Dolar

32,3444

Euro

35,1139

Altın

2.308,66

Bist

9.079,97

Vali Ahmet Hamdi Nayir: Milli ruha ve milli iradeye hiçbir kuvvet karşı koyamaz

Kütahya'da 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 94. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-31 00:01:32

Vali Ahmet Hamdi Nayir: Milli ruha ve milli iradeye hiçbir kuvvet karşı koyamaz
Kütahya'da 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 94. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Zafertepe tören alanındaki kutlamalara Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın, Kütahya Milletvekilleri Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu, İshak Gazel ile Ahmet Tan, Kütahya Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Celal Başoğlu, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon komutanı Tuğgeneral Şahin Kılıçarslan, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, DPÜ Rektör vekili Prof. Dr. Şükrü Şentürk, Vali Yardımcısı Hüdayar Mete Buhara, Aytaç Akgül, askeri erkan, daire müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende Vali Ahmet Hamdi Nayir, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Celal Başoğlu ile Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu tarafından tören birlikleri denetlenerek, halkın bayramı kutlandı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören mehteran takımının gösterisi ve Kur'an-ı Kerim Tilaveti ile devam etti.

Kütahya İl Müftü vekili Veysel Kükrek'in duasının ardından Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Ahmet Asım Okat bir konuşma yaptı. Daha sonra Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir halka hitap etti.

'Yeryüzünde, üzerinde bulunduğumuz bu kutsal topraklar kadar, 'Vatan' olmayı hak etmiş başka bir toprak parçası yoktur' diyen Vali Nayir törene katılan herkese teşekkür etti.

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın anlam ve önemine değinen Vali Ahmet Hamdi Nayir geçmişten bugüne yaşanan süreç hakkında bilgiler verdi. Vali Nayir, "Sultan Alparslan'ın 1071 yılında Anadolu'yu Türklere açmasıyla başlayan süreç inanılmaz bir gelişme kaydetmiş ve Osmanlı ile 23 milyon kilometre karelik bir cihan hakimiyetini sonuç vermiştir. Bugün o topraklar üzerine 64 ülkenin var olduğunu düşünürsek coğrafi büyüklüğü anlamak mümkün olacaktır. Her zaman topraklarımızda gözü olanlar bu büyümeden rahatsız olunca bizi önce Avrupa'dan söküp atmaya çalışmışlar ve 18 inci ve 19 uncu yüzyıllarda yaptıkları güç birliği ile bunda da başarılı olmuşlardır. 20'nci yüzyılın başına gelindiğinde artık Osmanlı'ya Anadolu toprakları da çok görülür olmuştu. Emperyalist devletler tarafından, Birinci Dünya Savaşı sonunda, 30 Ekim 1918'de imzalatılan Mondros Ateşkes Antlaşması ile Türk Milleti'nin elinden silahları zorla alınmış, sahip olduğu coğrafya her istikametten işgal edilmiş, bu necip ve aziz millet Anadolu'da küçük bir alana hapsedilmişti. İşgalciler, Türk milletinin topraklarını istila ile yetinmemiş, onu tarih sahnesinden tamamen silerek tutsak etmek istemişlerdi.Emperyalistler, ülkemize hâkim olmak için askerle işgal ederek zapt etmeyi, devleti yönetenlere de buyruklar vermeyi yeterli görmekteydiler. Oysa Mustafa Kemal'in 24 Ağustos 1924 tarihinde "Şehit Asker" abidesi temel atma töreninde dediği gibi." Bir milletin ruhu zapt olunmadıkça, bir milletin azim ve iradesi kırılmadıkça, o millete hâkim olmanın imkânı yoktur. Hâlbuki yüzyılların sonucu doğan Milli Ruh'a, güçlü ve sürekli bir Milli İrade' ye hiç bir kuvvet karşı koyamaz." Büyük asker çok doğru söylüyordu. Ülkemizi iki yılı aşkın işgal ettiler! Ama Türk milletini esaret altına alamadılar. Türk milletinin azim ve iradesini kıramadılar. Daha doğrusu Türk milletinin ruhunu zapt edemediler" dedi.

30 Ağustos Başkumandan Meydan Muharebesi Zaferi'nin dünya tarihine de yön verdiğine dikkat çeken Vali Nayir, "Bizim yakın tarihimizin en önemli kırılma noktası, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk temel taşının atıldığı, devletimizin kurtuluşunun gerçekleştiği, 30 Ağustos Meydan Muharebeleri bu coğrafyada, üzerine bastığınız Mehmetçiğin kanıyla sulanmış bu topraklar üzerinde gerçekleşmiştir. Tarihte pek çok kesin sonuçlu meydan muharebeleri olmuştur. Fakat hiçbiri 30 Ağustos 1922'de, burada Türk milletinin kazandığı zafer kadar kesin sonuçlar doğurmamıştır. Zira 30 Ağustos Başkumandan Meydan Muharebesi Zaferi, dünya tarihine de yön vermiştir. Çünkü Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli burada atılmıştır. Türk ordusu, Mustafa Kemal ve onun silah arkadaşlarının önderliğinde, etrafını çeviren düşman çemberini süngüsü ile işte bu meydanda kırmıştır. Düşmana kahredici darbesini bu meydanda vurmuştur. Bu kazanılan zafer, esir edilmek istenilen Türk milletinin, varlık ifade eden "kutsal bir hamlesi" olmuştur. 30 Ağustos 1922 heyecanının, Dumlupınar ruhunun milletimizin karakterinde kalıcı olduğunu, zaman zaman üstü küllense de daima ateşini muhafaza ettiğini 15 Temmuz büyük ihanetinde bütün açıklığıyla hem biz gördük hem de bütün dünya gördü. Milletimiz, dış düşmanlara karşı verilen cansiperane mücadelenin daha fazlasını, demokrasimize ve milli iradeye kasteden içimizdeki hainlere de verileceğini gösterip tarih yazdı" diye konuştu.

"Gazi Mustafa Kemal'in vasiyetinin gerçekleştiğini düşünüyorum"

Vali Ahmet Hamdi Nayir törende gençlere de seslendi. Konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten de alıntılar yapan Vali Nayir, "Büyük Önder Mustafa Kemal'in 30 Ağustos Zaferi'nin ikinci yıl dönümü temel atma törenlerinde yaptığı konuşmasının son bölümünden bir alıntı ile sözlerime son vermek istiyorum. Mustafa Kemal o konuşmasında, "Gençler! Cesaretimizi kuvvetlendirip devam ettirecek sizlersiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık meziyetinin, vatan muhabbetinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz! Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve devam ettirecek sizlersiniz." demişti. Sizler burada bulunarak, Gazi Mustafa Kemal'in değerlerine sahip çıktığınızı gösterdiniz. Sizleri burada görmekten büyük mutluluk duymaktayız. Bu bağlamda sizi bu topraklarla buluşturan, sizlere bu imkanı sağlayan Sayın Bakanım Akif Çağatay Kılıç'a ve bu güzel törenimizde bizleri yalnız bırakmayan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcımız Abdurrahim Boynukalın'a şükranlarımı arz ediyorum. Bu vesile ile aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Ebediyete intikal eden şehitlerimize ve gazilerimize Allahtan rahmet dilerim. Ruhları şad olsun" ifadelerini kullandı.

Törende Büyük Zafer Koşusu'nda dereceye giren sporcuların madalyaları Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım ve Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın tarafından takdim edildi.

Ödül takdim töreninin ardından tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez ile İlker Tepe 'Atayurttan Anayurda' adlı gösterisini sergiledi.

Daha sonra Türk Halk Müziği'nin ünlü isimlerinden Esat Kabaklı bir konser verdi. Kabaklı birbirinden güzel türküleri tören alanındaki halkla birlikte seslendirdi.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları tören birliklerin geçişi ile sona erdi.(EFE)

Haber Ara