Dolar

32,3134

Euro

35,1047

Altın

2.292,82

Bist

9.055,63

Uluslararası STK'lardan BM'ye Suriye için acil toplantı çağrısı

Dünya genelinde faaliyet gösteren 5 kıtadan, 45 farklı ülkeden 223 sivil toplum kuruluşu New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na Suriye konusunda acil toplantı çağrısı yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-04 12:42:08

Uluslararası STK'lardan BM'ye Suriye için acil toplantı çağrısı

Dünyanın farklı ülkelerinden bir araya gelen içerisinde İHH İnsani Yardım Vakfı'nın da olduğu sivil toplum kuruluşları New York'ta 1 Aralık 2016 tarihinde bir basın açıklaması yaparak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na Suriye konusunda acil toplantı çağrısı yaptı. 


BM'ninSuriye'deinsanlarıkorumayetersizkaldığınıbelirtenkatılımcılar, BM'nin en önemli görevinin barış olduğunu ve bu konuda daha fazla çalışmaları gerektiğini belirttiler.

Action Aid International, Amnesty International, Asia Forum for Human Rights and Development (FORUM-ASIA),Brazilian Association of NGOs (ABONG), CARE International, Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS), Human Rights Watch, International Rescue Committee, Global Centre for the Responsibility to Protect, Oxfam, Save the Children, Pan-AfricanLawyersUnion, Physiciansfor Human Rights (PHR), World Vision gibi dünya çapında faaliyette bulunan kurumların da olduğu 223 sivil toplum kurumu yayınlanan deklarasyona imza atarak BM'e Suriye konusunda acil toplantı çağrısı yaptı.

Dünyanın önde gelen kurumlarının da içinde olduğu toplantıda Suriye'de bir insanlık dramı yaşandığını, gözlerimizi kapatarak Halep'te ve Suriye'de yaşanan gerçeklere duyarsız kalınamayacağını belirten katılımcılar, Suriye'de savaş suçu işlendiğini ve masum insanların öldürüldüğünü açıkladılar.

223 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek ortak bir açıklama metnine imzaattılar.

İmzalanan deklarayon:

Suriye'de Barış İçin Birleşelim: Uluslararası Sivil Toplumdan BM Üyelerine Sesleniş

BM Güvenlik Konseyi Suriyeliler konusunda sınıfta kaldı. Kriz neredeyse altıncı yılını tamamlarken yarım milyon insan öldürüldü ve 11 milyon insan evlerini terk etmek zorunda bırakıldı. Yakın zamanda Suriye ve Rusya devleti ve müttefikleri doğu Halep'e orada mahsur kalmış olan 250.000 sivili umursamadan kanunsuz saldırılar gerçekleştirdi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamaya göre “sivil ölümlerinin büyük bölümünün sebebi rejim güçleri ve müttefikleri tarafından şehrin doğu bölgesine hedef gözetmeden yapılan hava saldırıları” olsa da silahlı muhalif güçler de batı Halep'te sivillerin bulunduğu mahallelere havan topu ve roket attılar. Bu kıyımları durdurmak ve sorumlularına hesap sormak için yapılan teşebbüsler Güvenlik Konseyi'ndeki veto gücünü suiistimal etmekte olan Rusya tarafından defalarca engellendi.

BM'nin Suriye özel elçisi Staffan de Mistura “bir şey olmadığı takdirde önümüzdeki o duvara yazılan ve ne hazindir ki artık kabul etmeye hazır olduğumuz başka bir Srebrenica, başka bir Ruanda” ya karşı BM'yi uyardı.

Çıkmaza giren Güvenlik Konseyi'ndeki durumun kısa zamanda çözülüp çözülmeyeceği konusunda herhangi bir işaret yok henüz. BM uluslararası barış ve güvenliğin koruyucusu olarak kendi tüzüğünde belirtilen sorumluluklarını yerine getirmediği gibi Suriye halkını konuma görevini de başaramamıştır.

İşte bu yüzden biz 223 sivil toplum kuruluşu BM üyesi ülkeleri harekete geçip Halep'te ve Suriye'nin diğer yerlerinde kanunsuz saldırıların durdurulmasını ve tüm ihtiyaç sahiplerine hayat kurtaracak insani yardım malzemesinin herhangi bir kısıtlama olmaksızın derhal ulaştırılmasını talep etmek için BM Genel Kurulu'nu acil özel toplantıya çağırmaya davet ediyoruz. Ayrıca üye ülkeler tüm taraflardan bu vahim suçları işleyenleri uluslararası hukuk önüne çıkarmak için her türlü yolu denemelidirler.

BM Genel Kurulu'nu harekete geçirmek için Kanada'nın önderlik etmesini memnuniyetle karşılıyor ve tüm üye ülkeleri tüm bölgelerden 73 ülkeye katılarak bu teşebbüsü desteklemeye davet ediyoruz. Bu ülkeler daha önce de Güvenlik Konseyi tıkanma noktasına geldiğinde BM üye ülkelerin yaptığı gibi en kısa zamanda Acil Olağanüstü Genel Kurulu toplamak için çalışmalıdır.

Bilhassa soykırım, insanlık suçu ve savaş suçlarını önlemeye veya durdurmaya yönelik “zamanında ve kararlı eylem” de bulunma yeminini de içeren Hesap Verebilirlik, Uyum ve Şeffaflık İlkeleri'ni destekleyen 112 üyeyi buna destek vermeye ve BM Genel Kurulu yoluyla anlamlı bir eylemde bulunmanın gerekliliğini savunmaya çağırıyoruz.

Eylemsizlik seçeneği bulunmamalıdır. BM'ye üye ülkeler Suriye'deki katliamları durdurmak ve milyonlarca sivili korumak için ellerindeki tüm diplomatik araçları kullanmalıdırlar. Tarih bu konuda harekete geçmeyenleri sertçe yargılayacaktır.

1_106

2_93

3_78

   4_55

Haber Ara