Dolar

32,5147

Euro

34,7527

Altın

2.495,49

Bist

9.693,46

Venezuela ile ABD arasında üst düzey temas

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Kolombiya'da buluştu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-27 11:32:22

Venezuela ile ABD arasında üst düzey temas

Ülkeleri arasında gerilim bulunan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, tarihi barış anlaşmasına tanıklık etmek için bulundukları Kolombiya'da görüştü.

ABD karşıtı söylemleriyle bilinen Maduro ile Kerry, Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki barış anlaşması imza töreninin yapıldığı Cartagena kentinde ilk kez bir araya geldi.

Kerry, görüşme öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, "çatışmacı değil, yapıcı olmak istedikleri" belirterek, Venezuela'daki olaylardan derin endişe duyduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise ikilinin görüşmesine ilişkin açıklamasında, ABD yönetiminin Venezuela halkının iyiliğini istediğini ifade etti.

Bakan Kerry'nin milyonlarca Venezuelalıyı etkileyen ekonomik ve siyasi zorluklarla ilgili ABD'nin endişelerini dile getirdiğini aktaran Kirby, "Devlet Başkanı Maduro'ya bu zorlukları aşmak için muhalefet liderleriyle yapıcı şekilde çalışma çağrısı yaptı." ifadesini kullandı.

Venezuella'ya karşı ekonomik savaş

Kirby, Kerry ve Maduro'nun ikili görüşmeleri devam ettirme konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik krizin sorumluluğunu ABD'ye yüklüyor. Maduro, Washington yönetiminin Venezuela'ya karşı "ekonomik savaş" yürüttüğünü, hükümetini devirmek istediğini savunuyor. Muhalefet ise ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları sosyalist devlet başkanının bir an önce görevden ayrılmasını ve erken seçime gidilmesini istiyor.

Görev süresi gelecek yıl sona erecek Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'teki seçimde 7,5 milyon oy alarak iktidara gelmişti. 

ABD, Venezuela'nın en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor ancak iki ülke arasında diplomatik ilişkiler son yıllarda gergin seyrediyor.  

Haber Ara