Dolar

32,3369

Euro

35,1967

Altın

2.247,91

Bist

8.718,11

Van Golu'nun kis misafirleri 'beyaz kugular'

Van Golu'nun kis misafirleri 'beyaz kugular'

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-13 14:42:27

Van Golu'nun kis misafirleri 'beyaz kugular'
Van'da yaklaşık 250 kuş türüne ev sahipliği yapan göl havzası, her yıl kış aylarında beyaz kuğuları misafir ediyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Loğman Aslan, yaptığı açıklamada, halk arasında "beyaz kaz, ötücü kuğu" olarak adlandırılan beyaz kuğuların kışı geçirmek için Van ve Erçek gölleri çevresindeki sulak alanlara gelerek burada konakladıklarını, havaların ısınmasıyla da üremek için sıcak bölgelere göç ettiklerini söyledi.

Beyaz kuğuların donmayan, sığ sulak alanları tercih ettiklerini anlatan Aslan, "Beyaz kuğular, her yıl kasım ayında ülkemizin kuzeyinden gelerek Van Gölü havzasında konaklarlar. Mart ayında havaların ısınmasıyla üremek için tekrar geldikleri yerlere geri dönerler. Saflığın, zerafetin ve asaletin timsali olan beyaz kuğular, uzun boyunları ve beyaz tüyleriyle Van Gölü kenarında göründükleri zaman gölün maviliklerine ayrı bir zenginlik katarlar" dedi.

- Yazın flamingolar, kışın beyaz kuğular misafir ediliyor

Van Gölü havzasında yapılan incelemelerde yaklaşık 250 kuş türünün tespit edildiğini dile getiren Aslan, göl havzasının yıl boyunca yerleşik, göçmen ve mevsimlik olmak üzere çok sayıda kuşa ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Kuğuların ve nesli tükenmekte olan kuş türlerinin korunması gerektiğini, bu konuda vatandaşların ve avcıların bilinçlenmesi için yapılan çalışmalar sayesinde Van Gölü havzasında kuş sayısında artış olduğunu ifade eden Aslan, şunları kaydetti:

"Van Gölü havzasının yaz misafirleri flamingolar, kış misafirleri ise beyaz kuğulardır. Kuğular, kışlık olarak Van Gölü'nü tercih ederler. Beyaz kuğuların sayıları her geçen gün artıyor, biz de vatandaşların bilinçsiz avlanmamaları için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarımız sayesinde son zamanlarda bu kuğuların sayılarında artış olduğu görülmektedir."




Haber Ara