Dolar

32,3200

Euro

35,1252

Altın

2.299,02

Bist

9.041,20

UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 40'ıncı Oturumunun Basın Toplantısı Gerçekleştirildi

UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 40'ıncı oturumunda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 'DAEŞ'in Suriye'de kaçak kazılar ve kültür varlığı kaçakçılığı vasıtayla kendisine finansman sağladığı ve bu konularda Türkiye'nin etkisiz kaldığı şeklinde iddialar haksız ve çirkindir. Kendi kültür varlıklarımız için nasıl bir hassasiyet taşıyorsak, Suriye'nin, Irak'ın ve komşu ülkelerin kültür varlıkları ve onların sağlıklı muhafazası için aynı hassasiyeti taşıyoruz.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-28 00:43:08

UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 40'ıncı Oturumunun Basın Toplantısı Gerçekleştirildi
UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 40'ıncı oturumunda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "DAEŞ'in Suriye'de kaçak kazılar ve kültür varlığı kaçakçılığı vasıtayla kendisine finansman sağladığı ve bu konularda Türkiye'nin etkisiz kaldığı şeklinde iddialar haksız ve çirkindir. Kendi kültür varlıklarımız için nasıl bir hassasiyet taşıyorsak, Suriye'nin, Irak'ın ve komşu ülkelerin kültür varlıkları ve onların sağlıklı muhafazası için aynı hassasiyeti taşıyoruz." dedi.

UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 40'ıncı oturumunun basın toplantısı, İstanbul Ortaköy'deki Esma Sultan Yalısı'ndaki iftar yemeğinde gerekleşti. İftar programına Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, UNESCO Dünya Miras Komitesi 40'ıncı oturum başkanı büyükleçi Lale Ülker, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz ve çok sayıda UNESCO temsilcisi ile basın mensupları katıldı.

İftar yemeğinin ardından konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yenikapı'daki kazı alanının müze haline getirileceğini açıkladı. Topbaş, "2015 Nisan ayında UNESCO'nun kuruluşunun 70. yılı münasebetiyle Paris'te merkezi ziyaret ettik. Orada bize bir plaket verildi. Yaptığımız çalışmalarla ilgili başarılarımız övüldü. Birileri bizleri farlı değerlendirdi. UNESCO'ya İstanbul'la ilgili şikayetlerde bulundular. Biz elimizde ne varsa geleceği taşımaya hassasiyet gösteriyoruz. Yine bize onur madalyası verildi. İstanbul'daki metro çalışmaları sırasında Yenikapı'da Arkeolojik kazı alanı olarak belirlediğimiz yerde, Arkeolojik bir müze yapıyoruz. Projeler yapıldı. Bir müze haline getiriyoruz" diye konuştu.

Başkan Topbaş'ın ardından Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, konuşma yaptı. "UNESCO, Birleşmiş Milletler kuruluşları içerisinde hatta bütün uluslar arası kuruluşlar içerisinde Türkiye'ye ve özellikle İstanbul'a en çok yakışan kuruluştur" diyen Avcı, "Hangi fonksiyon açısından bakarsanız bakın, ister eğitim ister bilim ister kültür açısından gerçekten UNESCO Türkiye'ye göre, Türkiye tam UNESCO'ya göre. İnşallah 40. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda İstanbul'da gerçekten istisnai bir toplantı olarak tarihe geçecek" dedi.

"SURİYE'NİN KÜLTÜR VARLIKLARININ KORUNMASI İÇİN BÜTÜN BİRİMLERİMİZİ TEYAKKUZA GEÇİRDİK"

Son dönemlerde DAEŞ'in Suriye'de kaçak kazılar ve kültür varlığı kaçakçılığı vasıtayla kendisine finansman sağladığı ve bu konularda Türkiye'nin etkisiz kaldığı şeklinde iddiaları haksız ve çirkin olarak nitelendiren Bakan Avcı, "Kendi kültür varlıklarımız için nasıl bir hassasiyet taşıyorsak, Suriye'nin, Irak'ın ve komşu ülkelerin kültür varlıkları ve onların sağlıklı muhafazası için aynı hassasiyeti taşıyoruz. Yıllardan beri ulusal ve uluslararası düzeyde başlattığımız pek çok girişimde bu mirasın korunması ve önemli adımlar atılması konusunda Türkiye öncülük etmiştir. Suriye kökenli kültür varlıkları için ülkemizin bir pazar ve geçiş ülkesi olmasının önlenmesi, şüpheli durumlarda gerekli araştırma ve müdahalelerin yapılması amacıyla sınır illerimizde kolluk ve gümrük birliklerimizi teyakkuza geçirdik" dedi.

"İLGİLİ KURUMLARA SURİYE ACİL DURUM KIRMIZI LİSTESİNİ DAĞITTIK"

Bu konularda ciddi bir eğitim süreci başlattıklarını dile getiren Bakan Avcı, "Ayrıca yurt içi ve dışındaki ilgili yaptığımız toplantılar neticesinde, özellikle hazırladığımız Suriye acil durum kırmızı listesini ilgili paydaşlara dağıttık, Türkçeye çevirdik. Türkiye'deki müzelere, koleksiyonculara, emniyet müdürlüklerimize ulaştırdık. ÜKOM'un hazırladığı kırmızı listedeki kültür varlıklarının yasa dışı ticaretini engellemek üzere tedbirlerimiz aldık. Bu kırmızı listede örnek olarak gösterilen kültür varlıkları farkındalık oluşturmaya yöneliktir. Bunlar kaçırılmış olan eserler değildir, sadece Suriye ve Irak'taki eserlere örnek olmaları ve şüpheli durumlarda kıyas yapılabilmesi için hazırlanmış görsellerdir. Ne yazık ki yaşanan terör olayları ve çatışmalar özellikle bölgemizde hoyratça kültürel mirasa zarar veriyor. Türkiye'nin bu alandaki merkezi konumu, dünya mirasına, insanımıza, bölgemize karşı sorumluluğumuzu daha da arttırıyor " dedi.

Konuşmaların ardından, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"RUSYA VE İSRAİL İLİŞKİLERİNE SADECE ŞANTİYE VE PLAJ OLARAK BAKMIYORUZ"

Bir basın mensubu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail ve Rusya ile ilişkiler üzerine yaptığı açıklamayı hatırlatarak Bakan Avcı'ya bu konudaki görüşünü sordu. Bakan Avcı, "Rusya'daki muhataplarımız ile Türkiye'deki muhatapları anlayış birliği içerisinde olduklarını belirten açıklamalar yapıyorlar. Bunlar memnuniyet vericidir. Bölge ve dünya bakımından olumlu gelişmelerdir. Daha da ileri adımlar atılacağını ümit ediyorum. Bunlara sadece şantiye ve plaj olarak bakmıyoruz. Aynı zamanda halkların dostluğu olarak bakıyoruz.

"TÜRKİYE BİR AÇIK HAVA MÜZESİ"

Bakan Avcı, Rusya ve İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin turizme sağlayacağı katkının nasıl olacağı sorusuna, "2002 yılından beri turizm politikası olarak hem pazar hem de ürün çeşitliliği konusunda yaptığımız vurgular vardı. Ciddi çalışmalar yapıldı. Pazarların çeşitlenmesi bakımında ve Türkiye'nin sahip olduğu farklılıkların dünyada daha iyi tanınması amacıyla çalışmalar yapıldı. . Türkiye bir açık hava müzesidir. Tanıtım stratejimiz bundan böyle geçmişe dayalıdır. Olabildiğince bu farklı ürünlerin farklı pazarlarda tanıtılması ve turizmimizin de konjonktörel dalgalardan etkilenmemesi ilkesi üzerinde yeniden planlanıyor. Turizme de haklarımız arasındaki ilişkilere de olumlu katkıları olacaktır" yanıtını verdi.

"ANTALYA YANGINININ ÇIKIŞ NEDENİ HENÜZ TESPİT EDİLEMEDİ"

Bakan Avcı, Antalya'daki yangınların çıkış nedeni ile ilgili soruya ise, "Yangınların çıkış nedeniyle ilgili çok net tespitler yok. Görüldüğü kadarıyla kasıttan ziyade, ihmalin ve dikkatsizliğin ve eğitimsizliğin rol oynadığını düşünüyor arkadaşlarımız. Çok şükür Antalya'daki yangın, çapıyla mukayese edildiğinde kısa sürede kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor" şeklinde yanıtladı.

Haber Ara