Dolar

32,3844

Euro

35,0304

Altın

2.326,26

Bist

9.079,97

Yargıtayda 'Mülkiyet Hakkı' semineri

Yargıtayda 'Mülkiyet Hakkı' semineri

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-01 15:37:38

Yargıtayda 'Mülkiyet Hakkı' semineri
Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince (AİHM) ortaya konulan, uluslararası kabul görmüş insan hakları standartlarına uyum konusuna büyük önem verdiklerini söyledi.

Cirit, Yargıtay Konferans Salonunda düzenlenen "Mülkiyet Hakkı Alacak ve Marka" konulu seminerin açılışında konuştu.

AB uyum sürecinde yürüttükleri stratejik plan kapsamında İnsan Hakları Komisyonu oluşturduklarını belirten Cirit, komisyonun faaliyetleri çerçevesinde ilk semineri "lekelenmeme hakkı" konusunda gerçekleştirdiklerini anımsattı. Cirit, seminerin çok faydalı geçtiğini ve güzel yansımaları olduğunu dile getirdi.

Cirit, AB uyum sürecinde ceza yasalarında, Hukuk Muhakemesi Kanunu'nda ve anayasada pek çok değişiklik yapıldığına işaret ederek, "Bunları insana verdiğimiz değerin anlaşılması açısından yaptık. İnsan hakları, özgürlükler, demokrasi bunlar önemli. Bunlara verdiğimiz değerin ölçüsü olarak da İnsan Hakları Komisyonunu kurduk" diye konuştu.

Anayasanın 90. maddesi uyarınca uluslararası anlaşmaların iç hukukun parçası haline geldiğini, iç hukuk normlarıyla çelişmesi halinde uluslararası anlaşmaların üstün sayılacağını ifade eden Cirit, "Biz kararlarımızda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarından mümkün olduğu kadar yararlandık ve bu konularda epeyce ilerlemeler kaydettik" ifadesini kullandı. Cirit, bugün Türkiye'nin 1990'lı yıllara göre insan hakları ve özgürlükler konusunda, özellikle ifade özgürlüğü noktasında çok büyük merhaleler katettiğini, insan odaklı, insanı ve bireyi öne çıkaran yasaları yürürlüğe koyduğunu anlattı.

İnsan Hakları Komisyonunun faaliyetleri çerçevesinde ikinci semineri mülkiyet hakkı konusunda yaptıklarını kaydeden Cirit, mülkiyet haklarının anayasa ve kanunlardaki yeri hakkında bilgi verdi.

Cirit, mülkiyet hakkının uluslararası sözleşmelerde de güvence altına alındığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Yargıtay Başkanlığı olarak AİHM tarafından ortaya konulan, uluslararası kabul görmüş insan hakları standartlarına uyum konusuna büyük önem vermekteyiz. İnsan Hakları Komisyonumuzun yapacağı çalışmalar sonucunda Yargıtay tarafından verilecek kararların temel hak ve özgürlüklere daha fazla vurgu yapar hale geleceğini ümit etmekteyiz."

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara