Dolar

32,3654

Euro

35,0198

Altın

2.324,97

Bist

9.079,97

Uzmanlardan kene uyarısı

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-27 10:23:25

Uzmanlardan kene uyarısı
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Arzu Altunçekiç Yıldırım, halk arasında 'kene' olarak nitelendirilen ve yaz aylarında sık görülen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı vatandaşları uyardı.

Yaz ayları ile birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının görülmeye başlandığını, önemli ve ölümcül olabilen bir hastalık olması nedeniyle halkın dikkatli olması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Arzu Altunçekiç, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları ve sağlık personelinin risk gurubunda olduğuna dikkat çekti.

Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresinin genellikle 1-3 gün, en fazla 9 gün olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Arzu Altunçekiç, hastalığın yüksek ateş, kırgınlık, baş ağrısı, halsizlik, yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülmesiyle ortaya çıktığını vurguladı.

HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI

Yrd. Doç. Dr. Arzu Altunçekiç, bu hastalıktan korunma yolları hakkında şu bilgileri verdi:

"Kene mücadelesi önemlidir fakat oldukça da zordur. İnsanlar kenelerden uzak tutulabilir ise bulaş önlenebilir. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekir. Kenelerin yoğun olabileceği çalı, çırpı ve gür ot bulunan alanlardan uzak durulmalı, bu gibi alanlara çıplak ayak ya da kısa giysiler ile gidilmemelidir. Bu alanlara çeşitli nedenlerle gidenlerin lastik çizme giymeleri, pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları gerekmektedir. Görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske giymeleri önemlidir. Gerek insanları gerekse hayvanları kenelerden korumak için haşere kovucu ilaçlar olarak bilinen böcek kaçıranlar dikkatli bir şekilde kullanılabilir. Bunlar sıvı, losyon, krem, katı yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek uygulanabilmektedir. Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene için taranmalıdır. Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla çıkartılır. Isırılan yer alkolle temizlenmelidir ve bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene teması olduktan sonra kişilerin 10 gün süre ile belirtiler açısından dikkatli olması ve bu belirtilerden herhangi birini farkettiğinde yine en yakın sağlık kuruluşuna hastalık açısından değerlendirilmek üzere başvurması önemlidir."
VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara