Dolar

32,3300

Euro

35,0655

Altın

2.282,22

Bist

8.989,73

Ürdün'de 'İhvan'ın meşruiyeti' tartışmaları

Ürdün'de 'İhvan'ın meşruiyeti' tartışmaları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-06 14:16:59

Ürdün'de 'İhvan'ın meşruiyeti' tartışmaları
Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Başbakan Abdullah en-Nusur'un "İhvan Ürdün'de illegaldir. Cemaat'in ruhsatı bulunmuyor ve meşruiyet hakkını kaybetti" şeklindeki sözleri üzerine teşkilatın "cemaat statüsünde" var olan ruhsatını yenilemeye hazır olduğunu açıkladı.

Ürdün İhvan'ından yapılan yazılı açıklamada, "Teşkilatın çalışmalarını sürekli resmi bir şekilde yürüttüğü ve ülkede çalışmalarda bulunan birçok kuruluş gibi resmi işlemlerini yenilemeye hazır olduğu" belirtildi. "Aslında Başbakan, ülkede farklı alanlarda çalışmalar yürüten birçok kuruluş olduğunu biliyor ve sesini çıkartmıyor" ifadelerine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İslam'dan aldığı mutedil anlayışıyla yola çıkan İhvan, Ürdün'de önceliği vatanseverlik olan, sivil toplum mantığıyla çalışan bir harekettir. Hareket, tarihi boyunca kimseye dil uzatmadı ve sadık vatandaşlık haklarına da kimsenin dil uzatmasını kabul edemez. Ülkede 70 yıldan bu yana faaliyet gösteren teşkilat, kimsenin uzantısı değil, bilakis Ürdünlü milli bir harekettir. Tüm Ürdünlüler de biliyor ki İhvan, sürekli bu özellikle resmi makamlarla temasa geçmeye özen göstermiştir."

Ürdün İhvanı Genel Sekreteri Hemmam Said yaptığı basın açıklamasında "Teşkilat, 70 yıldır halkı ve ülkesi için çalışıyor. Bu, halktan izole veya marjinal bir hareket değildir" ifadelerini kullandı.

-İhvan dernek ve cemaat olarak ikiye bölündü

Ürdün İhvan'ı Şura Meclisi, 15 Şubat'ta, aralarında eski genel sekreter Abdulmecid Zuneybat'ın da bulunduğu 6 üyeyi, "Teşkilatın temel kurallarını ihlal ettikleri" gerekçesiyle ihraç etmiş, söz konusu grubun, "Teşkilat adına Ürdün makamlarından yeni ruhsat almak" üzere imza topladığı belirtilmişti.

İhvan'dan ihraç edilen Zuneybat ve beraberindekiler, Mart ayında başkent Amman'da düzenledikleri basın toplantısında, "Ürdün Müslüman Kardeşler Derneği" adıyla yeni bir "İhvan teşkilatı" kurduklarını açıklamıştı.

Zuneybat, İhvan'dan ayrı olarak yeni kurdukları teşkilatın resmiyetinin sağlanmasının ve Mısır'da yasaklanan İhvan genel merkezine bağlılığını iptal etmesinin ardından yeni yönetim kurulunun "Dernek çatısı altında İhvan'ın yasal temsilcisi" olduğunu iddia etmişti. Ürdün Sosyal Kalkınma Bakanlığı da dernekler kanunu hükmü gereği Zuneybat ve kadrosunun resmi kaydını "İhvan Derneği" adıyla onayladığını doğrulamıştı.

İhraç edilen söz konusu grubun girişimlerini "darbe" olarak değerlendiren Ürdün'deki İhvan yönetimi ise "Teşkilatın resmiyetini sağlamak gibi bir girişime ihtiyaç duyulmadığını, 1953 yılından bu yana teşkilatın "İslami cemaat" statüsünde yasal ruhsatının bulunduğunu" belirtmişti.

Buna karşılık, devletteki resmi kaynaklar, Ürdün kanunlarında adı "Cemaat" olarak nitelendirilen bir oluşum olmadığını, sivil toplum kuruluşları adı altında parti ve dernekler bulunduğunu ifade ediyor.

Haber Ara