Dolar

32,3235

Euro

35,0720

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

Vur emrini kim verdi?

Türkiye sınırını ihlal eden Rus uçağının vurulmadan hemen önceki kritik detaylar ortaya çıktı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-26 04:26:44

Vur emrini kim verdi?

Türkiye'nin Rusya'ya ait SU-24 uçağını angajman kuralları çerçevesinde verilen emirle mi yoksa F-16 pilotunun inisiyatifiyle mi düşürdüğüyle ilgili önemli ayrıntılara ulaşıldı. Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'ndan, sınırı geçen uçak için  ‘Vurma' emri almayan Türk pilot, angajman kuralları kapsamında verilen yetkisini kullandığı öne sürüldü.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre; Türkiye-Suriye hattında devriye uçuşu yapan Türk F-16'larının tüm telsiz konuşmaları Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'nda 7 gün 24 saat düzenli izleniyor.

Önceki günkü olayda da Eskişehir'deki komutanlığın radarlarında Rus savaş uçağının Türkiye Hava Sahası'nı ihlal edecek şekilde uçuşu ve Türk F-16 pilotunun Rus uçağına yaptığı, “Himeymim (uçağın çıkış yaptı yer) 020 radial 26 mil pozisyonunda bulunan bilinmeyen hava trafik unsuru. Burası devriyedeki Türk Hava Kuvvetleri. Türkiye Hava Sahası'na yaklaşıyorsunuz. İstikametinizi hemen güneye çevirin” uyarısı, izlenip dinlendi. Eskişehir'deki komutanlıktan ‘Vurma' emri gelmediği için pilot, angajman kuralları kapsamında verilmiş tam yetkiyi kullanarak Türkiye Hava Sahası'nı ihlal eden uçağa havadan havaya füzeyi ateşledi.

RUSYA UYARILMIŞTI

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Rusya'yla  gerek diplomatik gerek askeri heyetler düzeyinde 3, 5, 6, 7 ve 15 Ekim'de yapılan görüşmeler Rus uçaklarının Türkiye Hava Sahası'nı ihlal etmeleriyle ilgiliydi. Türkiye'nin 4 uyarısı  dikkate alınmayınca 15 Ekim'de Genelkurmay Başkanlığı'nda üst düzey askeri yetkililer arasında yapılan 5. görüşmede, Türk Hava Kuvvetleri'nin “Angajman kurallarını en sıkı şekilde uygulayacağı” uyarısı kararlı şekilde iletildi. “Rusya Federasyonu yetkilileri ile ihlaller konusunda yapılan görüşmeler” başlığını taşıyan bilgi notunda, “Yüz yüze görüşülerek diğer askeri konuların yanısıra özellikle Rusya Federasyonu uçaklarının hava sahamızı ihlalleri vurgulanıp, angajman kurallarının en sıkı şekilde uygulanacağı ikaz edilmiştir” denildi. Son uyarıdan sonra Rusya'nın önceki güne kadar Türkiye Hava Sahası'nı ihlal edecek boyutta bir uçuş yapmadığı bildirildi. 

5 GÖRÜŞME KİMLERLE YAPILDI

- 3 Ekim'de Rusya'nın Ankara Büyükleçisi Andrey Karlov Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar Vekili Ahmet Muhtar Gün'le. 

- 5 ve 6 Ekim'de Rusya Büyükelçiliği Savunma Ataşesi ile Genelkurmay Kararagahı'nda.

- 7 Ekim'de Rusya Büyükelçiliği Siyasi Müsteşar Vekili Aleksandr Kantemirov ile Genelkurmay Karargahı'nda.

- 15 Ekim'de 1 tümgeneral ve 8 subaydan oluşan 9 kişilik Rusya heyeti ile Tümgeneral Fatih Sert başkanlığındaki Türk heyeti Genelkurmay Karagâhı'nda.

SINIRA 18 F-16

Türk Hava Kuvvetleri, Rus uçağının düşürülmesinden sonra Suriye hudutunda devriye uçuşu yapan F-16 sayısını 18'e çıkardı. Genelkurmay Başkanlığı önceki gün hudut hattında devriye uçuşu yapan uçak sayısını 18 olarak açıkladı. Daha önce en fazla 14 F-16 devriye görevi üstlenmişti. Genelkurmay, denizde de “Dört adet bot ile Türkiye-Suriye deniz yan hududunda kontrol görevi icra edilmektedir” bilgisini paylaştı.

Haber Ara