Dolar

32,4995

Euro

34,8256

Altın

2.489,79

Bist

9.548,58

WikiLeaks'e belge sızdıran Chelsea Manning serbest!

ABD ordusu mensubu Chelsea Manning, gizli belgeleri sızdırmak suçlamasıyla 7 yıl tutulduğu cezaevinden bugün serbest bırakıldı. WikiLeaks'e sızdırdığı belgeler nedeniyle 35 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 2045'te tahliyesi beklenen Manning, Barack Obama'nın 'başkanlık özel yetkisiyle' affedilmişti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-17 15:54:31

WikiLeaks'e belge sızdıran Chelsea Manning serbest!

ABD askeri olarak 2009'da görevlendirildiği Irak'ta gizli belgelere erişim hakkı bulunan ve bu belgeleri 2010'da WikiLeaks'e sızdıran Chelsea Manning bugün tahliye edildi.

ABD ordusu tarafından Irak'ta 2010'da tutuklanan Manning, 700 binden fazla gizli belgenin sızdırılması suçlamasıyla Ağustos 2013'te 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cezaevindeyken cinsiyet değiştirdiği için Bradley Edward Manning olan ismini Chelsea Manning olarak değiştiren ABD askeri, eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından, Obama görevini Donald Trump'a devretmeden 2 gün önce affedilmişti.

ORDU BÜNYESİNDE KALMAYA DEVAM EDECEK

Manning, 15 Mayıs'ta Twitter üzerinden yayınladığı mesajında, "Sivil hayatın özgürlüğüne 2 gün kaldı. Artık milyonlarca Amerikalı gibi ben de özel sağlık sigortasının peşindeyim" demişti.

​ABD ordusu sözcüsü Dave Foster konuya ilişkin iki gün önce yaptığı bir açıklamada, Manning'in ABD ordusu bünyesinde kalmaya devam edeceğini, sağlık hizmetlerinden yararlanabileceğini, ancak kendisine herhangi bir maaş ödemesi yapılmayacağını bildirmişti.

1023729994

ABD HELİKOPTERLERİNİN IRAKLI SİVİLLERİ ÖLDÜRDÜĞÜ GÖRÜNTÜLERİ SIZDIRMIŞTI

Manning'in WikiLeaks'e sızdırdığı 700 binden fazla gizli belge içinde, ABD helikopterlerinin Iraklı sivilleri öldürdüğü görüntüler de bulunuyordu. Sızdırılan belgeleri yayınlayan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange daha önce Manning'in affedilmesi durumunda, İngiltere'deki Ekvador Büyükelçiliği'nden çıkarak yargılanmayı kabul edeceğini söylemişti.

SERBEST BIRAKILMASI İÇİN İMZA TOPLANMIŞTI

ABD kamuoyunu kendisini belge sızdırdığı için 'hain' olarak tanımlayanlar ve ABD ordusunun yanlışlarını ifşa ettiği için 'kahraman' olarak görenler şeklinde ikiye bölen Manning için, serbest bırakılması talebiyle yüzbinlerce imza toplanmıştı.

İŞTE SON HALİ

Bradley olan ön ismini, cezaevinde geçirdiği cinsiyet değişikliği ameliyatı sonra Chelsea olarak değiştiren Manning, Kansas'ta bir erkek hapishanesine konulmuştu. 29 yaşındaki asker, burada iki kez intihara kalkışmış, bir kere de açlık grevine girmişti.

Manning, Çarşamba günü tahliye olduktan sonra Instagram hesabından yaptığı ilk paylaşımda spor ayakkabılarının fotoğrafını paylaşarak, "Özgürlüğe ilk adımlar" notunu ekledi. Sonrasında ise "İşte buradayım" diyerek son halinin fotoğrafını paylaştı.

591e7c23c03c0e1c1c3eca64

WIKILEAKS SKANDALI ve YAŞANANLAR

2010 yılında ABD'li Er Bradley (Chelsea) Manning bazı gizli belgeleri, Wikileaks sitesine (Julian Assange'a) sızdırdı.

Söz konusu belgelerde ABD Ordusunun 2004-2009 yılları arasında Afganistan Savaşı'nda tutmuş olduğu 92.000 gizli belge vardı. Ayrıca Beyaz Saray'ın ülke başkanlarını "bazı lakap ve isimlerle" fişlediği de görülüyordu.

Belgeler, sitede 26 Temmuz 2010 tarihinde yayınlandı ve The Guardian, The New York Times ve Der Spiegel gazeteleriyle birlikte açıklandı. Gazetelere ve siteye polis baskınları olurken; Er Bradley Manning, 14 Ağustos 2013'te 35 yıl hapse mahkum oldu. Uzun bir tutukluluk süresi geçiren Manning'in bu süre zarfında psikolojisinin bozulduğu iddia edilmişti. Ailesinin dillendirdiği bu iddia sonrası Bradley Manning hayatına kadın olarak devam etmek istediğini belirterek hormon tedavisine başlamış ve Chelsea adını almıştı. Obama, geçtiğimiz ay görevi bırakmasına günler kala farklı suçlardan ceza alan toplam 273 mahkumu affetmişti. Bunlar arasında Manning de bulunuyordu. Chelsea Manning'in 17 Mayıs'ta serbest kalacağı söyleniyor.

Mayıs 2013'te ise ikinci bir sızdırma vakası yaşandı. Buna göre Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden, Amerikan hükümetinin istihbarat toplama yöntemleriyle ilgili belgeleri Gazeteci Glenn Greenwald ve belgesel yapımcısı Laura Poitrasile ile paylaşmıştı.

İlk sızdırma vakasının sorumlusu Er Bradley Manning, halen hapishanede ve serbest bırakılacağı günü bekliyor. Jullian Assang ise 2012 yılından beri elçilikte yaşıyor.

İkinci sızdırma vakasının sorumlusu Edward Snowden ise Rusya'da.

23 Haziran 2013'te Rus havayolu şirketi Aeroflot'a ait uçakla Hong Kong'dan Moskova'ya giden Snowden, gümrük kapısından geçmeyerek havaalanının transit yolcu bölümünde kalmıştı. Ardından havaalanından çıkmak ve diğer ülkelere gidebilmek için avukatı vasıtasıyla Rusya'dan geçici sığınma talebinde bulunmuştu. Talebi değerlendiren Rusya Federal Göçmen Bürosu, Snowden'e 1 Ağustos 2013'ten itibaren geçerli olmak üzere bir yıllığına geçici sığınma hakkı ve Ağustos 2014'ten itibaren de yurt dışına çıkış hakkı tanıyan 3 yıllık oturum izni vermişti.

Fakat Obama'nın geçtiğimiz ay Manning'i serbest bırakan kararı almasından günler sonra Rusya'dan bir başka haber geldi. Buna göre Snowden'in Rusya'daki oturum izni 2020 yılına kadar uzatıldı.

WİKİLEASK ve ASSANGE'A DAİR BİLGİ İÇİN (TIKLAYINIZ)

Haber Ara