Dolar

32,5867

Euro

34,7934

Altın

2.509,22

Bist

9.693,46

Ürdünlü gazeteci-yazar Hattar'ın öldürülmesi

Ürdünlü gazeteci-yazar Hattar'ın öldürülmesi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-27 13:34:01

Ürdünlü gazeteci-yazar Hattar'ın öldürülmesi
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Ürdün hükümetine, "dine hakaretin suç kapsamından çıkarılması" çağrısı yaptı.

HRW Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson, örgütün internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamasında, Nahid Hattar'ın sosyal medyada paylaştığı bir karikatür nedeniyle "hükümetin yönelttiği anlamsız suçlamanın ardından Amman'da mahkemenin önünde anlamsız şekilde öldürüldüğünü" belirterek, "dine hakaret kapsamındaki keyfi kovuşturmaların, bireyleri karaladığı ve misilleme saldırılar için hedef haline getirdiğini" ifade etti.

Ürdün hükümetinin, "dine hakaret" kapsamındaki kanunlar ile yargılamaların, şiddet ve aşırılığı ciddi şekilde artırdığını kabul etmesi gerektiğini kaydeden Whitson, "Hükümet, dine hakaret kapsamındaki kovuşturmaları acilen durdurmalı ve bu suçlamaya ilişkin ceza kanunları iptal edilmeli. Vatandaşların, tabu haline gelmiş konuların da yer aldığı barış yanlısı tartışmalar yapabilmesine imkan verilmeli." ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada İslami değerlere ve Allah'a yönelik hakaret içerikli paylaşımlarda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Ürdünlü yazar Hattar, pazar günü duruşmaya giderken başkent Amman'daki Adalet Sarayı önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Ürdün makamları, Facebook'taki paylaşımları üzerine 13 Ağustos'ta gözaltına alınan Hattar'ı kefaletle serbest bırakmıştı.

Haber Ara