Dolar

32,5529

Euro

34,8710

Altın

2.427,30

Bist

9.645,02

Yemen'in devrik lideri Salih, İran'a göz kırpıyor...

Meşru yönetime karşı savaşta Husilerin yanında yer alan Yemen'in eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, 'Ben muhalefet partisi başkanı olarak şu anda İran'ın bizimle ittifak için elini uzatmasını temenni ediyorum' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-10 14:27:33

Yemen'in devrik lideri Salih, İran'a göz kırpıyor...

AA'nın haberine göre Salih, liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi Partisi'nin kadın yöneticilerine yönelik konuşmasında, "Ben muhalefet partisi başkanı olarak şu anda İran'ın bizimle ittifak için elini uzatmasını temenni ediyorum. Ülkem için ittifak yapacağız; onların İsrail ve ABD ile yaptığı gibi. İran ile ilişkiler ne haram ne de ayıp" dedi.

Şimdiye kadar İran ile herhangi bir askeri ilişki içinde bulunmadıklarını vurgulayan Salih, İran füzeleri kullandıkları yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, söz konusu füzelerin Yemen-Rus yapımı olduğunu öne sürdü.

Salih, balistik füze atışını durdurmalarına karşılık, uluslararası koalisyon güçlerinden ülkenin bütün kentlerindeki hava saldırılarına son vermelerini istedi.

Sadece Sana ve Taiz'deki saldırıların sona erdirilmesinin yeterli olmayacağını ifade eden Salih, söz konusu teklifin hangi taraftan yapıldığına ilişkin bilgi vermedi.

Suudi Arabistan'a savaşın durdurulması için nerede isterse diyaloğa hazır oldukları mesajını yineleyen Salih, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin değiştirilmesi ve anlaşma sağlanması için Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad, Hamis Muşayt kenti ya da Umman'ın başkenti Maskat'a gitmeye hazır olduğunu ifade etti.

Hadi'nin görevden alınması konusunun tartışmaya açık olmadığını söyleyen Salih, "Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'den Yemen halkıyla diyaloğa geçmesini ve akan kanı durdurmasını istiyoruz. Gelin diyalog kuralım ve yeni cumhurbaşkanının atanmasında anlaşalım" diye konuştu.

HUSİLER İÇİN 'TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK KABUL EDİLSİNLER' ÇAĞRISI

Bu arada İran'ın eğittiği, donattığı ve Devrim Muhafızları-Hizbullah gibi yapılanmalarla ilişkileri bilinen Husiler için bugün bir çağrı yapıldı.  Yemen İnsan Hakları Bakan Yardımcısı Macid Fedail, İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT), Husileri 'terör örgütü' listesine alması çağrısında bulundu.

YEMEN'DE DURUM

Husiler ile Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana'nın denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Meşru yönetime karşı darbe yapan İran destekli Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Salih güçlerinin Yemen ordusu ile girdiği çatışmalar nedeniyle 10 binden fazla Yemenli hayatını kaybetti, yaklaşık 3 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

 

Haber Ara