Dolar

32,5878

Euro

34,8192

Altın

2.421,16

Bist

9.645,02

Yeni (AB) Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik kimdir?

Yeni Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik kimdir? 65'inci Hükümet'te AB Bakanlığı'na getirilen AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik, gazeteci, yazar ve aynı zamanda şair kişiliğiyle de tanınıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-24 14:03:36

Yeni (AB) Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik kimdir?

AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan yeni kabinesini açıkladı. 

AK Parti'nin önde gelen ve iddialı isimlerinden biri olan Adana Milletvekili Ömer Çelik, Eski Kültür ve Turizm Bakanı ve AK Parti Sözcüsü olarak görev almıştı. Çelik, kabineye Avrupa Birliği Bakanı (AB) olarak dönüyor.

ÖMER ÇELİK KİMDİR?

65'inci hükümette Avrupa Birliği Bakanlığına getirilen AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik, gazeteci, yazar ve aynı zamanda şair kişiliğiyle de tanınıyor.

1968 yılında Adana'da dünyaya gelen Ömer Çelik aslen Adanalıdır. Babasının ismi Yusuf Ziya annesinin ismi ise Dudu'dur. Başarılı siyasetçi Ömer Çelik; Siyaset Bilimci, Stratejist ve Dış Politika Uzmanlığıdır. Yüksek lisansını eğitimini ise Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Biliminde yapan Ömer Çelik kariyeri yüksek siyasetçilerdendir.

Adana'da 15 Haziran 1968'te dünyaya gelen Çelik, Adana Motor Teknik Lisesi'nde başladığı lise öğrenimini Adana Erkek Lisesi'nde tamamladı.

Çelik, lisans eğitimini Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde, yüksek lisansını da aynı bölümde siyaset bilimi alanında yaptı. Öğrencilik dönemlerinde de siyasete meraklı olan Çelik, Türk siyasetinde entelektüel birikimiyle tanınıyor.

GAZETELERDE YAZARLIK YAPTI

Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapan ve o dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir sempozyumda tanışan Çelik, karşılıklı olarak birbirlerinin telefonlarını almaları uzun yıllar sürecek bir dostluk ve dava arkadaşlığını beraberinde getirdi.

Yeni Şafak ve Star gazetelerinde köşe yazarlığı yapan Çelik, siyasi yaşamına Adalet ve Kalkınma Partisi'nde başladı. AK Parti'nin kuruluşundan bu yana partide aktif görevlerde bulunan Çelik, Erdoğan'ın neredeyse her diplomatik temasında yanında oldu.

3 DÖNEM MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

Kuruluşundan bu yana AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi olan Çelik, 22'nci, 23'üncü ve 24'üncü dönemde AK Parti'den Adana milletvekili seçildi.

Çelik, 2013'teki kabine değişikliğinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan görevi devraldı.

AB ve ORTADOĞU İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPTI

Dış politika konusunda uzman bir isim olan Çelik, özellikle Avrupa Birliği ve Ortadoğu konusunda çalışmalar yürüttü.

Geçen yıl Eylül ayındaki değişiklikle AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Parti Sözcülüğü görevine getirilen Çelik, 7 Haziran sonrasında AK Parti adına koalisyon görüşmeleri için oluşturulan heyetin başkanlığını da yapmıştı.

Çelik, AK Parti Tüzüğü'ndeki üç dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran seçimlerinde milletvekilliğine aday gösterilmediği için görevini 28 Ağustos 2015'te Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan Geçici Bakanlar Kurulu'yla Yalçın Topçu'ya devretti.

KÜLTÜR BAKANLIĞI'NDA BAŞARILI OLDU

Kültür ve Turizm Bakanlığı döneminde Türkiye'den kaçırılan birçok tarihi eserin Türkiye'ye iade edilmesi için kültür diplomasinin kullanan Çelik, Nisan 2015'te Şam'da Osmanlı egemenliğini simgeleyen ve savaş sırasında kaybolan Osmanlı bayrağının Türkiye'ye iade edilmesin sağladı.

Çelik, ayrıca Karun Hazineleri'nin en önemli parçalarından Kanatlı Denizatı broşunun da 2013'te Alman makamlar tarafından Türk yetkililere teslim edilmesi için öncülük etti.

2015'TE AK PARTİ SÖZCÜSÜ OLDU

1 Kasım seçimlerinde memleketi Adana'dan yeniden milletvekili seçilen Çelik, 13 Eylül 2015'te Adalet ve Kalkınma Partisi'nin parti sözcüsü olarak atandı.

Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanlığını ve Başbakanlığı Binali Yıldırım'a devretmesinin ardından kurulan yeni kabine de Avrupa Birliği Bakanlığına getirilen Çelik, iyi derecede İngilizce biliyor.

ŞİİRLERİYLE DE TANINIYOR

Bekar olan Çelik, yazdığı şiirlerle de tanınıyor. Şiirlerinde, aşk, ayrılık, yaşam, ölüm, Tanrı gibi pek çok temayı ele alan Çelik, duygularını, Yenilmiş Tanrı'nın Çocukları şiirinde "Aşk bitti, şiir bitti, gizem bitti/ Söz, gülümseyerek boynunu yağlı urgana uzattı/ Kadınlar her şeye rağmen doğurmaya devam ettiler /Yeni doğan çocuklar, ciğerlerine çektikleri soluğun ilk zerresinin tadına varmaksızın intihar ettiler / Sokak çocuklarının peygamberi, gelişini erteledi/Tedbirsiz ve temkinsiz aşk, başını secdeden kaldırıncaya kadar /Her kadın ilk doğan çocuğunu kendi elleriyle toprağa verdi /Çocuklar intihar etmeye devam ettiler." dizeleriyle anlatıyor.

 

 

Haber Ara