Dolar

32,5886

Euro

34,7701

Altın

2.506,65

Bist

9.693,46

Vize muafiyeti için 7 kriter mesajı

Avrupa Birliği Komisyonu, Ankara ile Brüksel arasında 18 Mart’ta varılan ve vize muafiyetinin en önemli unsurlardan birini oluşturduğu mutabakatın uygulanışına ilişkin üçüncü değerlendirme raporunu bugün açıklayacak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-28 14:24:33

Vize muafiyeti için 7 kriter mesajı

AB, Hürriyet'in ulaştığı belgede, vize muafiyeti için gerekli 72 kriterden 7'sinin henüz karşılanmadığını belirterek, “Türkiye, AB'nin Türk vatandaşlarına yönelik vize taleplerini kaldırması için kalan vize liberalizasyonu kriterlerini karşılamak için mümkün olan en kısa zamanda gerekli önlemleri almalı” mesajı verdi.

Belgede, AB Komisyonu ile Türkiye'nin geri kalan kriterler için gerekli olan yasal ve prosedüre ilişkin değişikliklerin de dahil olduğu çözümler bulmak amacıyla diyalog halinde olduğu vurgulanıyor. Zorlayıcı koşullara rağmen AB-Türkiye mutabakatının derinlemesine ve hızlandırılmış şekilde uygulanmasının sürdüğü de belgenin vurguları arasında yer alıyor.

AB'nin karşılamasını beklediği kriterler şunlar:

-Terörle mücadele yasa ve uygulamalarının Avrupa standartlarına uyacak şekilde gözden geçirilmesi.

-AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın tüm maddeleriyle uygulanması.

-AB standartlarıyla tam uyumlu biyometrik pasaportlara geçilmesi.

-Yolsuzlukla mücadele kapsamında Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu'nun (GRECO) önerilerinin uygulanması.

-Avrupa Polis Teşkilatı (EUROPOL) ile Operasyonel İşbirliği Anlaşmsası yapılması ve uygulanması.

-Avrupa standartlarıyla uyumlu bir kişisel verilerin korunması yasasının kabul edilmesi ve uygulanması.

-Suç bağlantılı konularda AB'nin tüm ülkeleriyle etkili işbirliği sağlanması.

EN SIKINTILI KRİTER

AB Komisyonu karşılanmayan kriter sayısını 7 olarak verse de en önemli sıkıntı sadece bir kriterde yaşanıyor. O da terörle mücadele yasalarında yapılması istenen değişiklik. Bu kriterin karşılanması için çalışmalar aralıksız sürüyor. İki kanatta da ara formül bulunabileceğine yönelik beklenti oldukça yüksek. Geri kalan kriterlerin ise çok daha kolay ve hızla karşılanabileceği görüşü hâkim.

2017'DEN ÖNCE ZOR

Vize muafiyeti konusunda temmuz olarak belirlenen ilk hedef kaçırılmış, bu nedenle de yeni hedef olarak ekim belirlenmişti. Gelinen aşamada Türk kanadı, ‘kriterlerin karşılandığına ilişkin kararın ekimde alınabileceği' görüşünü hâlâ koruyor. AB kanadındaki tüm göstergeler ise bu karar alınsa bile vize muafiyetinin hayata geçirilmesinin 2017'ye kalacağına işaret ediyor. AB Komisyonu, dördüncü değerlendirme raporunu aralık ayında yayımlayacak.

Haber Ara