Dolar

32,5678

Euro

34,9339

Altın

2.426,63

Bist

9.722,09

Uykusuzluk unutkanlığı tetikliyor

ABD’de fareler üzerinde yapılan bir araştırma, uyku bütünlüğü bozulan farelerin nesneleri tanıma yetisinin bozulduğunu gösterdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-02 10:30:17

Uykusuzluk unutkanlığı tetikliyor

AA'nın haberine göre, Günlük hayatımızda bazı zamanlar unutkanlıklar yaşarız. Ancak uyku bozukluğunun insan üzerinde olumsuz etkileri olduğu da yapılan araştırmalarla ispatlanıyor. ABD'de yapılan bir araştırmada, elektriksel akım verilerek uyku bütünlüğü bozulan farelerde, nesneleri tanıma yetisinin bozulduğu belirlendi. Unutkanlığın modern yaşamla birlikte gençler arasında da yaygınlık göstermeye başladığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Gamze Eroğlu Arığ, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Uyku yaşamsal bir süreçtir”

“Günlük yaşamdaki basit unutkanlıklar normaldir. Bu durum, kişinin iş ve sosyal yaşamında sorunlar yaşamasına neden olur. Ciddi hale gelmesi durumunda hekime başvurulması gerekmektedir. Hafıza problemlerinin yaşanmaması ve bunu yaşayan kişilerin ise daha sağlıklı bir hayat sürdürebilmeleri için uyku ve beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmelidir. Hafıza işlevleri açısından uyku, öğrenilen bilgilerin pekiştirildiği, gereksiz bilgilerin ayrıştırılıp önemli olanların depolandığı oldukça aktif ve yaşamsal bir süreçtir.”

Uykusuzluk yaşam kalitesini düşürüyor

“Gece uykusu boyunca yüzeysel, derin ve rüyalı uyku dönemlerinin periyodik ve sağlıklı bir süreç olarak yaşanması, kişinin günlük işlevselliği üzerinde hem psikolojik hem de zihinsel işlevler açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, uykuya dalma ve uykuyu sürdürme güçlüğü yaşayan bireyler dalgın, dikkatsiz, konsantrasyon zorluğu yaşayan, gergin ve sıkıntılı kişiler haline gelebilirler. Ayrıca günlük yaşamda sosyal hayat ve iş performansı açısından da zorluk yaşayabilirler.”

Araştırmalar bulguları doğruluyor

“ABD'de yapılmış bir çalışma, uyku bütünlüğü elektriksel akım verilerek bozulan farelerde nesneleri tanıma yetisinin bozulduğunu göstermiştir. Bir başka çalışmada ise gönüllü katılımcılara karmaşık matematik problemleri verilerek çözmeleri istendi. Çalışma sonunda, uykusunu iyi alan katılımcıların diğerlerine göre 3 kat daha fazla başarı gösterdiği saptandı. Araştırmalar, kaliteli gece uykusunun öğrenilmiş bilgilerin çok daha iyi hatırlanmasına katkı sağladığını göstermiştir. Sağlıklı bir uyku, öğrenme potansiyeli ve zihinsel performansı artırmaktadır."

"B12 vitamini eksikliğine dikkat"

Unutkanlığın bazı durumlarda kolayca teşhis ve tedavi edilebilecek nedenleri olabiliyor. B12 vitamini eksikliği, unutkanlık üzerinde etkin rol oynamaktadır. B12 eksikliğinde unutkanlık, sinirsel gerginlik, denge bozuklukları, uyuşma ve duyusal kusurlar gibi bulgular görülebilir.”

Haber Ara