Dolar

32,3785

Euro

35,0557

Altın

2.326,42

Bist

9.095,13

Yemen'deki olaylar

Yemen Dışişleri Bakanlığı, BM Yemen İnsani Yardım Koordinatörü McGoldrick'i Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Salih lehine tarafgirlik yapmakla suçladı

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-25 22:52:05

Yemen'deki olaylar
Yemen Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick'i Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih lehine tarafgirlik yapmakla suçladı.

Yemen resmi haber ajansı SABA'da yayımlanan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, BM'nin Yemen'deki İnsani Yardım Koordinatörlüğü'nden yapılan açıklamaların Husiler ve Salih yanlılarının işlediği suçları ve ülkede sebep oldukları trajik durumu görmezden geldiği belirtildi.

Husiler ile Salih yanlısı silahlı güçlerce toplu tutuklamaların yanı sıra Yemenli sivillere karşı her türlü silahın kullanılmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, 21 Haziran'da BM'nin Yemen'deki İnsani Yardım Koordinatörlüğünden yapılan açıklama da "darbecilerin ülkede sebep olduğu gerçek trajik durum ile işledikleri suçların dikkate alınmadığı" kaydedildi.

Husiler ve Salih yanlısı güçlerin son iki ayda ülkenin güneybatısındaki Taiz vilayetinde sivillere yönelik füze ve roketli saldırılar gerçekleştirdiği aktarılan açıklamada, söz konusu saldırılar sonucu yaşanan 17 katliamda 26'sı çocuk, 11'i kadın olmak üzere 145 sivilin hayatını kaybettiği, aralarında 48 çocuk ile 21 kadının da bulunduğu 165 kişinin yaralandığı ifade edildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) sözcülerinden Ravina Shamdasani'nin, 23 Haziran'da BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, 21 Mayıs-6 Haziran tarihleri arasında Taiz'de yerleşim yerlerine rastgele düzenlenen 12 saldırı sonucu 19 sivilin yaşamını yitirdiğini söylediğine dikkat çekilen açıklamada, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün de aynı gün Taiz'deki yerleşim yerlerine düzenlenen saldırlarda ölen 57 sivilin cenazesinin kendilerine ulaştığını duyurduğuna işaret edildi.

Dışişleri Bakanlığı, uluslararası tarafları sivillere uzanan ihlallerin politize edilmeden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

BM Yemen İnsani Yardım Koordinatörü McGoldrick, OCHA internet sitesinde yer alan açıklamasında, "Yemen'de çatışmanın tarafları, sivillerin ve sivil kurumların korunması için her türlü önlemi almalı." ifadesini kullanmıştı.

Yemen'de iki yılı aşkın süredir Husiler ve onlara destek veren eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ile meşru hükümet güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

Çatışmalar ve yoksulluk nedeniyle sağlık alanında ciddi sıkıntı çeken Yemen, son dönemde kolera salgınıyla da mücadele ediyor.


VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara