerini sürdüreceğini bildirdi.

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiyi "güçlü aile bağları" olarak niteleyen Biden, Türk halkının darbe girişiminin olduğu gece sokaklara dökülerek demokrasiye ve özgürlüklerine sahip çıkması hakkında, "Sokaklara dökülmenize hayran kaldık. Siz sokaklara döküldünüz ve demokrasinizi geri kazanmaya çalıştınız." ifadelerini kullandı.​

- "Hukuki süreç biraz zaman alacak"

Türkiye sınırında Suriye'nin bütünlüğünden ödün verilmeyeceğini söyleyen ABD Başkan Yardımcısı Biden, "Başbakan'ın söylediği gibi Cerablus'ta ayarlamalarımız var. Münbiç ile ilgili azimkar kararlarımız var. Oradaki unsurlara açıkça haber verdik. YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına hiçbir şekilde geçmemelidir, geçtikleri takdirde ABD tarafından desteklenmeyecektir." diye konuştu.

ABD'nin darbeye destek verdiği ve ülkesinden Türkiye'de insan hakları ihlali yapıldığına dair gelen eleştirilere yönelik bir soruyu yanıtlayan Biden, bu konuları müzakere ettiklerini ve Türk makamlarının darbe girişiminde bulunanlarla ilgili çalışmalarda hukukun üstünlüğünün korunacağını söylediğini aktararak, bu konudaki hukuki sürecin biraz zaman alacağını kaydetti.

Joe Biden, darbe girişimine destek iddialarına yönelik ise "Ben kendimi suçlu hissediyorum. Buraya gelmem zaman aldı. Darbe teşebbüsünden hemen birkaç gün sonra gelemedim. Buraya geldiğim ve Türk halkıyla birliğimizi gösterdiğim için gurur duyuyorum. Biz birbirimizi anladık. İşlemler için birbirimize zaman tanıyalım." dedi.

(Bitti)

Haber Ara