Dolar

32,3444

Euro

35,1139

Altın

2.308,66

Bist

9.079,97

Uzay Zirvesi İstanbul'da toplanacak

Uzay araştırmalarındaki son gelişmelerin ve bilimsel sonuçların değerlendirileceği 41. COSPAR Bilimsel Kongresi, 30 Temmuz-7 Ağustos tarihlerinde İstanbul'da yapılacak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-29 18:26:30

Uzay Zirvesi İstanbul'da toplanacak

İstanbul, uzay araştırmalarındaki son gelişmelerin ve bilimsel sonuçların değerlendirileceği 41. COSPAR Bilimsel Kongresi'ne ev sahipliği yapacak.

Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu ve Türki̇ye Bi̇li̇msel ve Teknoloji̇k Araştırma Kurumu Uzay Teknoloji̇leri̇ Araştırma Ensti̇tüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından organize edilen 41. COSPAR Bilimsel Kongresi, 30 Temmuz-7 Ağustos tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Enstitü Müdürü Lokman Kuzu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongreye 2 bin 500-3 bin civarında bilim insanının katılımını beklediklerini söyledi.

"COSPAR'da bu sene birçok ilkler var, o yüzden heyecanlanıyoruz" diyen Kuzu, şöyle konuştu: "Özellikle kütle çekim dalgaları şubat ayında açıklandı, gözlemlendi. Geçmişte olmuş bir kara delik çarpışması sonucu uzaya yayılan dalgalar gözlemlenmiş oldu. Bunun ilk sonuçları burada açıklanacak. Avrupa Uzay Ajansı'nın Rosetta görevi kapsamında elde edilen veriler, ortaya çıkan makaleler konferans kapsamında yayımlanacak. Nötrino osilasyonuna ilişkin sonuçlar açıklanacak. Uzaya yönelik başkaca araştırmaların sonuçları COSPAR'da açıklanmış olacak."

Halkla uzay buluşması

Kuzu'nun COSPAR'a ilişkin verdiği bilgilere göre, organizasyonun Türkiye'de yapılması birçok araştırmacı, öğrenci, ilgili kurum ve kuruluşun kongreden azami düzeyde faydalanmasına katkı sağlayacak.

Etkinliğin halkla, öğrenci ve öğretmenlerle buluşması için 3 ayrı faaliyet yürütülecek. Bunlardan biri, 3 Ağustos'ta "Derin Uzay Misyonları" başlığıyla halka açık oturum şeklinde ücretsiz yapılacak. Kongreye kayıt yaptıran öğrenciler ise alanındaki uzman isimlerle 30 Temmuz'daki Öğrenci Günü'nde bir araya gelebilecek. Etkinlikte uzay alanında "büyük veri" konusu ele alınacak.

Öğretmenlere yönelik 31 Temmuz ve 3 Ağustos'ta Öğretmen Çalıştayı gerçekleştirilecek. Çalıştayın hedef kitlesi ilk ve orta öğretimde fen bilimleri, fizik ve astronomi dersleri veren öğretmenler olacak.

Bilimsel ilerlemeye yön veriyor

COSPAR, uzaya ilişkin araştırmaları, bilimsel sonuçları, bilgi ve görüşlerin paylaşımını uluslararası düzeyde teşvik eden 46 ülkenin üye olduğu bir organizasyon olarak faaliyet gösteriyor.

Bilimsel toplantılar organize eden ve yayımlar çıkartan COSPAR, bilimin ilerlemesi ve yeni bilimsel disiplinlerin gelişmesinde önemli rol oynuyor, Birleşmiş Milletler'e ve uzay araştırmaları alanında faaliyet gösteren diğer uluslararası organizasyonlara öneriler sunuyor.

Haber Ara