Dolar

32,3272

Euro

35,0896

Altın

2.298,91

Bist

9.053,67

Üçlü Temas Grubu Minsk'te toplandı

Üçlü Temas Grubu Minsk'te toplandı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-07 22:24:24

Üçlü Temas Grubu Minsk'te toplandı
Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenen Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu'nun toplantısı sona erdi.

Ukrayna'nın doğusundaki gerginliğin giderilmesine ilişkin oluşturulan Üçlü Temas Grubu'nun ayrılıkçıların temsilcileriyle yaptığı görüşmede, krizin çözümüne yönelik meseleler ele alındı.

Basına kapalı toplantıya, Ukrayna adına eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Özel Temsilcisi Azamat Kulmuhammetov, AGİT Temsilcisi Martin Sajdik ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen "Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri" temsilcileri Denis Puşilin ve Vladislav Deynego katıldı.

Üçlü Temas Grubu toplantısında, doğudaki sorunun barışçıl yolla çözülmesi çerçevesinde Mariupol yakınlarındaki Şirokino kasabasının silahlardan arındırılması, 100 milimetre kalibreli ağır silahların cephe hattından çekilmesi, rehinelerin serbest bırakılması ve tarafları ilgilendiren diğer meseleler gözden geçirildi.

- "Görüşmeler yapıcı geçti"

Görüşmelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan AGİT'in yeni atanan Temsilcisi Martin Sajdik, Ukrayna'nın doğusundaki krizin çözümü için oluşturulan Üçlü Temas Grubu ve onun çatısı altında faaliyet yürüten alt komitelerin çalışmalarının yapıcı geçtiğini kaydederek, bir sonraki görüşmede önemli adımların atılabileceğini belirtti.

Sajdik, görüşmelerde, son dönemde yoğun çatışmaların yaşandığı Şirokino kasabasının silahlardan arındırılması ve 100 milimetre kalibreli ağır silahların cephe hattından geri çekilmesi meselelerinin ele alındığını dile getirerek, bununla ilgili kararların bir sonraki toplantıda alınabileceğini umut ettiğini ifade etti.

Ekonomik alt komite toplantısında bölgedeki yerleşim alanlarının içme suyu temin etme, bankacılık, emeklilik maaşları ve sosyal ödemelerin yapılması meselelerinin ele alındığını belirten Sajdik, güvenlik alt komitesi toplantısında da, Şirokino kasabasındaki durum ve 100 milimetre kalibreli ağır silahların cephe hattından geri çekilmesi meselesinin görüşüldüğünü ve bu konuda taraflar arasında ciddi tartışmaların yaşandığını vurguladı.

Sajdik, ayrıca insani meselelerle ilgili alt komite çalışmalarında önemli ilerlemelerin gözlendiğini ifade ederek, iki hafta sonra yapılacak toplantıda bir çok konuda önemli adımların atılacağını umut ettiklerini sözlerine ekledi.

- "Uzlaşma sağlanamadı"

Doğudaki ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği "Donetsk Halk Cumhuriyeti" temsilcisi Denis Puşilin de, Üçlü Temas Grubu toplantısında 100 milimetre kalibreli ağır silahların cephe hattından geri çekilmesi konusunda uzlaşma sağlanamadığını söyledi.

Genel olarak müzakere sürecinin yavaş ilerlediğini aktaran Puşilin, bu çerçevede Ukrayna tarafının tutumunun pasif olduğunu ileri sürdü.

Puşilin, ayrıca alt komitelerin çalışmalarında belirli ilerlemelerin gözlendiğini kaydederek, ancak bu ilerlemelerin doğuda gerçek ateşkesin sağlanması için yeterli olmadığını ifade etti.

Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna hükümeti arasında 12 Şubat'ta Minsk'te, doğuda ateşkesin sağlanmasına yönelik Minsk mutabakatının hayata geçirilmesine ilişkin anlaşma imzalamasına rağmen bölgede çatışmalar devam ediyor. Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu, son olarak 23 Haziran'da doğudaki ayrılıkçıların temsilcileriyle Minsk'te yaptığı görüşmelerde, somut sonuçlar alınamamıştı.

Haber Ara