Dolar

32,3369

Euro

35,1710

Altın

2.241,30

Bist

8.747,51

Yemen’de darbe ittifakında çatlak

Yemen’in başkenti Sana’yı kontrol eden İran güdümündeki Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih arasında, iki taraf arasındaki ittifakta çatlağa sebep olan bir gerilim yaşanıyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-22 00:22:32

Yemen’de darbe ittifakında çatlak

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Husi Lider Abdulmelik el-Husi'nin, geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerin, Arap Koalisyonu'na karşı kendilerine yeterince destek vermediğini iddia etmesine cevap veren Salih, Husilerle olan ittifaktan ayrılmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

SALİH'TEN “YANLIŞ ANLAMA” ÇAĞRISI

Husilere bağlı Yüksek Devrim Konseyi Başkanı Muhammed Ali el-Husi, el-Mesira kanalına yaptığı açıklamada, “Ali Abdullah Salih yandaşlarıyla bir araya gelmemiz için bağımsız taraflar gözetiminde bir diyalog masası kurulmalıdır. Sadece düşmanlara yarayacak ihtilaflardan uzak durulmalıdır” dedi.

Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ise el-Mutamer adlı internet sitesine yaptığı açıklamada, iki taraf arasında anlaşmazlıklar yaşandığını doğrulayarak, Husiler'e “yanlış anlaşılmaları giderme” çağrısı yaptı. Arap Koalisyonu ülkelerine işaret ederek, “Sadece düşman ülkelere yarayacak anlaşmazlıklardan uzak durulmalı” ifadelerini kullandı.

“GERİLİME KARŞILIK GERİLİM”

Öte yandan, Husiler ve Ali Abdullah Salih arasında, Sana'da anma programı gerginliği de yaşanıyor. Husi Lider Abdulmelik el-Husi'nin önümüzdeki Perşembe günü, Sana'da Husilerin silahlı örgütü Ensarullah'ın 35'inci kuruluş yıldönümü kutlamaları düzenleneceğini açıklamasının ardından, Ali Abdullah Salih cephesinden de aynı gün aynı saatte “Gerilime karşılık gerilim” adı altında bir protesto eylemi yapılacağı açıklandı.

İran'a yakınlığıyla bilinen Şii Husi militanlar, Şubat 2015'te başkent Sana'yı ele geçirerek Yemen'deki geçici yönetimi devirmişti. Söz konusu dönemde Suudi Arabistan'a yakınlığı bilinen Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlılığını sürdüren ordu güçleri ise Husilerleişbirliği yapmıştı.

Haber Ara