Dolar

32,5050

Euro

34,5575

Altın

2.503,34

Bist

9.548,09

Uzmanlar bayram için uyardı:

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, Ramazan ayı boyunca oruç tutan vatandaşların beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişikliklerin bayramla birlikte yaşanabilecek olumsuz etkilerini azaltmak için tavsiyelerde bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-02 08:31:19

Uzmanlar bayram için uyardı:
Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, Ramazan ayı boyunca oruç tutan vatandaşların beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişikliklerin bayramla birlikte yaşanabilecek olumsuz etkilerini azaltmak için tavsiyelerde bulundu.

Ramazan ayı boyunca beslenme alışkanlığında doğal olarak değişiklik olduğunu ve günlük öğün sayısının iftar ve sahur olmak üzere ikiye düştüğünü hatırlatan Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, "Bayramla birlikte gerek öğün sayısının artması gerekse yeme isteğinin artması üzerine bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının da meydana gelmesine neden olmaktadır. Geleneksel olarak bayramlarda toplumsal yapımız gereği ikramı seven bir milletiz. Özellikle çikolata, hamur işleri gibi, baklava, börek gibi gıdaların bol bol ikram edilmesi ile enerji içeriği yüksek olan bu gıdaların sık ve fazla tüketilmesi nedeniyle kan şekerinin hızlı artışına, aşırı kilo almaya, obeziteye neden olabilmektedir. Bu sorunlara yol açmamak için vatandaşlarımızın bu ikramlarda 'Hayır' demesini bilmesini, gerekiyorsa bir sınırlama getirmesini öneriyoruz." dedi.

Bayram boyunca beslenmeye dikkat

Bayram boyunca güne sabah hafif bir kahvaltı ile başlamanın önemli olduğunu kaydeden Dr. Tay, "Daha çok sebze meyve türü gıda tüketmek, yine kahvaltıda özellikle kızartmalardan, ağır ve yağlı gıdalardan uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Besinlerin iyi çiğnenmesini ve hızlı yenmemesini öneriyoruz. Özellikle tatlıların, çikolataların aşırı alınmasında mide bağırsak rahatsızlıklarının artacağını bu nedenle özellikle şekerli tatlılardan kaçınılmasını tavsiye ediyoruz. İlla tatlı alınacaksa sütlü tatlıları öneriyoruz. Şekerli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, az şekerli limonata yada ayran içilmesini öneriyoruz." şeklinde konuştu.

Diyete bayram arası yok

Diyabet, kalp, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan vatandaşların bayram süresince de daha önce sürdürdükleri diyetlerini aynen sürdürmelerinin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Tay, kronik rahatsızlığı olan vatandaşların diyete bayram arası vermemelerini önerdi.

Sıvı tüketimi

Ramazan boyunca su tüketiminde bir azalma olduğuna dikkat çeken Dr. Tay, "Biliyorsunuz Ramazan boyunca su tüketiminde de bir azalma oluyor, bir sıvı kaybı oluyor. Bu açığın kapatılması adına bayramdan sonra günde en az 2 buçuk litre su tüketilmeli. Sıvı gıdaların daha fazla bolca alınmasına gayret edilmelidir. Özellikle tansiyon hastalarının, yaşlıların kahve gibi çay gibi kafein içeriği yüksek gıdaları fazla miktarda tüketmemeli. Bu içecekler bayramda her gidilen yerde ikram edilmekte." diye konuştu.

Fiziksel aktivitelere başlanmalı

Ramazan boyunca yapılan sahurla birlikte elde edilen gece yeme alışkanlığının bayramla birlikte terk edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Tay açıklamasını şöyle tamamladı:

"Ramazan boyunca sahura kalkıldığı için bu bazı kişilerde alışkanlık haline geliyor. Bayram sonrası da bu alışkanlığın devam etmemesi ve gece yemeklerinin yenmemesini öneriyoruz. Ramazan nedeniyle insanlar fiziksel aktivitelerini azaltıyorlar, enerji tasarrufu sağlamak adına. Bayram sonrası beslenmede bir artış olmasıyla birlikte aşırı kilo alımını engellemek için fiziksel aktiviteyi de hemen başlatmak gerekiyor. Haftada en az 4-5 gün 30 dakikadan az olmamak üzere yürüyüş yapmalarını öneriyoruz. Böylece bayramda ani kilo almalarını önlemelerini tavsiye ediyoruz."

Haber Ara