Dolar

32,4961

Euro

34,5793

Altın

2.477,84

Bist

9.550,11

Yatırım ortamının iyileştirilmesi tasarısı komisyonda

Yatırım ortamının iyileştirilmesi tasarısı komisyonda

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-30 02:07:28

Yatırım ortamının iyileştirilmesi tasarısı komisyonda
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "varlık barışı" düzenlemesiyle gelecek paraların kaynağı konusunda, paranın gelmiş olmasından dolayı soruşturma yapılmayacağını belirterek, "Burada esas hedef, körfez sermayesi. Paralarına el konulan körfez ülkeleri riski dağıtmak istiyor. Biz de bunu Türkiye'ye kanalize etmeyi amaçlıyoruz." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

CHP, MHP ve HDP'li milletvekilleri, tasarıdaki "varlık barışı" düzenlemesine karşı çıkarak, buna ilişkin görüşlerini dile getirdi.

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Bu düzenleme ülkeyi kara para cenneti haline getirir. Bu paraların da ülke ekonomisine bir katkısı olmaz. Bizi de uluslararası piyasalarda daha da zor duruma düşürür." diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, bu düzenlemenin 8 yılda çıkan 5. düzenleme olduğuna dikkati çekerek, "Gelebilecek bu paradan dolayı başımız belaya girer. 'Kara para aklıyorsunuz' suçlaması ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu ülkeyi, kara paradan dolayı yargılanacak konuma getiremezsiniz." ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Canikli, "varlık barışı" düzenlemesinin önemli bir düzenleme olduğunu söyledi.

Bu düzenleme ile yurt dışından Türkiye'ye sermayeyi getirmeye çalıştıklarını belirten Canikli, buna benzer uygulamaların daha önce de bir kaç kez yapıldığını aktardı.

Canikli, ülkeye giren bir sermayeye, istediği zaman da çıkabilmesi imkanının sağlanması gerektiğini ifade ederek, "İlave bir bedel ödememesi gerekiyor. Getirdiği para esas alınarak bir soruşturma ya da ona benzer bir uygulama ile karşı karşıya kalmaması gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

- "Gelecek para dünya bankacılık sistemi içerisinde"

"Gelecek bu paradan yola çıkılarak inceleme ve soruşturma yapılmayacak. Yani, kendi kendini ihbar etmiş gibi bir durumu uygulamaya koymuyoruz." diyen Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yoksa gelen paraların kaynağı konusunda başka bir şekilde araştırma, soruşturma, tespitler yapılabilir ve genel hükümlere göre de gereği yapılabilir. Başka delillerle her türlü soruşturma yapılabilir ama paranın kendisinden dolayı, paranın gelmiş olmasından dolayı, o ihbar kabul edilerek soruşturma yapılmayacak. Bu sistem hiç bir şekilde, kara para ya da illegal parayı teşvik etmiyor, o kapıları aralamıyor.

Bu paralar uluslararası bankacılık sisteminden geliyor. Elbette gümrükten nakit olarak getirilmesi mümkün ama beyan edilmesi gerekiyor. Burada esas hedef körfez sermayesi. Son yıllarda körfez sermayesi bazı sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Onların çok büyük rakamlarına, şu veya bu şekilde el konuldu. Körfez ülkelerinde sermaye riski dağıtmak istiyor, adeta riski dağıtarak, yumurtaları farklı sepetlere koymak istiyor. Bunu Türkiye'ye kanalize edebilir miyiz? Amaç bu. Bunun dışında en ufak bir şey söz konusu değil. Gelecek olan paranın tamamı dünya bankacılık sistemi içerisinde ve hepsi de izleniyor. Bir kuruş bile dünyanın herhangi bir ülkesinde bankacılık sistemine girmişse, bu artık legal paradır, illegal para değildir. Buna, offshore paralar ve İsviçre'deki paralar da dahil."

Başbakan Yardımcısı Canikli, gelecek para, körfezdeki ya da gelişmiş bir ülkedeki bir bankada kayıtlıysa bu paraya illegal denilemeyeceğini söyledi.

Gelen bir parayla ilgili ihbar ve iddia olması durumunda soruşturmanın sonuna kadar yapılacağını, buna hiç bir engelin olmadığının altını çizen Canikli, paranın çantayla getirilmesi durumunda gümrükte beyan edilmesi gerektiğini bildirdi.

Canikli, "Hiç bir şekilde ülkeye illegal paranın gelerek soruşturma dışında kalması söz konusu olamaz. Yatırımcı şundan emin olmak istiyor ve talep ediyor: 'Benim param geldikten sonra oradan yola çıkarak bana soruşturma yapmayın.' Bunu garanti altını alıyor sadece." dedi.

- "İstediği zaman parayı çıkarabilecek"

Bu şekilde sisteme kara paranın girmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını vurgulayan Canikli, "Yatırımcı isterse paraya sermaye ilave etmeyecek, banka hesabında ya da şirketinde fon hesabında tutabilecek, istediği zaman da parayı çıkarabilecek." diye konuştu.

Canikli, ülkeye yıllardan beri offshore bankalardan para geldiğine ve bu paralara el konulmadığına işaret etti. Gelen bu para sistemde olduğu için kaynağının da sorulmadığını belirten Canikli, "Paranın bu kapsamda olması için, yurt dışından gelmesi gerekiyor. Yurt içinden bu şekilde sisteme girmesi ve legalleşmesi söz konusu değildir." ifadesini kullandı.

Nurettin Canikli, beyan edilerek gümrükten gelen paralardan hiç birisine ek konulmadığını, ABD'de ve İngiltere'de de el konulmadığını söyledi.

- "Bu düzenlemenin tam tersini yapacağız"

Canikli, "çeke tekrar hapis cezası getirilmesine" yönelik eleştirilere, şu cevabı verdi:

"Bu düzenleme yasalaşırsa belli bir süre sonra, 2012 öncesinde olduğu gibi hapis cezasının kaldırılmasını zorunlu hale getiren tablo ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu mümkün ve çok büyük bir ihtimalle de öyle olacak yine. Sayı belli bir rakamın üzerine çıkınca, belli bir hacme ulaşınca, bu baskı 2012 öncesinde olduğu gibi yoğun bir şekilde gelmeye devam edecek ve yine biz çok büyük bir ihtimalle bu sefer tam tersini yapacağız."

Çek meselesinin ekonomik olmanın yanı sıra, sosyal bir olay olduğuna dikkati çeken Nurettin Canikli, "Hem o zaman hapis cezası kaldırılırken sosyal olay, baskı olarak kullanıldı; şimdi de aynı çevreler tarafından hapis cezası getirmek için baskı uygulanıyor. Sosyal kriter ekonomik kriterin önüne geçiyor, biz de buna kayıtsız kalamıyoruz. Gittiğimiz her yerde, daha konuşmaya başlamadan önce ilk sözü (çeke hapis.)" açıklamasında bulundu.

Haber Ara