Dolar

32,5837

Euro

34,8026

Altın

2.514,10

Bist

9.693,46

VAHATÜDER'den 1. İran çıkarması

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATÜDER) bünyesindeki illerin temsiliyeti ile beraber İran'ın Van'a sınır kentlerine çıkarma yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-31 10:06:00

VAHATÜDER'den 1. İran çıkarması
Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATÜDER) bünyesindeki illerin temsiliyeti ile beraber İran'ın Van'a sınır kentlerine çıkarma yaptı.

VAHATÜDER, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) desteğiyle İran'ın Urumiye, Tebriz, Hoy ve Salmas kentlerine bir çalışma gezisi düzenliyor. 6 gün sürecek gezide heyet bir dizi lobi faaliyetlerinde bulunacak. Derneğin Van, Hakkari ve Bitlis temsilcilerinin yanı sıra DAKA'dan da 6 kişilik uzman ekipte İran'la ilgili fırsatlarla çalışmalar yürütecek. Çalışmalarda valilik, belediye, üniversite, devlet demiryolları, ticaret odaları ve turizm acenteleri ile bire bir görüşmelerde yapılacak. Heyet gezinin ilk günü Hoy kentindeki acente yetkilileri ile görüşerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Van Gölü Havzası Turizm Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, gezi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ambargo sonrası İran'daki turizm pastasından çok önemli bir payı almayı arzuladıklarını ifade eden Tunçdemir, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın da desteğiyle İran ilişkilerimizi daha da ileriye götürmenin çalışmalarını yaptıklarını söyledi.

"Sivil toplum örgütleri diğer inisiyatifler bu diyaloğu sıklaştırmalı"

İran'ın çok önemli kentleriyle komşu olduklarının altınız çizen Tunçdemir, 'Buradaki yegâne amacımız turizmi geliştirmek. Bunun içindir sık sık sivil toplum örgütleri ve diğer inisiyatifler İran'la olan bu diyaloğu sıklaştırmalı. Sıcak tutmak gerekir. Vanlıyı turizmciyi en kötü günlerde ayakta tutan İran pazarıydı. Bunun kıymetini çok iyi bilmemiz lazım. Hem ülke olarak hem Van olarak İran pazarını önemsiyoruz' dedi.

"Kapıköy sınır kapısının saat 3'te kapanması ayıptır"

Hoy kentinde turizmcilerle bir araya gelip sıkıntıları ve çözüm önerileri üzerinde çalıştıklarını belirten Tunçdemir, "Biz yapabileceklerimiz hedeflerimiz ortaya koyduk. Başta Van'a en yakın il olan Hoy'da başlayıp diğer komşu kentlerde ziyaretlerimizi sürdüreceğiz. Kapıköy'ün karşısının yani İran tarafının acilen yol köprü donatılarının tamamlaması önemlidir. Bu konuda çalışmalar yapacağız. Binlerce insanın giriş çıkış yaptığı bir kapının saat 3'te kapanması bir ayıptır. Bununla ilgilide girişimlerimiz olacak. Kentimizde turizm faaliyetleri yaparken hep ulusal ülke menfaatlerini düşündük. Önümüzü kısa, orta ve uzun vade de görmezsek turizmde hedeflediğimizi başaramayız. Onun için ufaktan başlayıp ulusal ve uluslararası bir yapıya ulaşacağız" dedi.

Hoy'lu acenteleri temsilen konuşan Saeed Abdali'de acilen çözülmesi gerekenin yol ve kapının erken kapanma sorunu olduğunu yeniledi.

Van'da otel ve diğer işler için online bir sistem kurulmasını desteklediklerini belirten Abdali, "Otel ve transferleri online yapmak istiyoruz. Bu sistemi Van'da kurabilirsek bizim problemlerimiz de büyük ölçüde sonuçlanır. Zira her çok farklı fiyatlarla karşılaşıyoruz. Bu yapılırsa bizim de tüketicinin de işine yarayacak. Van'dan gelen turizmci arkadaşlarımızla he yapabiliriz ne eksiklikler var bunları konuşup çözüm arayışı içinde olacağız. İki ülkede yeni bir dönem söz konusu. İşte bunu biz turizmciler fırsata çevirmek amacındayız. Bizce de en büyük sorunlardan bir tanesi kapını yol ve erken kapanması sorunudur. Sürekli kullanılmalı veya süre uzatılmalıdır. Bununla ilgili çalışmalarımızı derinleştireceğiz" dedi.

Heyet İran gezisinin ikinci gününü Hoy ve Salmas'ta sürdürecek.

Haber Ara