Dolar

32,3326

Euro

35,1213

Altın

2.302,72

Bist

9.079,97

Yabancı doktorlar 'aile hekimi'nde başladı

Türkiye'de görev yapan yabancı doktorların ilk kez aile hekimi olarak göreve başladığı belirtildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-02 03:03:33

Yabancı doktorlar 'aile hekimi'nde başladı

Star'da yer alan habere göre; Türkiye'de kişi başına düşen doktor sayısı Yunanistan'ın dörtte biri. Uzman doktor açığı 20 bini, aile hekimi ise 10 bini aştı. Almanya tek kelime Almanca bilmeyen Yunan doktoru istihdam ediyor ama Türkiye'de Tabipler Odası ‘Türkçe bilmiyorlar' gerekçesiyle buna karşı çıkıyor. Tüm bu tartışmalar arasında İstanbul'da, sessiz sedasız 37 yabancı uyruklu aile hekimi göreve başladı. Onların bir gününe tanıklık ettik ve gördük ki hem istediği gibi sokağındaki doktora ulaşan İstanbullu, hem de daha iyi ekonomik olarak kavuşan yabancı doktorlar mutlu. İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. G. Nurhan İnce, hekimlerin Yunan, Sırp, Bulgar, Rus, Özbek, Afgan, Türkmen, Myanmar, Suriye, Filistin, Azeri ve İran uyruklular olduğunu belirterek “Arnavutköy, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beyoğlu, Esenler, Kadıköy, Sultangazi, Küçükçekmece, Üsküdar, Esenyurt, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Kağıthane'deki görevlendirme yapıldı” dedi.

 SÖZLEŞMELİ HEKİM

Şu anda 3 bin 710 aile hekimi bulunduğu ve halen 20 kadronun boş olduğunu belirten Prof. İnce, şu bilgileri verdi: “Yabancı uyruklu hekimler sadece sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapmakta. Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğine istinaden, kamu personeli olmayan hekimlere yönelik aile hekimliği ek tercih ve yerleştirme işlemlerine başvurmaları, başvurularının kabul edilmesi ve aile hekimliği birimlerini tercih etmeleri durumunda çalışma izinlerinin onaylanması dahilinde sözleşmeli görev yapıyorlar.”

 TÜRKÇE BİLİYORLAR

Yabancı uyruklu ilk doktorlar Türk vatandaşı olmasa da daha çok uluslararası anlaşmalarla Türkiye'deki tıp fakültelerinde eğitim almış ve iyi derecede Türkçe bilen isimlerden seçildi. Tabipler Odası, kamu hastanelerinde yabancı uyruklu doktor ve hekim çalıştırılmasına ‘Türkçe bilmemeleri' nedeniyle karşı çıkıyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı, Türkçe bilen yabancı doktorların yanı sıra Türkçe bilmeyen ama alanlarında akademik kariyer yapmış yabancı doktorları da tercüman eşliğinde Türkiye'de çalıştırmayı düşünüyor.

Beni duyan Arap Eyüp'e Geliyor

- Eyüp Aile Sağlığı Merkezi hekimi Suriyeli Milad Hüsssin Agha: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde okudum. Ancak savaş nedeniyle Suriye'ye dönemedim. Benim burada olduğumu duyan İstanbul'daki Suriyeliler veya Araplar, benim bölgemde olmadıkları halde buraya geliyor. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.

İsmini görünce şaşırıyorlar

- Eyüp 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi hekimi Yunan Chousan Chatzi Gkere: 3 ay önce İstanbul'da çalışmaya başladım. Bu mahallede 3 bin 807 kişinin aile doktoruyum. Hastaları bire bir tanımaya başladım. Sadece iki kişinin tedavisini tamamlamadan hastaneye sevk ettim, onlarda kronik rahatsızlığı bulunan riskli hastalardı. Kapıda bir Yunan doktorun ismini görünce şaşırıyorlar ama Türkçe konuştuğumu görünce rahatlıyorlar. Günde 50-60 hasta geliyor. Ekonomik nedenlerle Türkiye'de doktorluk yapıyorum ve çok sayıda Yunan arkadaşım Türkiye'de çalışmak istiyor”

Yıllık izinde telefon eden var

- Bayrampaşa Muratpaşa Aile Sağlığı Merkezi doktoru Yunan Meltem Kircali:  Batı Trakya Türkü bir Yunan vatandaşıyım. Uludağ Üniversitesi'nden mezun oldum. Burada günde ortalama 70 hastaya bakıyorum. Bir günde 102 hastaya baktığım da oldu. Bana bağlı 3 bin 300 kişi var. Genelde üst solunum yolları, çocuk hastalıkları, kan tahlili için geliniyor. Liselilerin rapor almak için gelmeleri çok zorluyor.  Ama hastalarla aramızda bağ oluştu. Yıllık izne çıktığımda arayıp ‘Neredesin' diye soran oluyor.  Türkiye'de doktor olmak Yunanistan'a göre daha iyi.

Türkiye'yi marka yapacaklar

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2015 yılı sonu itibariyle Türkiye'de 21 bin 72 aile hekimliğinde 3 bin 590 vatandaşa bir aile hekimiyle hizmet verildiğini söyledi. Hekim ve hemşire açığının Türkiye'nin önümüzdeki yıllardaki en temel sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, Almanya'nın bile Almanca bilmediği halde Yunanistan'dan doktor istihdam ettiğini belirterek şunları söyledi: “Yunanistan'da 10 bin nüfusa 72, Türkiye'de ise 10 bin nüfusa 17 hekim düşüyor. OECD ülkeleri ortalaması ise 10 bin nüfusa 37 hekim. 20 bin uzman hekim, 10 bin de pratisyen hekim açığımız var. Yabancı hekimden niye korkuyoruz? Ben de Yunanistan'da doğmuş ve gelmiş burada Sağlık Bakanı olmuşum.. Adam Yunanistan'da göz cerrahı, doçent. 3 bin Euro'ya gece gündüz çalışacağını söylüyor. Şimdi o adamı niye getirmeyeyim. Yakında  Türkiye'yi çocuk onkolojisi veya yenidoğan yoğun bakımında marka yapacak doktorlar gelecek. Sayın Başbakan ile de görüştük, gerekirse fazla ücrette verebiliriz”

Haber Ara