Dolar

32,5614

Euro

34,9783

Altın

2.424,48

Bist

9.722,09

Ukrayna'da düşen yolcu uçağı

Ukrayna'da düşen yolcu uçağı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-13 21:03:34

Ukrayna'da düşen yolcu uçağı
Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Malezya uçağının Ukrayna'da düşürüldüğü dönemde sofistike füze sistemlerinin bölgede kullanılabileceğini beklemediklerini söyledi.

Klimkin, BM'de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ukrayna'da geçen sene düşen Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağın Rus yapımı BUK füzesiyle vurulduğuna yönelik raporla ilgili sorular üzerine Klimkin, sorumluların yargı önüne çıkarılması hususunda Ukrayna'nın tüm çabayı göstereceğini kaydetti.

Olayın yaşandığı döneme ilişkin bilgiler veren Klimkin, Rusya'nın açıktan savaş ilan etmeden Ukrayna ile çatışmaya girdiğini belirterek, tedbirlerin de normal savaş şartlarına göre alınmadığını ifade etti.

Gazetecilerin, hava sahasının niçin kapatılmadığı yönündeki sorularını da cevaplayan Klimkin, "O dönemde hiç kimse bölgede bu türlü sofistike füze sistemlerinin bulunabileceğinin farkında değildi. Herkes bölgede sadece konvansiyonel silahlar olduğunu düşünüyordu" dedi.

Klimkin, Ukrayna'nın Malezya ve uçakta vatandaşları bulunan diğer ülkelerle birlikte yasal seçenekleri değerlendirmeye devam ettiklerini de belirterek, gerekirse yeniden BM Güvenlik Konseyine konuyu taşıyabileceklerini söyledi.

Konuya ilişkin uluslararası mahkeme kurulması amacıyla bu yıl BMGK'ya getirilen karar tasarısını Rusya veto etmişti. Yeni bir tasarının gelmesi halinde yine Rus vetosuyla karşılaşması bekleniyor.

Klimkin, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesinin "mütecaviz ülke" konumunda olmasının uluslararası adalet arayışını engellediğini ifade ederek ilgili ülkelerin kendi ceza soruşturmasını sürdürdüğünü kaydetti.

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi bugün açıkladığı raporunda, söz konusu uçağın Ukrayna'nın doğusunda 320 kilometrekarelik bir alandan fırlatılan Rus yapımı bir BUK füzesiyle düşürüldüğünü açıklamış, Ukrayna'yı da hava sahasını kapatmadığı için eleştirmişti.

Haber Ara