Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Washington Post: Kaybeden Türkiye değil AB olacak

ABD'nin önemli gazetelerinden Washington Post, Türkiye'nin ŞİÖ'ye üye olmasıyla Avrupa Birliği'nin bölgedeki etkinliğinin azalacağı belirtildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-23 21:13:02

Washington Post: Kaybeden Türkiye değil AB olacak

Washington Post gazetesinde "Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü'ne yakın olduğu" belirtilen bir analize yer verildi. Analizde Çin ve Rusya'nın liderliğindeki birliğin, NATO'ya karşı denge unsuru olduğu belirtildi. Hindistan ve Pakistan'ın resmen örgüte katıldıklarını hatırlatan gazete, sıradaki üyenin Türkiye olduğunu savundu.

ÇİN ve RUSYA İÇİN TÜRKİYE ÖNEMLİ

Ortadoğu'da dengeleri sağlamaya çalışan Çin ve Rusya'nın bölgedeki etkinliği artırabilmek için Türkiye'ye karşı özel bir hassasiyet içerisinde olacağının belirtildiği analizde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden uzaklaşmasına dikkat çekildi. Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü'ne girmesi durumunda, Avrupa'nın bölgedeki etkinliğinin azalacağı da ifade edildi.

ŞANGAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ

Şanghay Beşlisi, 1996 tarihinde Kazakistan, Rusya, Kırgızistan, Çin ve Tacikistan tarafından kuruldu. Teşkilat, 2001 yılında Özbekistan'ın katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütü adını aldı. 2015 yılında ise Hindistan ve Pakistan ülkelerinin tam üyelik prosedürleri başlatılmıştı. Türkiye ise ŞİÖ'de diyalog ortağı statüsünde.

Haber Ara