Dolar

32,5619

Euro

34,8875

Altın

2.437,46

Bist

9.645,02

Uludere'de dün neler oldu?

Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu Köyü'nde, sınır bölgesinde bulunan askerlerin değişimi sırasında, köylülerle askerler arasında gerginlik yaşandı...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-30 00:34:57

Uludere'de dün neler oldu?

Ajansların haberine göre; 2011 yılında, Uludere'nin Irak sınır kesiminde düzenlenen hava operasyonunda 34 kişinin hayatını kaybettiği Gülyazı ve Ortasu köylerinin yakınında, sınır bölgesinde bulunan askerlerin değişimi ve son günlerde yaşanan yoğun askeri hareketliliğe tepki gösteren bir grup köylü, yolu kapatmak istedi. Askerler ile köylüler arasında yaşanan gerginliğin artması üzerine gruptakiler, askerlere taş atmaya başladı. Askerler de grubu dağıtmak için gaz bombalarıyla karşılık verdi. Şırnak Valiliği, Uludere İlçesi Ortasu ve Gülzayı Köyü'nde köylüler ile askerler arasında yaşanan olaylarda 13 askerin yaralandığını ve 4 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı. Valilik askerlerin sınır bölgesinde 'kaçakçılıkla mücadele için bulunan' birlikleri takviye için bölgeye gittiğini belirtirken, Şu açıklamayı yaptı: 

"Hudut hattında kaçakçılıkla mücadele eden birlikleri takviye etmek ve meydana gelebilecek muhtemel toplumsal olaylara müdahele etmek maksadıyla görevlendirilen, 1'nci Jandarma Komando Tugay Komutanlığı unsurlarına görev bölgesine intikal esnasında, Uludere ilçesi Ortasu, Gülyazı köyleri mevkiinde 250-300 kişilik grup tarafından taşlı ve sopalı saldırı düzenlenmiş ve D-400 karayolu trafiğe kapatılmıştır. Söz konusu olaya Uludere İlçe Jandarma Komutanlığı ve 1'nci Jandarma Komando Tugay Komutanlığı birlikleri müdahelede bulunmuş, kalabalık grup dağıtılmış ve D-400 karayolu trafiğe açılmıştır. Olaylar esnasında 4 şahıs gözaltına alınmıştır. Olaylara müdahele eden birliklerden 13 askeri personel vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Halkın huzurunu can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla güvenlik faaliyetleri kararlılıkla devam edecektir."

Ortasu Köyü Muhtarı Suat Encü, gerginliğin devam ettiğini belirterek, "Şu anda 3 çocuğumuzu gözaltına aldılar. Köylülerin karakol önünde bekleyişleri sürüyor. Askerler yoğun güvenlik önlemi almış durumda. Çocuklarımızın bir an önce serbest bırakılmasını ve gerginliğin sona ermesini istiyoruz" dedi.

Haber Ara