Dolar

32,3415

Euro

35,1126

Altın

2.239,52

Bist

8.895,73

'Uyuşturucuyla mücadele hepimizin ortak meselesi'

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk:- 'Uyuşturucu madde kullanımının son zamanlarda giderek yaygınlık kazandığı, yapılan saha araştırmalarının gösterdiği bir gerçek. Bu artışın sebepleri ve bununla mücadele için yapılacaklar aslında hepimizin ortak meselesi. Çünkü aynı hayatı, aynı ülkeyi, aynı sokakları paylaşıyoruz'- 'Uyuşturucu, sadece sizin ve çevrenizin ilişkili olmamasıyla açıklanabile

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-24 11:07:48

'Uyuşturucuyla mücadele hepimizin ortak meselesi'
ARİF YAKICI - Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, uyuşturucu madde kullanımın son zamanlarda giderek yaygınlık kazandığını vurgulayarak, "Bu artışın sebepleri ve bununla mücadele için yapılacaklar aslında hepimizin ortak meselesi. Çünkü aynı hayatı, aynı ülkeyi, aynı sokakları paylaşıyoruz." dedi.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyuşturucu bağımlılığına karşı korunma ve önleme için Türkiye'nin dört bir yanında bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını, bunun yanı sıra bağımlılara ve ailelerine ücretsiz psikolojik danışmanlık ile rehabilitasyon desteği verdiklerini ifade etti.

Bağımlılara ve ailelerine yönelik çalışmalarda ön plana çıkan Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) sayesinde bağımlıların hayata tutunduğunu aktaran Öztürk, YEDAM'a kişisel başvuruların yanı sıra 444 79 75 numaralı hattan da ulaşabileceğini belirtti.

Merak, özenti, kendini ispat etme, aile sevgisinden yoksun olma, boşlukta olmanın maalesef gençleri uyuşturucuya itebildiğini anlatan Öztürk, "Uyuşturucu, özgürlüğün sonudur. Ailelerimizden isteğimiz, çocuklarıyla ilgilensinler, onlarla konuşsunlar. Bağımlılık hakkında bilgi sahibi olsunlar, tedavi olması gereken çocuklarına bir suçlu gözüyle değil, iyileşmesi gereken bir hasta gibi baksınlar ve tedavide asla yalnız bırakmasınlar." ifadelerini kullandı.

Uyuşturucunun ekonomik ve siyasi etkilerinin, birçok güç odağının bu sektörde boy göstermesine sebep olduğuna dikkati çeken Öztürk, şöyle devam etti:

"Uyuşturucu, uluslararası boyutuyla yıllardır çok önemli bir sorun. Ortada dönen rantın büyüklüğü ve uluslararası ayağı, çok güçlü yapılarla mücadeleyi gerektiriyor. Uyuşturucu, sadece sizin ve çevrenizin ilişkili olmamasıyla açıklanabilecek bir olgu değil. Çünkü bu problem, bir adım sonrasında sizi, ailenizi, toplumsal huzurunuzu, devlet mekanizmasının işleyişini etkileyebilecek, hem sağlık hem güvenlik boyutu olan çetrefilli bir mesele. Yani yolda, sokakta sizin çok iyi yetiştirdiğiniz çocuğunuz pekala bu maddeye bağımlı biri veya birileri tarafından tehditten tutun da ölüme kadar bir dizi zararla karşılaşabilir. Bu nedenle gençlerden ve ailelerden başlayarak, devletlerin ilgili kuruluşlarına kadar herkese uyuşturucuyla mücadelede önemli görevler düşüyor."

- "Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü"

Öztürk, Birleşmiş Milletler'in (BM), 1987 yılında uyuşturucu bağımlılığı ve kaçakçılığına dikkati çekmek amacıyla 26 Haziran'ı "Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü" ilan ettiğini hatırlattı.

Yeşilay'ın da farkındalık oluşturmak için bugüne özel çeşitli etkinlikler düzenlediğini aktaran Öztürk, uyuşturucu bağımlılığının sadece kullananı değil, ailesini ve çevresini de son derece olumsuz etkilediğini ifade etti.

Uyuşturucu madde konusunda değişik platformlarda sürekli bilgilendirmeler yaptıklarını anlatan Öztürk, "Uyuşturucu madde kullanımının son zamanlarda giderek yaygınlık kazandığı, yapılan saha araştırmalarının gösterdiği bir gerçek. Bu artışın sebepleri ve bununla mücadele için yapılacaklar aslında hepimizin ortak meselesi. Çünkü aynı hayatı, aynı ülkeyi, aynı sokakları paylaşıyoruz. Devletin idari tedbirlerle ve kolluk kuvvetleriyle yürüttüğü bir mücadele var. Aynı zamanda toplumun duyarlı kesimlerinin bir araya geldiği sivil kuruluşlar da değişik vasıtalarla uyuşturucu ile mücadele etmekteler." diye konuştu.

Haber Ara