Dolar

32,3432

Euro

35,1171

Altın

2.307,86

Bist

9.079,97

Uçum'dan 'Erdoğan'dan sonra ne olacak?' sorusuna cevap

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Uçum, 'Cumhurbaşkanı'nın da dediği gibi Erdoğan'dan sonra millet ne derse o olacak.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-20 11:21:33

Uçum'dan 'Erdoğan'dan sonra ne olacak?' sorusuna cevap

TIMETURK|HABER MERKEZİ 

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Sabah'tan İsa Tatlıcan'a Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"Erdoğan'dan sonra ne olacak" endişesini haklı buluyor musunuz?" sorusuna cevap veren Uçum, "Gözlemlerime göre ben halkta "Erdoğan'dan sonra ne olacak" endişesi görmüyorum. Bu söylemi ortaya atanlar yine temsil pozisyonunda olup halk adına konuşanlar. Erdoğan'dan sonra ne olacak sorusuna gelince. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleriyle cevap vereyim. Millet ne derse o olacak." dedi.

Uçum'un açıklamaları şöyle;

"Bir kere zamanlama ve aceleye getirilmeye meselesi yanlış bir bağlamda tartışılıyor. Sanki bu anayasa değişikliği meselesi son birkaç ay tartışılıyormuş gibi gösteriliyor. Bu tartışma 1961'den beri yapılıyor. Yaklaşık 55 yıllık bir Anayasa tartışmasının içerisindeyiz. Hiç geriye gitmeye gerek yok. Bütün siyasi partilerin hedefinde 82 Anayasası'nı değiştirmek yok muydu? Yeni Anayasa Platformu bütün Anadolu'yu dolaştı. Meclis'te uzlaşma komisyonları kuruldu.

"BAHÇELİ 15 TEMMUZ'UN SONUÇLARINI DOĞRU OKUDU"

15 Temmuz'dan sonra sayın Bahçeli "Bu sistem sorununu çözmemiz lazım" dedi. Sayın Bahçeli'ye bu açıklamayı yaptıran 15 Temmuz'un sonuçlarını doğru okumasıdır. Olgunlaşan siyasi değişikliği yapmazsanız gericileşirsiniz. Bu Anayasa değişikliğinin zamanlamasını belirleyen tarihsel ve aktüel süreçtir. Bu değişiklik ancak bu zamanda olabilirdi.

"HALKIN DEVLETİ İÇİN GÜÇLÜ 'EVET' ÇIKACAK"

Bir oran veremem ama güçlü bir 'evet' çıkacağına gerçekten inanıyorum. Bunun birkaç sebebi var. Bizim halkımız kurucu lideri Atatürk'le birlikte cumhuriyeti kurduktan sonra hep devlet karşısında daha etkili olabilecek yönde bir tavır sergiledi. Halkımız oyuyla siyasal sistemi değiştirdi. Toplum, bastırılmış, geriye çekilmiş ama değişimden vazgeçmemiştir. Halkımızın sorun çözme becerisinde tarihsel tecrübesini mutlaka gözönünde bulundurmalıyız. Bin yıl sürecek denilen 28 Şubat'tan 5 yıl sonra bu halk AK Parti'yi denedi ve bu maya tuttu. Anadolu ilk kez devlet içinde kendine yer bulabildi. Halkın bütün tercihleri, kendisinin devletle ilişkilerini güçlendiren tercihler olmuştur. Devleti giderek kendisi ile bütünleştiren tercihler olmuştur. Toplum bu Anayasa değişikliğinin devleti halkın devleti haline getireceğini biliyor. Bu yüzden ağırlıklı olarak 'evet'e yönelecektir.

ERDOĞAN'DAN SONRA NE OLACAK?

Gözlemlerime göre ben halkta "Erdoğan'dan sonra ne olacak" endişesi görmüyorum. Bu söylemi ortaya atanlar yine temsil pozisyonunda olup halk adına konuşanlar. Sosyolojiye ait bir endişe değil bu. Bu endişeyi dile getirenler sosyoloji üzerinde çok etkili değil. Gerçeklik tabanı dar endişeler bunlar. Önerilen sistem bir hükümette olması gerektiği kadar yetki veriyor. Meclis daha da güçlendiriliyor. Yargı, hükümet ve meclisin üstünde konumlandırılıyor. Erdoğan'dan sonra ne olacak sorusuna gelince. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleriyle cevap vereyim. Millet ne derse o olacak."

 

Haber Ara