Dolar

32,3756

Euro

34,9900

Altın

2.325,96

Bist

9.090,31

Ukraynalılardan 'Türk Şehri'ne yoğun ilgi

Ukraynalılardan 'Türk Şehri'ne yoğun ilgi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-05 11:22:15

Ukraynalılardan 'Türk Şehri'ne yoğun ilgi
UĞUR ASLANHAN - Yurt dışındaki ilk projesini 80 milyon dolarlık yatırımla Ukrayna'da hayata geçiren Demir İnşaat'ın "Türk Şehri" projesine Ukraynalılar yoğun ilgi gösteriyor. Projenin 200 konutluk ilk etabı için toplanılan ön talep 1,5 ayda tamamlandı.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Vinnitsya şehrinde 23 dönümlük arazi üzerinde inşa etmekte oldukları "Türk Şehri" projesine ilişkin bilgiler verdi.

Yurt dışındaki ilk projeleri olan Türk Şehri'nin, 23 dönüm arazi üzerine 4 etap inşa edileceğini dile getiren Demir, 200 konutluk ilk etabın kaba inşaatının yarıya geldiğini, 200 konutluk ikinci etapta ise inşaatın yeni başladığını söyledi.

Demir, ekim ayında inşaatına başladıkları, toplamda 650 daire ve oteli içeren projelerinin ilk etabı için talep topladıklarını ifade ederek, "Şu an satışı yapmadık. 13 Mayıs'ta satışları başlatacağız. Ancak talep toplamak için çıkardığımız 200 daireye talep geldi ve biz talep alımını durdurduk." dedi.

Ukrayna'da ev maliyetlerinin ve satış fiyatlarının düşük olduğunu aktaran Demir, "Ukrayna'da anahtar teslim biraz farklı. Binayı bitirdikten sonra boya ve mutfakla ilgili kısım alıcıya kalıyor. Konutun metrekaresini 250 dolara bitirebiliyorsunuz, en güzelini 300 dolara yapabiliyorsunuz. 650-700 dolara da satabiliyorsunuz. Arsa payı ile kar marjı Türkiye'ye oranla Ukrayna'da daha yüksek." diye konuştu.

Demir, bu ülkede Türkiye'deki gibi büyük daire tercih edilmediğini, dairelerin 45-85 metrekare arasında değiştiğini, büyük daire almak isteyenlerin villada yaşadığını anlattı.


- "Konutta kullanılan malzemenin yüzde 75'i yerli"


Demir, projelerinde kullandıkları malzemelerin yüzde 75'inin Türk ürünü olduğunu, asansöre kadar her şeyi Türkiye'den götürdüklerini, ihalede bunların yazılı olduğunu belirtti.

Projede şu anda 20'si Türk olmak üzere toplamda 80 kişi istihdam ettiklerini dile getiren Demir, bu sayının 300'e kadar çıkacağını vurguladı.


- Projenin ismi Ukraynalılardan


Demir, buradaki arsayı aldıklarında Ukrayna'da Türkiye'ye ve Türklere karşı bakış açısının olumsuz olduğunu söyleyerek, "Ancak Ukrayna'da yaşanan karışıklıklar ve Kırım'ın Rusya tarafından geçici olarak işgal edilmesi sonrası, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükumetimiz tepki gösterdi. Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilme çabalarına karşı Ukrayna'nın yanında olunduğu şeklindeki açıklamalar ve ekonomik destek çok olumlu yansıdı. Şu anda Ukraynalılar Türkiye'yi ve Türkleri çok seviyor." ifadelerini kullandı.

Projeye başladıklarında 800 bin nüfuslu şehirde anket düzenlediklerine dikkati çeken Demir, bu ankette 5 farklı isim teklifinde bulunduklarını aktardı.

Demir, "Projeye Vinnitsya City, Ukrayna City gibi beş farklı isim önerisinde bulunduk. Türk ismini önerilerde hiç kullanmamamıza rağmen yüzde 96 'Türk City' çıktı. 'Burayı Türk şehri yapın' dediler." dedi.


- 80 milyon dolarlık yatırım


Demir, otel ve 650 konuttan oluşan 4 etaplık proje ile arsa için toplam yatırım bedelinin 80 milyon dolar olacağı bilgisini verdi.

İnşaat süresinin bürokratik işlemlerin de kolaylığıyla hızlı ilerlediğini ifade eden Demir, "İlk 200 konutu 2017'nin sonunda teslim edeceğiz. Birinci etabın satışlarından sonra ikinci etabın satışlarına başlayacağız. 650 konut, otel ve sosyal donatı alanları ile bu projemiz tamamen 2018'de bitecek. Ancak 2017'nin sonunda burada yaşam başlayacak." şeklinde konuştu.


- "Kiev'in üst düzey yöneticileri için konut yapacağız"


Demir, Ukraynalıların "Türkler yaparsa sağlam yapar." dediğini, bu yüzden projelerine yoğun ilgi gösterildiğini söyledi.

Bu durumdan çok memnun olduklarını dile getiren Demir, şöyle devam etti

"Bu yüzden şu anda Ukrayna'nın en büyük şehri ve başkenti Kiev'de 2 tane arsa ayarladık. Onların görüşmesini yapacağız. Birisini belediyeden, diğerini şahıstan alacağız. Kiev'in merkezinde iki şantiye kuracağız. Şu anda ne kadar büyüklükte olacak arsa, belli değil. Devlet kurumunun arazisi 150 dönüm. Etap etap da alabiliriz. Belediyenin ve başkentin üst düzey yöneticileri için ev yapacağız. Öte yandan bizim daha önce Kiev'de aldığımız çok büyük boyutlu arsalar da var. Bunlara şimdilik dokunmayacağız."

Demir, şu anda kendilerine yoğun bir teveccüh olduğunu, hiçbir bürokratik engelle karşılaşmadıklarını, işlerinin kolayca halledildiğini vurguladı.


- "Almanya'ya da açılacağız"


Yurt dışında Ukrayna'nın yanı sıra Almanya'da da proje geliştirmeye hazırlandıklarını dile getiren Demir, geçen yıldan beri Berlin'de, Potsam şehrinde, üzerinde çalıştıkları bir proje olduğunu anımsattı.

Demir, "Adamların derdi şu; 'Siz gelin, iş yapın, 150-200 kişiye iş verin. Biz sizi ceketlerimizi düğmeleyip karşılarız.' Burada karma bir proje yapacağız." değerlendirmesinde de bulundu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara